Spis pinchos og drikk vin til solen går ned. Bad i varme kilder og gå fotturer mellom historiske landsbyer. Fly i luftballonger over Spanias mest kjente vingårder. Velkommen til provinsen La Rioja og hovedstaden Logroño!

Blant fjellkjeder, elver og daler helt nord i Spania ligger La Rioja. Landskapet i landets minste region er idyllisk. Naturen er bergtagende. Området er historisk på mange måter.

Vinrankene åler seg over åsene foran landsbyen San Vicente de la Sonsierra i La Rioja. Foto: Turespaña

Med over 800 vingårder, perfekte groforhold for vindruer og en vintradisjon som strekker seg tilbake til antikken, er det kanskje ikke så rart at La Rioja også er et verdensberømt vindistrikt.

Allikevel er det fortsatt for mange en skjult perle som feriedestinasjon.

Vil du oppdage La Rioja? Da bør du ifølge den lokale turistguiden Celia Cardero oppdage hovedstaden Logroño først:

Logroño ligger ca. halvannen times biltur unna Bilbao og er en by fylt med historie. Foto: Turespaña

– Logroño er en historisk by i hjertet av La Rioja. Pilegrimsruten Camino de Santiago har krysset byen siden 1100-tallet. Det har satt sine spor gjennom storslagne katedraler og klostre i både romansk, gotisk og renessansestil, forteller hun, og legger til:

– Et bra sted å begynne turen er ved katedralen Santa María de la Redonda (Redonda betyr rund). Du lurer sikkert på hvorfor den har fått navnet «rund» når den ikke er det? Da må du vite at den ble bygget over en rund, romansk kirke, og den nåværende katedralen arvet navnet. Neste stopp er Paseo de Espolón med statuen av general Espartero til hest. Husk å spørre de lokale hvorfor denne statuen er så spesiell, det vil ikke jeg fortelle deg.

Fasaden på Santa María de la Redonda sett fra bakkenivå. Foto: Turespaña

Om du liker god mat og drikke er dette byen for deg. Med tradisjonsrike vingårder i hele distriktet og hyggelige små barer på rad og rekke, er mulighetene mange.

– Jeg anbefaler å kombinere en tur til små, familiedrevne vingårder, med en tur til noen av de moderne. Det er også populært å leie turer i luftballonger med utsikt over kilometer på kilometer med vingårder, sier Cardero.

De historiske vinkjellerne kalles for «calados» og ligger under bakken. Flere er også gravd ut i stein. Du finner dem i den eldste gaten i Logroño, Ruavieja. Her ligger den flotteste av de historiske vinkjellerne, Calado De San Greogirio, samt en over 450 år gammel vinkjelleren i Palacio de los Yangüas.

Pinchos og vin

Der det finnes god vin, finnes det ofte også god mat. Kanskje ikke så rart at Logroño da er vel så berømt for sitt kjøkken som sin vinproduksjon?

Særlig kombinasjonen pinchos og vin er en vinner. Pinchos er en slags nordspansk vri på tapas, med smakfulle småretter som spises i sosiale settinger. Det kjennetegnes ved at rettene serveres med tannpirkere eller spyd – gjerne i kombinasjonen med brød i en eller annen form.

– Pinchos er en sosial rett. Det spises i barer sammen med gode venner, og blir sett på som hjørnesteinen i nordspansk lokalkultur,  sier Cardero.

Mat er en sentral del av spansk kultur, særlig i Nord-Spania. Foto: La Rioja Turismo

I Logroño arrangeres det vanligvis «Pincho-Crawls» to ganger i uken. Cardero kaller det for den perfekte måten å få en smak av byen:

– Det som gjør pinchos til en perfekt rett å spise til vin, er at du får mye smak i små biter. Den ideelle gaten for å spise tapas er Calle Laurel, den mest kjente tapas-gaten i Logroño, med kallenavnet La Senda de los Elefantes (Elefantstien). Gjør som de lokale og smak på hvert steds signaturtapas akkompagnert av lokale viner fra kvalitetsmerket DOCa Rioja. Visste du at gaten Laurel mest sannsynlig er den gaten i verden med flest barer og tavernaer per kvadratmeter? På ca 200 meter finner du mer enn 40 tapasbarer, som alle har hver sin signaturtapas.

Calle Laurel er stappfull av tapas-steder. Lykke til med å smake én bit på hver plass! Foto: Turespaña

Cardero har også et par tips til alle vinelskere, og til alle som er interessert i kultur og vin.

Vinmuseet Dinastía Vivanco i nærheten av Logroño:

– Kort sagt, en verden av opplevelser med vinen i fokus. Mellom vinfatene på vinmuseet Dinastía Vivanco skjuler det seg unike kunstverk, malerier og skulpturer, sier hun.

Luftballong over vinrankene:

– Fra luftballongen kjenner du roen senke seg mens du svever over vinranker, kornåkre, elven Ebro og den kantabriske fjellkjeden mens du skåler med et glass med edle, lokale dråper i glasset.

Vinterapi:

– Vindruene nytes ikke med kun med øynene, smaken eller duften, men også gjennom huden. Vinterapi kombinerer ulike typer velvære- og skjønnhetsbehandlinger med vindruer i hovedrollen. Den perfekte måten å bruke vindruenes antioksidanter på. Høres herlig ut med vinbad og vinmaske til ansiktet, ikke sant?

Den spanske blåstien

Men Logroño og La Rioja har mer å by på enn bare mat, pittoreske skoger, ville nasjonalparker og elver som slynger seg rundt fjell og gjennom daler gir perfekte turmuligheter.

Carderos tips er å følge GR-rutene. Som en slags spansk vri på blåstien, er GR-rutene et nett av langdistanseturer i naturen. Røde og hvite striper på trær, steiner og varder loser deg gjennom La Riojas ville landskap. Om du har tid anbefaler Cardero en skikkelig gåtur på ti dager gjennom fjellene og nasjonalparkene fra vest til øst:

– Du kan begynne i Santo Domingo de la Calzada, en vakker by med rik historie, og blant de mer kjente stoppene langs pilegrimsruten, anbefaler hun.

Santo Domingo de la Calzada er et imponerende skue. Foto: Turespaña

Santo Domingo de la Calzada ligger 47 km vest for Logroño og er et viktig sted for pilegrimene på vei til Santiago de Compostela. Landsbyen har sitt navn etter munken og helgenen Santo Domingo som viet sitt liv til pilegrimenes ve og vel på begynnelsen av det 11. århundre. Han dedikerte mesteparten til å bygge broer i stein og sykehus for å ta imot syke pilegrimer. Derav navnet Camino (som betyr vei).

Derfra går du til fjellandsbyen Ezcaray. Her finnes det også et skianlegg. Videre er det en 15-20 kilometer til San Millán de la Cogolla, som er en del av UNESCOs verdensarvliste, forteller hun.

Pilgrimsrutene og turstiene er ypperlige for nordmenn som elsker å i fjellet. Foto: La Rioja Turismo

San Millán de la Cogolla er også kjent for å være opphavsstedet til det spanske språket. Der kan du besøke Susoklostret, hvor det er funnet de første eksisterende tekstene på spansk, som notiser i margen på over 1000 år gamle latinske pergamentruller.

– Så går ferden videre til Anguiano, følger Cardero opp.

Anguiano er en liten landsby i Rioja Alta som er kjent for sine fiestas.

– Det innebærer at unge gutter i landsbyen danser ned ned de bratte broteinsgatene på stylter. Det er vanskelig å forstå hvordan de ikke blir skadet, ler hun.

Til slutt kommer du til den lille landsbyen Grávalos, som er kjent for sine varme kilder. En perfekt måte å avslutte oppdagelsesferden er å ta et bad i naturen eget spa, forteller hun.

Om lange gåturer ikke er helt for deg, er det også mulig å besøke disse stedene med Logroño som base. Hele distriktet kan nås på under en time fra hovedstaden.

Og er du av typen som helst liker å bli overrasket og ta ferien som det kommer – ja, da har Cardero tipset klart for deg:

– Logroño er rammet inn av to bruer. Mellom dem og langs elven er det grønne parkområder du kan vandre i, med kulturelle og historiske bygg på den ene siden og vingårder og restauranter på den andre. Bruk øynene og nesen din som kompass, er mitt tips, avslutter hun.

En av broene over Ebro en rolig kveld i Logroño. Foto: Turespaña

Hovedbilde: Turespaña