Nok en gang gir en filmatisering av Little Women oss feminisme på sitt beste, uten en moralsk pekefinger og selvfølgeligheter, bare gjennom sin ærlige og rå skildring av en gjeng sabla bra damer.

Sterke prestasjoner

Greta Gerwigs (Ladybird, Frances Ha) 2019-versjon av Louisa May Alcotts oppvekstroman fra 1868 landet nylig seks Oscar-nominasjoner, blant annet for beste film og beste manus. Saoirse Ronan er nominert til beste kvinnelige hovedrolle for sin tolkning av den ikoniske March-søsteren Jo, og Florence Pugh er nominert til beste kvinnelige birolle for sin leveranse av den mindre populære Amy March.

To så gjeve nominasjoner vitner i seg selv om en imponerende karakterdybde, men det er ikke bare Jo og Amy som stikker seg ut i denne filmatiseringen.

Se hele traileren under!

Little Women har blitt ansett som en klassiker og storfavoritt hos kvinner i generasjoner. Vi møter de fire søstrene Meg, Jo, Beth og Amy March, som lever i fattige kår under borgerkrigen i USA. Vi følger dem gjennom livets små og store øyeblikk, gjennom savn, sorg, kjærlighet og selvstendighet. Det er en historie om samhold, men like mye en historie om feminisme og samfunnets forventninger til kvinnens plass, fortalt på hver sin måte gjennom alle de kvinnelige karakterene vi følger.

Alle de kvinnelige rollene som portretteres viser et stort følelsesspekter de fleste av oss trolig kan kjenne seg igjen i.

LES OGSÅ: Remake gjort riktig – Ikonisk historie er tilbake på lerrettet

Ikke bare “noens kone”

Hovedrollen er den nest eldste søsteren, Jo, en selvstendig, morsom, sterk og ikke minst frempå ung kvinne. Hun drømmer om å bli forfatter, og klarer såvidt å bygge seg opp et forfatterskap til tross for en mannsdominert bransje.

Men ikke uten omkostninger. Tidlig i filmen får hun beskjed om at hvis historien hennes skal trykkes, må det ende med at den kvinnelige karakteren gifter seg. Sånn er det bare. Derfor er det også et følgepunkt at Jo ikke vil bindes til en mann, det fører bare til sorg og bitterhet uansett. Dette synet deler hun med sin ugifte, gamle tante, spilt av Meryl Streep.

Jo representerer noe som er vel så aktuelt i dag: Et ønske om å være seg selv, først og fremst, ikke bare “noens kone”. Samtidig er det vanskelig å velge å stå i ting alene. Kan man beholde en sterk personlighet og selvstendighet, men allikevel tillate seg å være sammen med noen?

Saoirse Ronan er Oscar-nominert for sin tolkning av den ambisiøse Jo March. Foto: Sony Pictures / SF Studios

Meg er den stabile og tradisjonelle. Hun er snill og omtenksom, og drømmer om å bli sett, virkelig sett. Hun ønsker seg mann og barn og følelsen av å være spesiell, og sliter med en overhengende følelse av å ikke være nok.

Beth er sjenert, tenkende og stille. Hun er veldig musikalsk, og ønsker heller å gli ned i gulvet enn å være midtpunktet, men gjemmer på masse godhet og et stort hjerte hvis man bare gir henne tid.

Amy er den yngste søsteren og er den som krever mest oppmerksomhet. Hun føler seg alltid utkonkurrert av Jo, og jobber for å bli sett på som en egen person. Hun har følelsene utenpå kroppen, er stor i kjeften og ikke redd for å gå til nye høyder for litt oppmerksomhet, for eksempel ved å brenne søsterens påbegynte roman når hun blir nektet å være med på teater.

Også moren deres er en viktig karakter. Hun er uselvisk, varm og hardtarbeidende. Gjennom noen av livets største utfordringer står hun støtt som et fjell. I et mørkt øyeblikk forteller hun Jo at hun er sint hele tiden, men du lære deg å kontrollere det.

Regissør og manusforfatter Greta Gerwig i samtale med ikoniske Meryl Streep på settet til Little Women. Foto: Sony Pictures / SF Studios

Dagsaktuelt?

Med en historie som sentrerer seg rundt så mange karakterer kan det være en utfordring å male et like tydelig bilde av alle. I 2019-versjonen kan det virke som dette har vært et spesielt fokus. Det skal godt gjøres å ikke kjenne seg igjen i noen av de gode (eller dårlige) trekkene hos disse rå damene.

Både problemstillingene og følelsene deres er like relevante i dag som de var i 1868, med alt fra kjærlighetssorg til det å finne seg selv oppi et kaos av andre mennesker og uforutsette situasjoner, i et samfunn som favoriserer menn.

Little Women har premiere 31. januar. Kjøp billetter her!