Hvordan ser en investor ut? Dress og stresskoffert, hastende på vei til neste møte, tenker du kanskje. Ikke nødvendigvis! 

– Jeg er bare en enkel sjel fra landet som har brukt noen kroner på startups, sier Geir Tinnen og ler. 

Familiemannen fra Åfjord i Trøndelag vokste opp med kjøp og salg. I en familiedrevet lokalbutikk lærte han at penger ikke bare er noe man har i banken – det er et middel for å få ting til å skje. 

I dag jobber Geir med panteautomater. Han spiller old boys-fotball på fritiden. Og ikke minst: Han investerer i streamingtjenester og internasjonale plattformspill. 

Geir Tinnen har flere gode tips til de som ønsker å investere i norske oppstartbedrifter. Les mer lenger ned i artikkelen (Foto: Privat)

– For tre år siden gikk jeg inn i en trondheimsbasert gründerbedrift. I år lanserer de endelig et slags multiplayer spill for hele familien. Det er spennende tider, humrer han. 

Geir snakker om PineLeaf Studio og strategispillet Dwarfheim: Et onlinespill hvor du samarbeider om å bygge klaner på leting etter den legendariske byen DwarfHeim. 

Trønderen sto for ti prosent av den første emisjonen. Nå gjør PineLeaf seg klare for en stor internasjonal lansering, med aksjonærer fra hele Europa. Dessuten har de inngått et stort samarbeid med spillgiganten Merge.

Fv: Hans-Andreas Kleven (CEO, Pineleaf), Amalie Holt (CCO, Folkeinvest), Øyvind Fries (CEO, Folkeinvest), Line Søvig (Forretningsutvikler, Pineleaf)

Så hvordan endte Geir opp med å satse på gaming? Svaret er Folkeinvest:

Folkeinvest er en plattform som gjør det enkelt for folk flest å investere i oppstarts- og vekstbedrifter. Det fungerer slik at du kjøper aksjer i et selskap som gjennomfører en emisjon. Med andre ord, at selskapet øker antall aksjer og selger de for å finansiere videreutvikling av bedriften. Senere kan du selge aksjene videre, eller få utbetalt et overskudd avhengig av hvor bra selskapet gjør det. 

Nysgjerrig på hvilke flere selskaper som er på Folkeinvest? Se de her. 

Kommunikasjon og informasjonsflyt

For Geir ble et investeringsprosjekt til to, som senere ble til flere. Da han gikk inn i neste selskap, var han også tilstede på lanseringsarrangementet. Han trekker frem eierskap til prosjektene og god involvering av aksjonærene, som hovedgrunnen til at han investerer gjennom Folkeinvest.

Selskapene på Folkeinvest oppfordres til å komme med kontinuerlige rapporter og avholder generalforsamlinger. Tidslinjer, budsjetter dokumentasjon er ofte tilgjengelig. Og er det noe mer Geir lurer på, tar han bare opp telefonen. 

Folkeinvest har en egen podcast, Etter Oljen, der du blant annet kan høre om ulike selskap som har hatt kampanje gjennom Folkeinvest. I filmen over kan du se og lytte til hele episoden med Pineleaf. Du kan høre alle episodene i din nærmeste podcast-applikasjon.

Kommunikasjon og informasjonsflyt er nøkkelen til et godt investeringsforhold, påpeker han. Samtidig advarer han de som tror de skal få avkastning med en gang: 

– Vær tålmodig, tenk langsiktig. De mest innovative idéene er ofte i startfasen og trenger tid på å utvikle seg.

– Har du noen andre råd til potensielle investorer? 

– Gjør research! Gjennom Folkeinvest har du tilgang på mye informasjon om bedriftene. Du får innsyn i dokumenter, hva folka bak har gjort tidligere og hvilken kompetanse de har. 

Geir minner også om at Google kan være din venn. Folkeinvest gir nemlig en oversikt over alle andre som tegner aksjer. Selv gjør han gjerne noen kjappe søk før han bestemmer seg for å gå inn i et prosjekt eller ikke. Hvem andre har satset på dette? Har de en god historikk? Kanskje oppstartsbedriften har et erfarent aksjeselskap i ryggen?

– Og selvfølgelig: Rådfør deg med andre, og ikke invester mer enn du har råd til å tape, legger han til. 

Viktig at de bedriftene som fortjener livets rett overlever 

Nettopp åpenhet er en av Folkeinvest sine kjerneverdier, forteller selskapets kommersielle leder, Amalie Holt: 

– Alt av kommunikasjon skal være tilgjengelig for alle, helt enkelt. Vi har et eget diskusjonsforum med spørsmål fra investorer og svar fra bedrifter. Ingen får særbehandling, alle investorer stiller på likt grunnlag. 

Det kan være noe av grunnen til at Folkeinvest tiltrekker seg litt andre typer investorer, som også ser andre verdier fremfor utelukkende rask, økonomisk avkastning. De som går inn i lokale prosjekter, som støtter noe de selv interesserer seg for eller løsninger som kan utgjøre en forskjell for samfunnet.

Amalie Holt er kommersiell leder i Folkeinvest. (Foto: Folkeinvest)

–  Vi opplever at flere og flere ser det bærekraftige i gründervirksomhet og innovasjon. At man bidrar til å skape arbeidsplasser, ny teknologi, og løsninger for fremtiden, nevner Holt. 

Hun mener at dette er ekstra nødvendig nå:

– Vi forsøker å finne frem til selskaper med gode og gjennomarbeidede ideer, med et robust team. Dette er ofte løsninger som fortjener livets rett, som kan ta markedsandeler og kanskje også utgjøre en forskjell. Det er kanskje viktigere enn noen gang at vi sørger for at de bedriftene som utvikler morgendagens produkter og tjenester overlever.

Økte brukerantallet med 10%

Mange tenker kanskje at den økonomiske situasjonen gjør det vanskelige for oppstartsselskap å overleve. Selv om det kan stemme for noen, er det også flere selskap på Folkeinvest som har opplevd en oppside de siste månedene:

– Entilen AS, et av selskapene som nå har en kampanje hos oss, økte brukerantallet bare i mars med 10%. De leverer plattformen 121gameon.com der amatører og profesjonelle innen eSport kan teste sine ferdigheter, uavhengig av nivå, mot likesinnede i noen av verdens mest populære eSport-titler, slik som CS:GO, Hearthstone og PUBG, forteller Holt. 

– Nå ligger vi på 45 000 brukere, som ikke er så lite for en fersk plattform. De første er de hardeste å få på plass, og resten følger saueflokken, følger CEO Nikolai Myrene opp.

Får igjen 22 prosent av investert beløp

Folkeinvest er gebyrfritt for investorer, og uforpliktende frem til du reserverer aksjer i en emisjon. Å investere gjennom Folkeinvest kan også gi skatteinsentiver.

De aller fleste selskap som formidles gjennom Folkeinvest tilfredsstiller kravene for personlig skattefradrag ved investering, og selskapene anfører i investeringstilbudet hvorvidt de tilfredstiller kravene til denne ordningen. Det vil si at investorene kan få igjen 22 prosent av investert beløp som skattefradag gjennom Kapitalfunn-ordningen. 

Vil du være med på å støtte norske oppstartsbedrifter? Les mer om Folkeinvest her.