Louis Theroux har gjennom snart 20 år som journalist kommet uvanlig tett på en rekke miljøer og enkeltskjebner som befinner seg på ytterkanten av samfunnet, fra kristenfundamentalister og sexforbrytere til bodybuildere og pornostjerner.

Denne høsten vender den nysgjerrige engelskmannen blikket mot USA.

I den BBC-produserte dokumentarserien Dark States utforsker Theroux tre fenomener som på hvert sitt vis truer med å rive i stykker amerikanske lokal- og storsamfunn – opiatepidemien i Appalachene, trafficking i Texas og våpenvold i Midtvesten.   

Den tredje filmen i serien, Louis Theroux – Dark States: Murder in Milwaukee, handler om det siste – og dermed også om amerikansk våpenkultur, store sosiale ulikheter og en stadig voksende mistro mellom afroamerikanske innbyggere og en hovedsakelig hvit politistyrke.

Den helt ferske filmen ser du på BBC Brit 9. november kl. 22.00. 

De blå mot de svarte

Nord i Milwaukee, Wisconsin ligger politidistrikt 5. Her er sjansen for å bli skutt og drept 12 ganger større enn i en gjennomsnittlig amerikansk by.

Når Theroux ankommer byen, er det i kjølvannet av nok et politidrap på en ung, svart mann.

Sylville Smith ble skutt da han forsøkte å løpe fra en trafikkontroll. 23-åringens død utløste en bølge av opptøyer i Milwaukee dagene etter, men politimannen som avfyrte skuddene ble frikjent i rettssaken som fulgte.

Foto: BBC Brit

I dokumentaren møter vi Smiths bror Sedan, som er kritisk til politiets fremferd i bydelen.

– Dette er ikke noen rasekrig – det er ikke hvite mot svarte. Det er dem, sier han og peker på en politibil som passerer.

– Det er de blå mot de svarte.

Med ladd pumpehagle i badekaret

I tillegg til å hente inn perspektiver fra gjengmedlemmer, pårørende og politietterforskere snakker Theroux med Shawnda Payne, en lokal aktivist som har oppfostret mer enn 20 barn i det voldsherjede området.

Payne tilbragte ungdomsårene i et gjengmiljø, fikk sitt første barn som 13-åring og ble dømt for drap to år senere. Hun fastholder nødvendigheten av å ha et våpen for hånd til enhver tid.

– Dette postnummeret er et mekka for skyting og vold, sier hun i filmen.

Selv bærer Payne alltid et håndvåpen i BHen. En ladd pumpehagle er også innen rekkevidde, enten hun befinner seg i senga eller i badekaret. Som hun galgenhumoristisk bemerker:

– Jeg kan passe barn, avfyre et våpen og lage mat på en gang, for pokker.

Et uløselig problem?

Murder in Milwaukee byr på flere hjerteskjærende øyeblikk enn entydige forklaringer. Men våpenvolden i byen i Midtvesten har blir drastisk verre de siste to årene.

Mange skylder på at lovverket har gjort det lettere å bære våpen. Andre peker på høy arbeidsledighet og et skolevesen uten nødvendige ressurser.

Foto: BBC Brit

Theroux lar som vanlig være å ta noen klar stilling i løpet av filmen. Han uttrykker tvert imot forståelse for flere av partene i den desperate situasjonen – politiet inkludert.

– Jeg begynte å skjønne at politiet befinner seg i en nesten umulig posisjon. I et område som har blitt forsømt gjennom flere tiår har de blitt lynavledere for feil og mangler de ikke har noen forutsetning for å kunne fikse.

 

Se «Louis Theroux – Dark States: Murder in Milwaukee» på BBC Brit 9. november kl. 22.00.

Tidligere i Dark States-trilogien har Louis Theroux dokumentert heroinens jerngrep på den tidligere industribyen Huntington i West Virginia og det moderne sexslaveriet i Houston.

Her finner du BBC Brit:

Canal Digital Kabel: kanal 24
Canal Digital Satelitt: kanal 41
GET: kanal 16
RiksTV: kanal 11
Altibox: Sjekk med din leverandør