Nordmenn er trolig blant de mest snømåkende befolkningene i verden. Like sikkert som at Mariah Carey stiger på hitlistene når vi nærmer oss desember, er faktumet at snøen kommer – og at snøen må flyttes.

Men hva er riktig teknikk, og hva er riktig type skuffe for de ulike jobbene?

– Det er ikke farlig å løfte med ryggen

Helge Haavaag er kiropraktor ved Nemus Harstad og forteller at utsagnet «husk å ikke løfte med ryggen» ikke nødvendigvis er rett.

– Det er i utgangspunktet ikke farlig å løfte med ryggen, men det som kan føre til skader er å gjøre fysisk arbeid med en rygg som ikke er klar. Sjansene for å få en strekk på en spurt uten oppvarming er høyere, og den samme tankegangen gjelder snømåking.

Oppvarming betyr ikke varme klær, men en kropp og rygg som har fått litt bevegelse.

– Det aller viktigste er å ikke stresse. Om du stormer og ut gyver løs vil det kunne oppstå kinker, strekker og det som verre er. Mitt beste tips er å ta seg god tid, og bruk en skuffe der du skyver snøen foran deg – og ikke bøy pluss kast. Det er ikke en ideell kombinasjon av bevegelser, forteller kiropraktoren.

Snømåkeskader er såpass alvorlig at Norsk kiropraktorforening har laget en liste med retningslinjer for riktig teknikk. Ett av punktene handler om å ha riktig utstyr, for man kan ikke felle trær med en sløv sag.

– Ta snømåkingen som mosjon, oppfordrer Haavaag.

Over 100 år med snømåking

Fiskars har laget snøryddeprodukter til det norske markedet siden 1912. De er en god og gammel aktør, men som stadig innoverer på området. For Fiskars er snømåking ramme alvor, og derfor har de utviklet en helt egen teknologi for snøryddingsredskaper de har kalt SnowXpert. 

– I denne serien har vi utviklet snøryddeprodukter med mer moderne materialer. Vi bruker aluminium fremfor tre, bedre ergonomiske løsninger og et mer moderne design, forteller markedsjef/trade marketing manager Tomas Johansen i Fiskars.

Johansen kan fortelle at Fiskars-produkter er det foretrukne her til lands, fordi de leverer kvalitet i alle ledd. Vaktmestere, Skanska og andre fagfolk velger Fiskars fordi de er tilpasset norske forhold og har god holdbarhet.

Johansen har gitt oss en liten guide til hva de ulike snøryddeproduktene er tilpasset til:

SnowXpert Snømåke

Snømåken er utstyrt med unikt blad som «ruller» snøen fremover. På denne måten skyver man snøen, fremfor å måtte sette i gang med å kaste den til sides, samtidig som den kan flytte et stort volum. Det lange og ergonomiske skaftet gjør at man ikke trenger bøye ryggen.

I tillegg har den et forsterket blad med en skinne i rustfritt stål. Snus den rundt fungerer skinnen som en isskrape. Om du begynner å hakke løs med skistaver eller skrutrekkere på terrassen risikerer du å skade treverket, men med denne skinnen er dette eliminert.

Passer til: Innkjørsler, terrasser, små hager o.l.

Pris: 489,-

SnowXpert Snøskuffe

Denne er formet som en skuffe, men har også den samme «rulle»-egenskapen som snømåken. Skaftet er i aluminium og er belagt med plast for bedre komfort. Skinnen kan også brukes som isskrape.

Skuffen kan også brukes der man faktisk må til med noen spadetak for å få vekk snøen.

Passer til: Innkjørsler, terrasser, smale steder, større mengder snø.

Pris: 439,-

SnowXpert Slede/snørydder

Jo mer snø, jo kraftigere verktøy må til. Mange kjenner kanskje igjen «Sørlandsskuffa», men med SnowXpert-varianten får du ny teknologi inn i en velkjent skuffe. Denne har forsterkede materialer, rustfritt stål og blad.

Den store styrken til snørydderen er at den kan frakte store volum, men uten at du sliter deg fullstendig ut.

Passer til: Større områder som hager, innkjørsler eller terrasser.

Pris: 1099,-

Bilutstyr

I SnowXpert-serien er det også utstyr for bilen. De aller fleste er avhengige av å ha en isskrape og/eller kost, og derfor har Fiskars laget en 2-i-1-løsning. Kost- og bilskrapen er lett og hendig, og kan deles i to. Det pendlende bladet gjør at man kan skrape is både fra deg og mot deg, og børsten har en silikonbust som er skånsom mot glasset.

Bilspaden er helstøpt i kompositt og har et slankt design. Den tar lite plass, samtidig som den er robust og kommer frem rundt bildekk eller under bilen. Spaden har også en forsterket rustfri bladkant.

Passer til: Bilen.

Priser: Kost og isskrape 189,- og bilspade 189,-

Oppsummert sier Johansen at snømåking er noe de fleste må gjennom, men at riktig utstyr gjør jobben hakket enklere.

– Ta snøryddingen som gratis trening, det finnes ikke et helsestudio i landet som er så billig!

Her finner du flere snøredskaper fra Fiskars.