10. mai er det endelig klart for kinopremiere på «King Arthur: Legend of the Sword», den magiske nye storfilmen til den britiske regissøren Guy Ritchie («Lock, Stock and Two Barrells» og «Sherlock Holmes»).

Det er en skikkelig fantasifull, actionrik og tidvis humoristisk tolkning av den klassiske legenden om Kong Arthur. Du vet, Kong Arthur – han med slottet Camelot, som sjefet over ridderne av det runde bord og trakk sverdet opp av steinen.

Historien om Arthur har vært tolket på film flere ganger allerede, og er en essensiell del av britisk mytologi og historiefortelling. Men har legenden om ham noen som helst rot i virkeligheten?

Leker med detaljene

Først skal det sies: Historisk korrekthet har overhodet ikke vært noe fokus for Guy Ritchie da han lagde «King Arthur: Legend of the Sword». Heldigvis, får man kanskje si.

Filmen har et anslått budsjett på mer enn 850 millioner kroner, og mye av dette er brukt på spektakulære effekter, glitrende kampkoreografi og en god dose ketsjupblod.


Og alt er presentert på en måte som alle som liker Ritchies tidligere filmer kommer til å nikke gjenkjennende av – med rask klipping, smart hopping i tid, og massevis av humor.

– Vi følte at så lenge vi beholdt de essensielle tematiske elementene, ville vi ha lov til å lage vår helt egne versjon av historien. Vi ville leke litt med detaljene på en måte vi håper snakker til dagens kinopublikum, sier manusforfatter Lionel Wigram til The Guardian.

Stadig større historie

Noe av fascinasjonen rundt sagnene om Kong Arthur er at man ikke kan si sikkert om han var en konge, eller om han i det hele tatt levde. Legenden om Arthur er nemlig et resultat av en rekke kilder – noen troverdige, andre langt derifra.

Skal vi tro de mer nedpå versjonene av historien, var Arthur en legendarisk hærfører som ledet troppene mot sakserne i Slaget ved Mons Badonicus i cirka år 500.

I Middelalderen utviklet imidlertid historien seg i voldsom fart, og folk fikk høre om et legendarisk kongerike kalt Camelot, ridderne av det runde bord og dronning Guinevere – Arthurs kone, som skal ha hatt en affære med ridderen Lancelot.

Dessuten: Den hellige gral, skålen som Jesus brukte ved sitt siste måltid, som skal ha hatt magiske egenskaper – og som Kong Arthur forsøkte å finne.

Det låter kanskje usannsynlig nok. Men hva med fortellinger om, at Arthur også skal ha jult opp kjemper, drept hekser og nedkjempet den gigantiske og ridderspisende demonkatten(!) Cath Palug?

Vel, det er i hvert fall nok å lage film om.

Blir helt mot sin vilje

I «King Arthur: Legend of the Sword» møter vi Vortigern (Jude Law), en tyrannisk konge med enorm apetitt på makt.

Han erobret tronen ved et kupp, muliggjort av en magisk allianse med mørke trolldomskrefter. Nå advares imidlertid Vortigern om at han snart vil bli utfordret av en yngre ridder – han som vil trekke det magiske sverdet opp av steinen det sitter fast i.

Arthur (Charlie Hunnam) aner lite om dette. Han er oppdratt av prostituerte som har tatt seg av ham siden den foreldreløse gutten da han kom til dem som lite barn.

Når han ved en tilfeldighet får sjansen til å frigjøre sverdet fra steinen, starter imidlertid moroa.

Et mektig måltid

«King Arthur: Legend of the Sword» er altså en opprinnelseshistorie, om hvordan Arthur ble konge over Camelot.

Andre sentrale personer som ofte dukker opp i legenden om Arthur, som Merlin, Guinevere og Lancelot, vies imidlertid mindre plass, for å skape mer fokus i historien. Men blir dette den suksessen alle tror, kan det komme flere filmer.

– Dette er et mektig måltid, men med så mange ingredienser var det alltid en fare for at det kom til å bli for mye. Men det er mer pudding igjen, sier Guy Ritchie til nyhetsbyrået AP.


Han innrømmer at interessen for Arthur kom som følge av John Boorman-filmen «Excalibur» fra 1981, framfor nitidige studier av historiske verk.

Men evnen til ikke å ta seg selv altfor seriøst er også genistreken ved «King Arthur: Legend of the Sword» .

Om kong Arthur er et resultat av århundrer med  røverhistorier, gjelder det bare å fortelle dem enda bedre og mer underholdende for hver gang.

 

«King Arthur: Legend of the Sword» får norsk kinopremiere 10. mai.