Usikker på hva som er det mest fornuftige valget mellom et bilabonnement eller å lease? La oss overbevise deg.

Å ha tilgang på bil skal gi en frihetsfølelse, men enkelte eierformer gir mer frihet enn andre – både økonomisk og juridisk. Dette er det du bør vite!

Bilabonnement gir valgfri bil uten fordyrende gebyrer

La oss først ta et par enkle begrepsforklaringer:

Privatleasing innebærer at du for en periode leier en bil for en månedlig pris pluss et engangsbeløp, ofte kalt egenkapital, innskudd eller startleie. Avtalene varierer fra selskap til selskap, men generelt kan det kokes ned til dette: Du har én bil og har gjennom hele leasingperioden ansvaret for servicer, dekkbytter og noen ganger også forsikringer. Hvor lenge du forplikter deg til å leie velger du selv, men en vanlig leasingavtale har gjerne en lengre tidshorisont på 3-4 år.

Et abonnement på denne SUV-en koster 6499 kroner i måneden hos Fleks.

Et bilabonnement hos Fleks er akkurat som et abonnement hos en strømmetjeneste. For et månedlig beløp får du tilgang til valgfri bil akkurat så lenge du måtte ønske. Har du ikke behov for å kjøre bil en måned, enten fordi du vil sykle eller skal på langferie, kan du kansellere uten fordyrende gebyrer eller bryderi. Du betaler én sum og det er verken krav til innskudd eller andre ekstrautgifter for å opprette abonnementet.

Men det er flere grunner til at et bilabonnement kan være rimeligere og mer fleksibelt.

Se priser og les mer om Fleks her.

Månedsbeløp og kun dét

Med Fleks kan du veksle mellom ulike biler etter behov. En snørik vinter byr på mange muligheter for skiaktivitet på hytta, og da passer det kanskje fint med en stasjonsvogn eller SUV i noen måneder. Om du heller vil feriere i byen om sommeren, er en snerten elbil den perfekte løsningen.

Kanskje du ikke har behov for bil en månedstid? Da kan du stoppe abonnementet. Du velger helt selv og det koster ingenting ekstra! Den fleksibiliteten får du neppe gjennom en leasingavtale.

I månedsbeløpet er service, forsikring, dekkhotell, dekkskift og veihjelp, samt 1000 kilometer kjøring inkludert.

Markedssjef Lasse Heimberg i bilabonnement-tjenesten Fleks.

Risikomomenter ved leasing

Med leasing er du bundet til bilen du velger. Samtidig skal leasing hindre at du ikke binder egenkapital i bil, slippe å ta et billån og unngår verditap. Likevel må du punge ut for et innskudd som kan komme opp i et femsifret beløp. Derfor er det viktig at du legger til innskuddet i de månedlige utgiftene for bilen, slik at du får den reelle prisen på leasingavtalen.

Helt fastlåst er du derimot ikke. Om livssituasjonen din endrer seg og disse faste utgiftene ikke passer ditt budsjett kan du si opp leasingavtalen, men det kan koste noen ekstra kroner i gebyrer. Dette kan bli beløp tilsvarende seks måneders leie, og da kan du igjen betale enda flere tusenlapper enn først tenkt.

Et annet alternativ er å selge leasingkontrakten videre, men det har også noen risikomomenter. TV2 skriver at du bør vite hva du gjør dersom du velger å enten overta eller selge videre en leasingbil.

Den store, stygge ulven når det kommer til leasing er påkosten. Dette er er det du eller den nye eieren av leasingbilen må betale for såkalt unormal slitasje. Disse skadene kan være kantkjøre felger, skader på setene eller annet.

I tillegg skjer det mye i bilbransjen hvert år, og plutselig er kanskje ikke bilen du har bundet deg opp til i flere år like fornuftig priset likevel.

Samlet sett kan det være tidkrevende og kostbart å lease om du er riktig uheldig. Beløpene i kroner og øre er én ting, men kan man sette en pris på alt styret med bilhold? Allerede på 1700-tallet, lenge før bilen i det hele tatt var påtenkt, skrev Benjamin Franklin «Tid er penger». Uttrykket er fortsatt relevant.

Anbefales av Forbrukerrådet

I forbindelse med sin gjennomgang av bilabonnent-leverandørene uttaler jurist Caroline Skarderud i Forbrukerrådet til Aftenposten at abonnementsløsninger i flere tilfeller kan være mer fornuftig enn leasing og bilkjøp.

– Vårt hovedinntrykk er at en del abonnementsløsninger fremstår som gunstige, spesielt når det sammenlignes med tradisjonell privatleasing over tre og fire år […], sier hun til avisen.

Hva passer for deg?

Om du skal ha forutsigbarhet og vet at én bil passer ditt behov er kanskje leasing løsningen. Dersom du ønsker fleksibilitet og flere valgmuligheter er bilabonnement det sikreste valget.

– Av det vi har sett er bilabonnement rimeligere eller likt priset som leasing, og da har vi regnet på alle kostnadene rundt bilhold. Når du med et bilabonnement kan være «litt fleks» ved å ikke bide deg, har muligheten til bilbytte og får et enklere bilhold kan man spørre seg om hvorfor du skal lease, sier markedssjef Lasse Heimberg i Fleks.

Dette får du med et bilabonnement hos Fleks:

  1. Bilen som passer ditt behov, akkurat når du trenger det.
  2. Én månedlig pris.
  3. Ingen innskudd eller påkost ved eventuelle skader.
  4. Du betaler abonnementet månedlig.
  5. Dekkhotell og -skift.
  6. Alt av forsikringer.
  7. Vi tar oss av det som trengs for å fikse bulken din. Egenandelen må du selv betale.

Se priser og les mer om Fleks her.