Tyskland er et populært feriemål for mange, og ikke uten grunn. Dette fantastiske landet har noe for enhver smak, enten du er sulten på kulturelle inntrykk, morsomme aktiviteter, god mat og drikke eller vakker natur.  

Med legendariske Autobahn har Tyskland lenge vært en populær destinasjon for de kjøreglade. Elbilførerne har derimot vegret seg for lange utenlandsturer i bilen, men i Tyskland kan du legge rekkeviddeangsten bak deg!

I motsetning til flere andre europeiske land, har Tyskland blitt veldig elbil-vennlig. Det finnes flust med ladestasjoner langs veien og alt er tilrettelagt for at du skal kunne velge et grønnere alternativ, også når du kjører. Vi har testet de tyske veiene i elbil for å se hvor enkelt det er å velge elektrisk på bilferien!

La reisen bli en del av ferien

Autobahn og de tyske landeveier gjør det til en fryd å legge kilometerne bak seg, og plutselig blir selve kjøringen et høydepunkt. For å få mest ut av bilferien anbefaler vi å starte reisen mot Tyskland ombord opplevelsesrike Color Magic eller Color Fantasy. Begge skipene tar deg raskt fra Oslo til Kiel, hvor det bare er å sette seg bak rattet og suse avgårde.

Skipene er effektive og komfortable, og gir deg mer tid til å nyte bilferien i Tyskland.

Ombord skipet mangler det ikke på aktiviteter for store og små. Slapp av i spaet mens barna besøker badeland, spis en middag med flott utsikt, test ferdighetene i gamle klassikere i arkadehallen og få med deg et show før kvelden er omme. Mulighetene er mange for å fylle de knappe 20 timene reisen over til Kiel tar.

Vel fremme i Kiel kan du velge om du vil ta det på sparket, besøke noen utvalgte byer eller besøke ditt favoritt-feriested. Her er det mange spennende bilruter å ta turen videre på.

Vi har samlet noen av våre beste tips på elbiltur i Tyskland!

Hva med en biltur i Nord-Tyskland? Les denne artikkelen.

Våre beste tips til turen: 

Ha alltid med deg cash

I Tyskland er ikke bruken av kort like utbredt som i Norge og Norden. Flere taxier, parkeringshus og enkelte butikker godtar faktisk ikke kort som betalingsmåte. Ta en rask tur i minibanken, så slipper du venting og stress om du først trenger kontanter.

Apper og ladestasjoner

Tyskland har tilrettelagt godt for elbiler. På vår reise gjennom den nordlige delen av landet var det ikke et snev av rekkeviddeangst. Foto: Tyge Møller Christiansen

Selv om du er typen som tar alt på sparket kan det være lurt å sjekke dagens rute før du setter deg bak rattet. Det er ikke mangel på ladestasjoner, men for å slippe de lange ventetidene er det et godt tips å finne frem til hurtigladerne på forhånd, og kanskje er det lurt å lade allerede i Kiel? Bruker du Chargemap kan du se akkurat hvilke ladestasjoner de har der du befinner deg, og på strekningen du skal kjøre.

Når du først har stoppet for å lade foregår det meste på tysk, som i resten av landet. Derfor kan det være lurt å ikke bruke QR-kodene, men å laste ned appen tilknyttet ladestasjonen i stedet. Der får du informasjon på engelsk og en enkel oversikt over utgiften i etterkant.

Batteriet på Autobahn

Når du suser nedover Autobahn på vei til neste by eller attraksjon vil du nok merke ganske raskt at det sluker litt batteri. Det er vanskelig å ikke la seg friste til å teste bilen skikkelig, men det krever også en del strøm. Da blir det enda viktigere at du har sjekket hvor hurtigladerne befinner seg, så du kan suse avgårde like raskt som du kom.

Hold deg til høyre! 

Det er vel mang en nordmanns drøm å kjøre på Autobahn, veien uten fartsgrense. En ting å huske på er at du bare låner veien, og at tyskere kjører her daglig. Uansett hvor fort du kjører, vil du bli forbikjørt, og venstrefeltet er kun for forbikjøringer. Hold deg til høyre så langt det går!

Bonus: Ingen bompenger

På tyske veier er det veldig lite bompenger. Noen byer har innført en CO2-avgift hvor du må kjøpe et oblat for å kunne ferdes på området, men dette gjelder stort sett midt i bykjernen. Kjører du en bil under 7,5 tonn vil du nok ikke møte på noen bompenger på turen.

Severdigheter på veien

En dag i Celle er som å gå rundt i et eventyr av brødrene Grimm. Foto: Tyge Møller Christiansen

Som de aller fleste andre land fremhever Tyskland severdigheter langs veien. Her er derimot skiltene så og si umulig å gå glipp av. Enorme, brune skilt i veikanten forteller når du kjører forbi en fornøyelsespark, en by eller en severdighet du kan besøke. Ser du ett du liker, kjør av og ta en titt.

Underholdning i kø

Tyskland, som Norge, har flere store veiprosjekter gående, og du vil møte strekker hvor trafikken går sakte. Last ned favorittspillelisten, boken eller podcasten, så har du noe å kose deg med mens trafikken kryper fremover. Hør for eksempel podden Dritte Halbzeit, en underholdende innføring om alt av tysk fotball!

Parkeringsskive og parkeringshus

Parkering er ingen problem på bilferie i Tyskland. Alle byer har parkeringshus og gateparkering med plass til de fleste, men gateparkeringen krever ofte at du har parkeringsskive. Om du ikke allerede har, ta med én, eller ta i bruk parkeringshusene i byen.

Taxi og kollektivtrafikk

I storbyene er det ofte enklere å komme seg rundt på sykkel eller med kollektivt. Foto: Tyge Møller Christiansen

I de store byene er kollektivtilbudet ganske godt, og det er en fin måte å komme seg rundt på. Bruker du buss eller trikk vil du også få se noe av byen på veien. I de større byene som Berlin og Hamburg kan du kjøpe Berlin Welcome Card/ Hamburg Card som gir deg gratis kollektivtransport i tillegg til rabatter på forskjellige opplevelser, restauranter og butikker.

Dersom du ikke vil bruke tid på å sette deg inn i et helt nytt system er taxien også et godt alternativ. Engelskkunnskapene i Tyskland er varierende, og det kan være et tips å få hotellet til å bestille for deg.

Munnbind

Tyskland har lettet på nesten alle restriksjoner og flere lettelser er antydet. For øyeblikket har Tyskland kun et krav om å gå med munnbind på offentlig transport. Sjekk de lokale tiltakene før din reise her.

Husk å stoppe på veien

Det er lett å la turen ta overhånd og kaste seg rundt for å rekke alt på listen før turen går hjemover. Ikke la veien og kjøringen ta overhånd, husk å puste, stopp langs veien og ta innover deg det flotte landskapet du står i. Kjører du forbi Wolfsburg vil du se skilter til Autostadt, her burde du legge ett av disse stoppene. Er du på bilferie er Autostadt et av stedene du absolutt burde sette av litt tid til.

  • Denne kampanjen er en del av Tysklands Nasjonale Turistkontors bærekraftskampanje. Kampanjen har som mål og løfte frem Tyske byer som bærekraftige reisemål, og trekke frem tiltak gjort i tråd med FNs bærekraftsmål. 

Laget for Tysklands Nasjonale Turistkontor i samarbeid med visitBerlin, Visit Lübeck, 9 byer i Niedersachsen, Hamburg Tourism.