Hovedbilde: ©GNTB / LTM |  Tysklands Nasjonale Turistkontors nettsider.

La bilen stå i Kulturbyen Lübeck! Opplev gamlebyen til fots slik hanseatene gjorde det, eller fra vannet slik sjøfarerne gjorde. I hjembyen til Willy Brandt, statsmannen og bærekraftslovens far, står fortsatt bærekraft sterkt. 

Café Niederegger Lübeck. © LTM / F: Olaf Malzahn

For nordmenn flest er nok Lübeck mest kjent for å ha perfeksjonert marsipanen i sin tid. Historien om konger og dronninger som reiste langt for å få tak i denne herlige delikatessen sitter i bymurene. Niederegger-marsipan er fortsatt en stor del av byen, men “Hansabyenes dronning” kan by på mer enn bare søtsaker.

Vannet er Lübecks element. Sentrum av byen ligger på en øy i elven Trave, og gjør den til et perfekt sted å gå seg vill i arkitektur og historien om havet og elvenes rolle i det hele. Omringet av en massiv bymur skulle ingen uønskede slippe inn i denne perlen av en havneby. I dag slipper du heldigvis å tenke på om du blir avvist i porten, men ruinene ligger her til minne om en viktig del av byens historie. Dette er bare én av grunnene til å oppleve denne spennende byen. 

Gå deg vill i de 90 unike gangene

Siden 1987 har Lübeck stått på UNESCOs verdensarvliste, et tegn på at kvalitet og gjenbruk står sterkt i byen. Etter store deler av byen ble ødelagt under krigen, har de restaurert og ivaretatt det som er mulig. Samtidig som de tar vare på en viktig arv, skåner de miljøet når de ivaretar de trange gatene og små husene. De samme gatene kan du i dag vandre eller sykle gjennom, og følge i fotsporene til sjøfarerne og kjøpmennene som skapte denne byen. 

Malte hus i Malervinkel arbeiderstrøket er et vanlig syn i Lübeck. © LTM / F: Olaf Malzahn

Lübecks gamleby skal ha mye av æren for at byen får en plass på UNESCOs liste. De trange brosteinsgatene og skjeve husene viser hvordan fattige folk karet til seg det de klarte av plass. Da byen ble et populært sted å dra for arbeid ble det for mange om den lille plassen øyen kunne tilby. Løsningen ble at huseiere laget ganger fra hovedgaten og inn i bakgårdene, hvor det ble satt opp småhus til arbeiderne som kom. Ser du en av de 90 gangene, burde du ta turen inn og nyte synet.

Beveger du deg vestover etter du har kommet ut av sammensuriet av ganger og gater, ser du et tydelig skifte i arkitektur og infrastruktur. Det er her kjøpmennene holdt til, og klart de skulle få det de pekte på. Til og med biskopen måtte vike for deres ønske om å ha sin kirke på toppen av byen, midt i sentrum. Den massive kirken, rådhuset og Den Hellige Ånds Hospital, er alle imponerende byggverk du helt sikkert vil se om turen går til Lübeck. 

Historien og arven som ligger igjen i husene og gatene er noe for seg selv. Det gjør det også vanskelig å kjøre bil i byen, som igjen har gjort at Lübeck er en fin sykkelby. Med sykkelstier gjennom hele byen og rundt hele øyen, kan du fint oppleve byen fra sykkelsetet. Sett bort fra hovedveien vil du heller ikke møte på mange biler om du velger sykkelen. 

Lübeck fra vannet

Når du så har vandret gjennom de vakre gatene, og føler du har sett det som er å se, kan du sette kursen ned mot elven. Omringet av Trave, er Lübeck den perfekte by å oppleve fra vannet. 

I vannkanten finner du flere små brygger hvor du kan bli med en båt på en tur rundt byen, og om sommeren kan du ta deg frem på vannet på en naturvennlig måte. For hva er vel bedre enn å være tett på vannet med bena godt plassert på en SUP, og padle rundt når du blir kjent med bryggenes hemmeligheter?

Ståpadling på elven Trave. © antibaltrejo.com / F: Antibal Trejo

Lübeck ble i sin tid rik på grunn av handel og sjøfart fra denne havnen. De gamle havnelagrene og seilskutene som ligger i vannkanten viser at byen fortsatt er stolt av å ha vært knutepunkt for flere handelsruter. Er du heldig kan du også se “Fridthjof” ligge til kai, Fridtjof Nansens forsyningsskip på vei mot Nordpolen. 

Nede ved den samme havnen er det bygget ett nytt område – Drehbrückenplatz – et moderne innslag i den tradisjonelle byen. Bygget som en hvileplass, et sted for soling om sommeren eller for å nyte en tradisjonell nord-tysk  “Fischbrötchen”. Her har du utsikt langt nedover elven og et stykke oppover i byen. Du kan se teaterskipet seile forbi, livet i byen og over på den andre siden om du tar pausen her. 

Familiedrevne butikker i vernede bygg

Som “Hansabyenes dronning” er det mer enn passende at Lübeck er hjem til det europeiske hanseatiske museum. For deg som ble imponert av museet i Bergen kan du glede deg til bakoversveis på søstermuseet. Med flere utstillinger og rekonstruksjoner får du et unikt innblikk i hvordan livet var i Europa, og langs handelsrutene, i middelalderen. 

Lübeck’s hanseatiske museum er spennende både for voksne og for barn. © Europeisk hansamuseum / Olaf Malzahn

Fra museet kommer du rett ut på handlegaten Königstraße. Hovedgaten strekker seg over hele øyen og er fylt til randen av butikker og koselige kaféer for enhver smak. Følg duften av herlig marsipan og du havner ved Lübecks hemmelige landemerke, Café Niederegger. I tillegg til alle tenkelige sorter marsipan finner du her et marsipan-museum og marsipanerie.

I tillegg til Königstraße kan du finne mye fint i Hüxstraße og Fleischhauerstraße. Gatene er fylt av familiedrevne butikker, frisører, kaféer og alt annet som skal til for å kalle seg selv en handlegate. Dersom du likte rundturen i gamlebyen, vil du elske dette. Butikkene holder til i vernede bygg, helt i tråd med byen som vil ta vare på arven sin, og som hele tiden jobber for å bli grønnere. Blir du sulten på veien anbefales Nitsche, som serverer ferske råvarer i en moderne blanding av deli, yoga og co-working space og ligger lett tilgjengelig i Fleischhauerstrasse.  

Andre tips til ditt besøk i Lübeck

Julemarked

Etter en to år lang pause er julemarkedet i Lübeck endelig tilbake i år, og igjen kan gatene fylles med folk. Midt i gamlebyen finner du julemarkedet som tar bærekraft på alvor. Markedet er en del av «fairtrade»-tiltaket for å gjøre Lübeck til den bærekraftige julebyen i nord. Hit kan du dra med god samvittighet og drikke glühwein, spise ristede kastanjer og virkelig finne julestemningen. 

Willy Brandt House

Willy Brandt er en av Lübecks store sønner. Han var motstandsmann under krigen, og en viktig del av det norske forsvaret på denne tiden. Etter krigen returnerte han til Tyskland og ble etter hvert ordfører i Berlin, for så å bli forbundskansler i 1969. Han var faktisk også far til den første bærekraftsloven i landet, hvor målet var å rense luften i det industritunge landet. I dag minnes de Nobelprisvinneren med et interaktivt museum som forteller hvordan han arbeidet og levde. 

Hotel Die Reederin

I en by med så mye historie i byggene sine, er det ikke et mer passende sted å overnatte enn Die Reederin. Hotellet har restaurert og tatt vare på det som var kontorene til et rederi i 150 år, og bygget om til boutiquehotellet det er i dag. Frokosten er hjemmelaget med kortreist mat, oppholdsrommene er forfriskende rolig og hotellet ligger veldig sentralt, perfekt for en grønnere reise. 

Travemünde

Litt nord for Lübeck, i munningen av elven Trave, finner du Travemünde. Den lille strandbyen er for deg som vil holde det sommerlig. Med en lang strandpromenade fylt av restauranter og kaféer, ligger alt klart for at du kan nyte late sommerdager og sene kvelder. 

Travemünde: Strandkurver i kveldssolen. © LTM / F: Bernd Schmidt

Schiffergesellschaft

Vil du smake på noe tradisjonell tysk mat, som ikke er brattwürst, kan Schiffergeselschaft være et fint sted å legge middagen. Da det åpnet i 1535 ble dette brukt som et samlingssted for medlemmene i foreningen for sjømenn. Her spiste de, her drakk de og her slappet de av mellom lange reiser til havs. I dag kan du sitte ved de samme langbordene og nyte en god middag med noe godt i glasset. 

Noen ekstra tips til turen:

Ha alltid med deg cash

I Tyskland er ikke bruken av kort like utbredt som i Norge og Norden. Flere taxier, parkeringshus og enkelte butikker godtar faktisk ikke kort som betalingsmåte. Ta en rask tur i minibanken, så slipper du venting og stress om du først trenger kontanter. 

Lading og parkering

Lübeck er en liten by med mye trange gater, og parkeringsplasser er det ikke alt for mange av i sentrum. Nede ved hovedveien er det flere plasser og ladere å ta av. Siden gåturen herfra til bykjernen er såpass kort er det ingen problem å sette bilen til lading i parkeringshuset og gå resten av veien.  Bor du på et hotell i byen kan det fint være at de også har egne parkeringsplasser, men husk å sjekke om du må bestille dette også. 

Taxi og kollektivtrafikk

I de store byene er kollektivtilbudet ganske godt, og det er en fin måte å komme seg rundt på. Bruker du buss eller trikk vil du også få se noe av byen på veien. I de større byene som Berlin og Hamburg kan du kjøpe Berlin Welcome Card/ Hamburg Card som gir deg gratis kollektivtransport i tillegg til rabatter på forskjellige opplevelser, restauranter og butikker. Dersom du ikke vil bruke tid på å sette deg inn i et helt nytt system er taxien også et godt alternativ. Engelskkunnskapene i Tyskland er varierende, og det kan være et tips å få hotellet til å bestille for deg.

Munnbind

Tyskland har lettet på nesten alle restriksjoner og flere lettelser er antydet. For øyeblikket har Tyskland kun et krav om å gå med munnbind på offentlig transport. Sjekk de lokale tiltakene før din reise her.

  • Denne kampanjen er en del av Tysklands Nasjonale Turistkontors bærekraftskampanje. Kampanjen har som mål og løfte frem Tyske byer som bærekraftige reisemål, og trekke frem tiltak gjort i tråd med FNs bærekraftsmål. 

Laget for Tysklands Nasjonale Turistkontor i samarbeid med visitBerlin, Visit Lübeck, 9 byer i Niedersachsen, Hamburg Tourism.