Både urin- og anal-lekkasjer er tabutemaer få snakker om. Sjeldent drar noen opp historier om hvordan de tisset på seg på håndballtrening når de er ute med venner. Lekkasjer er et skambelagt tema, men noe som faktisk skjer med mange av oss. Hvorfor skjer det – og kan det fikses? 

Det er temaet for episode to av podcasten Under livet, en partnerpodcast av Radio Metro og hygiene- og helseselskapet Essity, om det som foregår i underlivet og underveis i livet. 

– Har du noen gang tisset på deg, Jill? Spør produsent Jørgen Bakken programleder Jill Bottolfsen. 

Bottolfsen må innrømme at hun har det, og husker spesielt godt en hendelse i en konfirmasjon, som fortsatt kommer tilbake til henne den dag i dag. 

– Jeg var i konfirmasjon og skulle hoppe trampoline i bunaden og nylonstrømpene. Plutselig kom det en voksen opp på trampolina, og spretten ble helt usynkron. Jeg falt på rumpa og tissa på meg samtidig, så det sildra ned bena. Jeg var så skamfull, løp inn på do og stappa både truse og strømpebukse i bunadsveska. 

Hun innrømmer å ha gått kommando under resten av konfirmasjonen. Men selv som voksne damer snakker ikke Bottolfsen og venninnegjengen om urinlekkasje. Hvorfor er det så flaut? Best å spørre en ekspert!

Kan føre til isolasjon og ensomhet

Signe Nilsen Stafne er fysioterapeut og har doktorgrad i samfunnsmedisin. Hun jobber ved St. Olavs Hospital og er spesialist på kvinnehelse. 

Til programleder Bottolfsen forteller Stafne at svangerskap og fødsel ofte er de største risikofaktorene, men det er også vanlig med urinlekkasjer blant unge jenter. 

– Omlag 10 prosent av unge jenter opplever urinlekkasje. Det skjer ofte i forbindelse med idretter som gir mye støt og belastning på bekkenet, som turn og håndball. 

– Jeg føler det hadde vært flaut å gå og kjøpe produkter for urinlekkasje til meg selv. Det må jo være enda flauere for unge jenter? spør Bottolfsen. 

– Det stemmer. Det tar ofte årevis før de oppsøker hjelp, hvis de i det hele tatt gjør det. Det fører i flere tilfeller til isolasjon og at de unngår å være med på aktiviteter. Det skaper stor ensomhet, svarer Stafne. 

Men finnes det hjelpemidler man kan bruke hvis man sliter med lekkasje? 

– Det absolutt beste å bruke er inkontinensbind, for eksempel TENA Discreet, som er freshe og feminine truseinnlegg og bind. Det er veldig mye bedre enn vanlige sanitetsbind. De har mye bedre absorberingsevne både når det gjelder lukt og urin, forteller Stafne. 

Hun forteller at det også finnes en kontinensbue som kan settes inn i skjeden, som gir den ekstra lille støtten man trenger. 

Bottolfsen blir overrasket når Stafne viser henne eksempler fra serien.

– De inkontinensbindene er mye mindre og nettere enn jeg trodde!

Stafne understreker at de er veldig like i utseende som vanlige sanitetsbind og truseinnlegg, men funksjonaliteten er spesielt tilpasset lekkasje.

Signe Nilsen Stafne har mange gode råd til deg som sliter med lekkasje. Foto: Privat

Tren bekkenbunnen som du trener bicepsen

– Jeg har hørt at man kan trene opp musklene ved å knipe igjen der nede og i rumpa flere ganger om dagen. Stemmer det? spør en lattermild Bottolfsen. 

– Ja, det er bare muskler og bindevev som utgjør bekkenbunnen vår. Det lukker rundt urinrør, skjede og endetarm og holder urinblæra, livmoren og tarmsystemet oppe. Vi utsetter daglig bekkenbunnen for belastning gjennom aktivitet, føding av barn, latter, hosting, nysing, hopping og trening. Det er snakk om muskler som bør trenes som du trener bicepsen din, sier Stafne. 

Bottolfsen har rett når hun mener det skal knipes. 

– Du trener den gjennom å knipe igjen bekkenbunnen rundt endetarmen, skjeden og urinrøret. Dette fungerer bra som forebygging mot lekkasje. Men pass på å ikke tren setemuskelen, det gir ingen effekt på bekkenbunnen. Det som er så bra med trening er at uansett alder kan man bli sterkere! forteller Stafne. 

Både som forebygging og behandling er det å knipetrene musklene til stor hjelp! 

Bottolfsen stiller så spørsmålet vi alle tenker på: 

– Har dette noe å si for sexlivet? 

– Ja, bekkenbunnen har det. Bedre styrke i bekkenbunnen kan gi bedre nytelse, svarer Stafne. 

For flere fakta om urinlekkasje og for delen om det enda mer tabubelagte temaet anal-lekkasje – Hør hele episoden her!

TENA har en rekke produkter som hjelper deg med uønsket lekkasje. For mer info kan du gå inn her eller spørre en fagkyndig på et apotek.