Konsekvensene blir fatale, advarer SOS-barnebyer.

Visste du at det er flere statsministere enn respiratorer i Sør-Sudan, et land med 11 millioner innbyggere? Og at antallet statsministre er fem?

Korona har kommet til Afrika, og det kan få konsekvenser vi i Norge så vidt klarer å forestille oss. SOS-barnebyer ser med uro på omsorgssituasjonen til millioner av barn i de utsatte regionene.

– Dersom befolkningen blir hardt rammet av korona, blir situasjonen fatal for svært mange barn. Familier kommer til å kollapse, og slik mister barna sikkerhetsnettet sitt, advarer Sissel Aarak, fungerende generalsekretær i SOS-barnebyer.

Slik kan du bidra – bli SOS-fadder!

Barna rammes først

Sissel Aarak. Foto: SOS Barnebyer.

Omtrent halvparten av foreldreløse barn sør for Sahara bor hos besteforeldrene sine. Så mye som 12 prosent av alle husstander i landet Sør-Afrika er ledet av besteforeldre, mye grunnet hiv/aids-epidemien som tok livet av en hel foreldregenerasjon.

Det er med andre ord veldig vanlig at barna blir oppdratt av besteforeldregenerasjonen. Nå står disse barna i fare for å miste sine omsorgspersoner.

– Når vi vet at korona har høy dødelig blant gamle og mennesker med underliggende sykdom, er det stor fare for at denne pandemien vil etterlate seg et høyt antall barn uten omsorg, forteller Aarak.

Familier kommer til å kollapse – bidra her.

– SOS-barnebyer har en viktig rolle i å dekke opp for fraværet av et beskyttelsesstrukturer for barn i disse landene, men vår mulighet til å hjelpe alle som vil bli påvirket av pandemien er begrenset. Vi er svært bekymret for utviklingen, sier Aarak og viser til internasjonal direktør for det østlige- og sørlige Afrika, Senait Gebregziabher.

Den internasjonale direktøren forteller om store bekymringer fra besteforeldre og enslige foreldre rundt hva som vil skje med barna de forsørger om de selv blir rammet av koronaviruset.

– Om 70 eller 80 prosent av befolkningen i Afrika smittes av viruset, vil rekordmange afrikanere dø, spesielt de over 60 år. De fleste lever allerede i stor fattigdom, med dårlig immunforsvar som følge av mange eksisterende helseutfordringer, fortalte hun nylig til Dagbladet.

Les også: Åtte grunner til at korona blir en katastrofe for Afrikas barn.

Få eller ingen respiratorer

Situasjonen blir ikke akkurat enklere av at befolkningen møter et svært dårlig rustet helsevesen.

Mange barn lever i familier ledet av besteforeldre. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

– Her snakker vi om land med begrenset helsetilbud, der mange barn og voksne allerede har en utfordrende helsesituasjon. I tillegg bor folk tett og har dårligere tilgang til vann, noe som gjør det umulig å følge smittevernreglene om hyppig håndvask og avstand, forteller Aarak.

I flere av de fattigste landene i Afrika finnes det få eller ingen respiratorer.  I følge New York Times er det i underkant av 2000 respiratorer på hele kontinentet totalt, som skal bistå om lag en milliard mennesker fra 41 land. 10 av disse landene har ikke en eneste respirator å oppdrive.

Konsekvensene for hele kontinentet fryktes å være katastrofale, men foreløpig er det for tidlig å si hvor stor spredningen vil bli. Myndighetene mangler utstyr til å teste og det fryktes store mørketall i mange land.

Flere steder er det også utfordringer med økte matvarepriser, kostbar strøm, dårlig tilgang på rent drikkevann og utgifter til sikkerhetstiltak.

Barn i fattige land spiser ofte ensidig og næringsfattig mat. Foto: SOS Barnebyer.

For å få budsjettet til å gå opp har mange barnebyer kjøkkenhager, hønsegård og kyr, og solcelleanlegg som sikrer billig og stabil strøm. Det er SOS-foreldrene som har ansvar for husholdningsbudsjettet til hver enkelt familie, og de må sørge for at det dekker alle utgiftene til en stor barneflokk.

– Vi må gjøre det vi kan for å hjelpe de mest sårbare i samfunnet, nemlig barna, avslutter Arak.

Ta vare på barna – bli SOS-fadder!