Oppi alt det som skjer i verden i dag er det er lett å glemme engasjementet vårt for saker vi brenner for. Men å brenne for en viktig sak kan også være det som gir deg optimisme og pågangsmot i hverdagen!

Du kan fortsatt vise engasjement for klimasaken, til tross tross den spesielle situasjonen vi befinner oss i. De ivrigste ville kanskje gått i tog, demonstrert eller lenket seg fast til oljeplattformer, men et Norge i lockdown tvinger frem andre kreative måter å bruke stemmen vår på. For din stemme er fortsatt viktig, og den bør brukes.

Greenpeace har gode forslag til hvordan du kan være med på å påvirke klimapolitikken med baken godt plantet i sofaen og tekoppen i hånda.

Tre enkle, men effektive grep

Hvis vi skal trekke frem noe positivt fra korona-krisen, er det følgende: Vi jobber alle sammen for å bekjempe en overhengende trussel mot mennesker i alle land. Klarer vi det, beviser det at vi også kan gjøre den samme dugnaden for å løse klimakrisen.

Første punkt er å finne din hjertesak.

– Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt, derfor er det smart å finne seg en hjertesak og fokusere på hvordan du best mulig kan gjøre en forskjell for akkurat den saken du brenner for. Isen smelter, regnskogen brenner ned, havet drukner i plast og hver dag skjer det urett mot dyr og natur som ikke kan forsvare seg selv. Du kan være den stemmen som gjør at disse blir hørt, sier Aud Hegli Nordø, kommunikasjonssjef i Greenpeace Norge.

Nylig tok den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg sin skolestreik over til nettet gjennom emneknaggen #ClimateStrikeOnline. Derfor er andre anbefaling å bruke sosiale medier for å engasjere flere i klimakrisen.

Finn din hjertesak og spre ordet på sosiale medier. Her er Greenpeace i aksjon i Nord-Norge. Foto: Greenpeace

– Veldig mye av kommunikasjonen i samfunnet foregår på nett og stemmen din kan nå bredt ut til mange mennesker. Digital aktivisme blir lagt merke til og gir rom for positiv påvirkning. På sosiale medier kan du dele viktig informasjon, delta i digitale streiker, legge press på politikere og store selskaper og gi penger til viktig miljøarbeid, sier Nordø.

Og om du sitter i lockdown med familien: Nå har du muligheten til å overbevise din kritiske bestemor eller den obsternasige onkelen om at klimakrisen er reell.

Et naturlig neste steg blir å bruke andres plattformer, nemlig ved å delta i samfunnsdebatten. Del dine meninger i sosiale medier, skriv et leserinnlegg i avisen og henvend deg til politikere eller næringsliv. Vi har alle mer tid til å reflektere over hvordan vi selv kan bidra til en grønnere hverdag – bruk den muligheten.

Hvorfor? Fordi det funker, ifølge Greenpeace. I årevis møtte Equinors planer om oljeboring i Australbukta massiv motstand både internasjonalt og lokalt. I februar annonserte oljeselskapet at planene er lagt på is. Greenpeace mener det er krystallklart at det nytter å gjøre motstand.

– Det er ingen tvil om at den folkelige motstanden fra den australske lokalbefolkningen, fiskere, turistnæringen, surfere, urfolk, miljøorganisasjoner og engasjerte nordmenn og nordkvinner hadde innvirkning på avgjørelsen om å legge den klima- og miljøfiendtlige oljeboringen på is, noe Equinor selv bekreftet. Det er en sterk inspirasjon til å fortsette å heve stemmen, sier Nordø.

Selv om demonstrasjoner og arrangementer blir avlyst kan du bruke stemmen din. Foto: Greenpeace

Bli støttemedlem

Sist, men ikke minst kan du også bli støttemedlem i Greenpeace. Organisasjonen er en av verdens største, uavhengige miljøorganisasjoner, og er en viktig stemme innen klima og miljø. De består av mennesker fra hele verden, som står samlet for å stanse miljøødeleggelser og for å finne bærekraftige løsninger på utfordringer verden står ovenfor.

– Greenpeace jobber med de utfordringene der vi ser at behovet er størst, det vil si å forhindre katastrofale klimaendringer, stanse avskoging og beskytte havet. Vi prøver å finne gode løsninger på hvordan samfunnet vårt kan forbruke mindre olje, gass og kull og gå over til fornybare energikilder. Vi driver med forskning, analyser, informasjonsspredning, mobilisering av protester og utfordrer næringsliv, finanssektoren og myndigheter i alt fra forbruk, miljøgifter, plastforsøpling, biologisk mangfold og utslipp av klimagasser, sier Nordø.

Her finner du mer informasjon om hvordan du kan støtte Greenpeace.

Greenpeace sin virksomhet finansieres kun gjennom støtte fra enkeltpersoner og stiftelser. Av prinsipp sier de pent nei takk til penger fra selskaper eller myndigheter. Det er denne uavhengigheten som gjør det mulig for Greenpeace å ta de tøffe kampene, det være seg de voldsomme brannene i Australia eller å få Oljefondet til å trekke seg ut av kull.

Klimasaken trenger deg fortsatt. Foto: Greenpeace

– Vi tar av prinsipp ikke imot støtte fra myndigheter, næringsliv eller politiske partier – vårt arbeid er helt og holdent finansiert av vanlige folk. Det betyr at vi står fritt til å konfrontere myndigheter og selskaper som er ansvarlige for miljø- og klimaødeleggelse, og slik tvinge fram de nødvendige løsningene. Ved å støtte oss sørger du for at vi kan være en uavhengig og relevant stemme i offentligheten som driver store, internasjonale kampanjer og skaper endring hver eneste dag, sier Nordø.

Bruk stemmen din, ta de tøffe debattene og husk at klimasaken fortsatt trenger deg. Du kan lese mer om Greenpeace og hvordan du kan bidra til deres sak her.