Tusener av barn har oppdaget bøkenes verden gjennom Ingunn Aamodts fortellinger om Pulverheksa.

I lese- og lydbokappen Pickatale, der man kan følge teksten mens man blir lest for, er Pulverheksa-bøkene jevnlig blant de mest leste. 

Det på tross av at Pickatale også tilbyr et stort antall bøker fra underholdningsgiganter som Disney og Marvel.

– Det gjør meg veldig stolt. Jeg vet hvor lett det er å ty til de store, kommersielle universene. De er ikke enkle å konkurrere mot, sier Ingunn.

Superhelt som ordner opp

– Det er nok flere grunner til at Pulverheksa er så populær. Man skal ikke undervurdere figuren som en trygg og snill voksenperson. Pulverheksa er jo nesten en superhelt – hun ordner opp i alt, passer på alle og er venn med både tyven og drømmeprinsen, sier forfatteren.

Suksessen startet med at Aamodt ville gi sin egen datter det hun selv ikke fikk i oppveksten –fortellinger på sengekanten.

– Selv ble jeg ikke lest for som barn, og da jeg oppdaget bøker som «Dyrene i Hakkebakkeskogen» og «Gummi-Tarzan» i voksen alder tenkte jeg at jeg gjerne skulle hørt disse historiene mens jeg fortsatt hadde et barns hode, sier hun.

– Jeg bestemte meg for at da jeg selv ble mamma skulle jeg starte tidlig med å lese for barna, forteller hun.

Skrev for datteren

Da oppdaget Ingunn imdidlertid at det ikke fantes så mye litteratur tilpasset to- og treåringer.

– Mye av det syntes jeg var skrevet på en så vanskelig måte at jeg tok meg selv i å «oversette» teksten mens jeg leste den. Jeg mente det måtte gå an å skrive noe som selv de minste kunne forstå, sier hun.

– Likevel skrev jeg de første historiene om Pulverheksa utelukkende med tanke på å lese dem for datteren min. Det falt meg ikke inn å skrive for utgivelse, sier hun.

Knekker lesekoden

Siden den første boka kom i 1998 har det imidlertid ikke vært noen grunn til å se seg tilbake.

Stadig nye eventyr om den kloke, snille heksa er blitt døråpneren til bøkenes verden for utallige barn.

Og for mange av de litt større barna er Pulverheksa de første bøkene man kan lese helt på egenhånd – enkle i teksten, men likevel så spennende at man sluker dem av pur leselyst.

I appen Pickatale får barna høre eventyrene om Pulverheksa samtidig som teksten som leses opp, utheves på skjermen.

En skuff full av kjærlighet

Hjemme i skrivestua har Ingunn et helt konkret bevis på Pulverheksas betydning – en egen skuff full av tegninger og «fanmail» fra barn i hele Norge.

– Det er som en skuff full av kjærlighet. Jeg blir like glad hver gang det ankommer en konvolutt med adressen min påført med fargeblyanter, sier hun, hørbart berørt et lite øyeblikk.

Ingunn Aamodt mener det er viktig at barn har tilgang på god, norsk original-litteratur.

– Vår kultur kan ikke importere alt. Det er noe med at den norske litteraturen gjenspeiler norske verdier og holdninger som ikke alltid er like fremtredende i oversatte historier, sier hun.

Det er innholdssjef i Pickatale, James Tavendale, helt enig i.

– Vi synes det er kjempegøy at Ingunn alltid er blant de mest leste forfatterne hos oss, i hard konkurranse med for eksempel Star Wars og Marvel. I Pickatale er vi opptatt av å ha en balanse mellom lokale forfattere og internasjonale merkevarer, og det er noe vi føler vi har lykkes med. Vi er alltid ute etter å gi ut norskskrevne bøker, sier han.

Kommer med eksklusiv Pickatale-serie

I disse dager legger Ingunn Aamodt siste hånd på det som skal bli en helt ny serie fortellinger – skrevet eksklusivt for Pickatale.

Den handler om spøkelset Spøk-Else, som også dukker opp som en bifigur i den siste Pulverheksa-boka, «Pulverheksa og spøkelset på slottet».

– Jeg ble så glad i denne figuren, så når hun ikke passet inn som en figur i de neste Pulverheksa-bøkene ville jeg heller gi henne en helt egen serie. Hun er et søtt, men ensomt lite spøkelse. Jeg legger den siste finishen på den første boka om henne nå, sier Ingunn Aamodt.

  • Pickatale er en app som kombinerer det beste fra bøker og lydbøker!
  • Med den får barna høre bøker opplest, samtidig som de kan følge teksten på skjermen. De kan også trykke på bildeelementer og få ordene lest opp.
  • Forskning viser at slike interaktive funksjoner gjør det lettere for barna å følge handlingen i bøkene.
  • Nå kan du selv teste Pickatale: Send SMS med PICKATALE2 til 2186 eller klikk her for teste appen gratis i to uker!