Man går gjennom mange kroppslige forandringer når man er gravid. Et svangerskap påvirker nesten alle organer i kroppen, og de fleste opplever at både hud, hår og slimhinner endrer seg på en eller annen måte.

Men visste du at graviditeten også kan ha innvirkning på synet ditt?

Det gjorde ikke nybakt tobarnsmor og Specsavers-ambassadør Gro Hammerseng-Edin.

– Jeg ante faktisk ikke at svingninger i hormonene under graviditeten kunne påvirke synet mitt. Det var helt nytt for meg, sier hun.

Hør Gro snakke om graviditet og syn i videoen nedenfor!

– Jeg merket ikke noe til synsendringer under svangerskapet, men er veldig glad Specsavers informerte om det sånn at jeg kunne følge med underveis.

Håndballdronningen merket imidlertid mange andre kroppslige forandringer – og denne gangen langt fler enn under sin første graviditet for seks år siden.

– Denne gangen var jeg hoven i beina og hadde noen åreknuter som var på ville veier, men det som overrasket meg mest var egentlig trøttheten. Det å måtte ta hvilepauser og ligge med beina i været er uvant for en tidligere toppidrettsutøver.

Hormonene har skylda

Årsaken til at synet kan endre seg under svangerskapet, er rett og slett at synet påvirkes av hormoner. Derfor opplever enkelte at de ser dårligere under graviditeten, mens andre kan oppleve det når de begynner å amme.

Under svangerskapet øker også mengden vann i kroppen, og det kan påvirke hornhinnens tykkelse og kurve. I tillegg kan det økende hormonnivået føre til redusert tåreproduksjon og tørre øyne.

For de aller fleste normaliserer synet og øyehelsen seg heldigvis igjen kort tid etterpå. Skulle plagene derimot vedvare, eller synet bli såpass dårlig underveis at du ikke kan kjøre bil uten briller, bør du bestille en synstest.

Og er du bekymret for at synsendringene kan skyldes noe annet enn hormonelle svingninger, er det selvfølgelig ikke noe i veien for å stikke innom optikeren underveis heller.

Hos Specsavers får du en komplett synstest som inkluderer øyehelseundersøkelse til 595 kr.