Eyvind Hellstrøm sier filmen er «den beste jeg har sett siden Cinema Paradiso». The Hollywood Reporter mener den er «en fest for øyet, og gir næring til sjelen».

1. juledag har feelgood-dokumentaren «Trøffeljegerne fra Piemonte» endelig premiere på norske kinoer. Det er årets heteste julegavetips til deg med venner og familie som elsker kultur (mat, film, Italia) generelt, eller stor filmkunst spesielt.

«Trøffeljegerne fra Piemonte» er nemlig både rar, rørende, visuelt vakker og tidvis hylende morsom, med en gjeng eksentriske karakterer – og deres firbeinte hjelpere – som det er umulig å ikke falle pladask for.

 

Stor suksess i naboland

Vårt tips er derfor å kjøpe et gavekort på din lokale kino, print ut et kort med filmens poster og legg ved en pose trøffelsalt eller trøffelpotetgull.

Og vips kommer du til å ha en sikker vinner under treet i år!

Filmen er allerede vist på kino i Danmark og Sverige, og begge steder er den blitt en stor suksess.

– Jeg bor i Stockholm, og det har vært fantastisk å se hvordan filmen har blitt omfavnet.

– Jeg tror grunnen til at den treffer så mange, er at den er en feiring av menneskelivet. Vi ramlet inn i denne spesielle verdenen med gamle menn i 80- og 90-årene, og da vi tilbragte tid med dem, ble vi løftet av dem. De utstråler energien og livsgnisten til menn i 20-årene. Det er det vi vil formidle – gleden over å leve, potensialet i et menneskeliv, alt det kan være, forteller regissør Gregory Kershaw.

 

 

Kulinarisk kraftsentrum 

«Trøffeljegerne fra Piemonte» tar oss, som tittelen mer enn antyder, med til en av Italias – og dermed verdens – viktigste regioner for mat og drikke.

Piemonte er ikke bare kjent for sine lekre rødvinsdruer – nebbiolo, barbera, dolcetto – og klassiske spesialiteter som vitello tonnato og risotto. Dette er også jaktmark for den hvite trøffelen.

Denne filmen tar oss tett på noen av dem som har brukt livene sine på å bli verdens beste trøffeljegere – menn i 70- og 80-årene som tasser hemmelighetsfullt rundt i de dype eikeskogene i Alba med hundene sine, og som lener seg på en blanding av erfaring, intuisjon og stahet i soppjakten sin.

Det disse eksentrikerne har til felles, er den dype lidenskapen – ikke bare for trøfler, men for tilværelsens langsomhet og naturens skjønnhet. Og for hundene sine, da, som de behandler som konger og dronninger.

 

En verden som falmer 

Men verdens utvikling lar seg som kjent vanskelig stagge, og våre venner i Piemonte er på mange måter etterlevninger av en tid som ubønnhørlig tikker mot slutten.

Filmen viser også noen av de andre aktørene i industrien – sleipe trøffelselgere som mest av alt fremstår som narkolangere, yngre arvtagere som er mer opptatt av lukten av sedler og en fetert smaksdommer som mediterer seg gjennom et måltid toppet av nyhøvlede trøfler.

I tillegg setter noen ut gift i skogen, og hunder dør. Ikke så rart, egentlig, at de gamle stabeisene bestemmer seg for å ta med seg trøffelhemmelighetene sine i graven.

At flere av dem åpenbart ikke har altfor lenge igjen, gir «Trøffeljegerne fra Piemonte» en emosjonell tyngde og en melankolsk nerve som balanserer de mange morsomme og absurde opptrinnene i filmen suverent.

 

Høstens feelgood-film

Filmskaperne Michael Dweck og Gregory Kershaw har tidligere høstet ros for dokumentaren «The Last Race», som handler om en gammel racerbane på Long Island.

Med «Trøffeljegerne fra Piemonte» fortsetter medvinden. Filmen skårer 84 poeng på anmeldersiden Metacritic, med glitrende anmeldelser fra blant andre The Washington Post, The Wall Street Journal og The Guardian.

Ian Freer, kritiker for Empire, kaller filmen «et raffinert festmåltid for øynene», og konkluderer slik:

– «Trøffeljegerne fra Piemonte» er en lavmælt glede; både en gripende klagesang for en døende kunstform og en himmel for matelskere.»

Legg til fantastiske bilder, nydelig musikk og menneskeskjebner som blir værende i hjertet lenge etter at filmen er over, og du sitter igjen med høstens mest usannsynlige feelgood-opplevelse i kinomørket.

Buon appetito!

«Trøffeljegerne fra Piemonte» har kinopremiere 25. desember.