Våren vi nå går inn i gir oss en del begrensninger som ikke nødvendigvis er så enkle å forholde seg til. Landets myndigheter har advart mot bruk av kollektivtrafikk hvis det ikke er helt nødvendig, men nordmenn elsker å være utendørs. I tillegg kan det være behov for dagsturer for å gjøre nødvendig vedlikehold av hytter eller fritidsboliger. Hvis du er fra Oslo og helst vil slippe å reise kollektivt for å unngå smitte, kan bil være svaret.

Ved å dele bil med andre slipper du også unna de store kostnadene som kommer med å eie egen bil. Du har bil når du trenger det, betaler kun for tiden brukt og beveger deg utendørs på en måte som oppfyller kravet om avstand mellom mennesker. Med andre ord: en trygg mobilitetsløsning i en utfordrende tid.

Det må understrekes at hvis du antydning til hoste eller varm panne så holder du deg hjemme! Dette er kun for de helt friske. I tillegg må du holde avstand og oppføre deg etter myndighetenes retningslinjer. Husk også å sjekke reglene for ferdsel mellom kommuner.

Et alternativ uten ytterligere smittefare

Bilkollektivet er landets eldste bildelingstjeneste, og har holdt det gående siden 1995. I dag deler nærmere 10.000 osloborgere på over 400 biler. De samarbeider også med Trondheim Bilkollektiv og Bildeleringen i Bergen.

For å sikre at deres biler er en fin løsning som begrenser mulighetene for smitte, har de også satt inn ekstra tiltak for rengjøring av bilene, samt at kollektivets medlemmer også bidrar med vasking.

Som medlem betaler du kun en månedlig medlemsavgift på 96 kroner, tid brukt og antall kilometer kjørt. Bompenger, drivstoff/lading, forsikringer og annet er inkludert. Prisene avhenger av hvilken bil (eller elektrisk lastesykkel!) du bruker. Du finner en prisoversikt her.

Små dagsturer

Foto: Morten Munch Olsen/Bilkollektivet

I en tid der man helst skal holde seg inne eller holde god avstand til andre, hva gjør man? Vi har plukket et knippe alternativer som kan hindre brakkesyke og krakilske barn, men fortsatt er innenfor reglene satt av myndighetene:

Våren er virkelig i anmarsj, og det er mulig å nyte denne herlige årstiden. Oslofjorden er full av fine steder der du kan se blomster spire og kjenne solen varme før den går ned. Kjør ut av byen på E18 og sving av mot Nesodden i Vinterbrokrysset. Veien ut til Nesodden er svingete og bratt og en liten opplevelse i seg selv. Kinofilmen Burning spilte inn scener fra bilkjøring på nettopp disse svingete veiene.

En endestasjon kan være Hellviktangen, langt nord på halvøya, som har flott grøntområde med utsikt mot byen. Et annet flott alternativ er Flaskebekkbrygga på vestsiden, der du kan gå langs badehus ved vannkanten og se på solnedgangen. Dette er populære turområder for de lokale, spesielt i helgene, så en ettermiddagstur i ukedagene vil nok være det beste alternativet for å unngå folkemengder.

I tillegg har det i løpet av de siste dagene dukket opp flere alternativer til drive-in kino i Oslo. Blant annet skal parkeringsplassen på Tryvann gjøres om til en stor kinosal. Her trenger du bil for å kunne få en annerledes kinoopplevelse – perfekt for deg som er medlem av Bilkollektivet!

Lengre dagsturer

Foto: Morten Munch Olsen/Bilkollektivet

Ønsker du deg en telttur uten å reise kollektivt, og samtidig forholde deg til dagens restriksjoner, finnes det muligheter. Ta bilen til Hakadal, sett den fra deg og gå vestover til du passerer Langvann. Da har du kommet deg innenfor kommunegrensene til Oslo igjen og kan dermed overnatte som du ønsker. Gåturen innover tar et par timer på fin kjerrevei.

En annen fin turmulighet er å kjøre til Drøbak. Drøbak sentrum har en sjarmerende trehusbebyggelse med en fin bryggekant der du kan dingle med bena og se utover mot Drøbaksundet og Oscarsborg. Det var i dette smale stredet at Blucher ble senket da Tyskland invaderte 9. april 1940. Om bare få uker er det 80-årsjubileum for merkedagen.

Hvis du først er i Drøbak er veien kort til Norges kanskje flotteste universitet i Ås. NMBU er et av landets eldste høyere utdanningsinstitusjoner og er preget av et flott bygg fra midten av 1800-tallet. For å krydre på denne avstikkeren kan det nevnes at veien mellom Ås og Drøbak kan være veldig fin om du velger de riktige omveiene, dette trenger ikke koste noe mer om du låner bilen for et døgn av gangen. Se bildet for rutealternativer.

I Ås kommune har du også mulighet til å gå en helt spesiell sti, bygd i stein. Stien går fra Nebba til Sjødalstrand og er en del av kyststien langs Bunnefjordens østside. Stien har lenge vært stengt men i fjor sto den ferdig. Den er  laget solid i stein og bygget av sherpaer. Reisebeskrivelse og fine turforslag finner du her.

Finn frem fiskeutstyret og hent hjem din egen middag. Torsken er fredet i Indre Oslofjord, men på denne tiden av året begynner sjøørreten virkelig å bevege på seg. Sjøørret finnes gjerne i brakkvann og i områder rundt elveutløp. Steder som Bunnefjorden, Fornebu og Jeløya utenfor Moss er kjent som fine fiskeplasser om du jakter på sjøørret.

Fristende? Les mer om hvordan du kan bli medlem av Bilkollektivet her.

Over en time kjøring

Orker du å kjøre en times tid kan Hurumlandet også by på fiske og flotte naturopplevelser. På vestsiden av Oslofjorden finnes det også milevis med kyststi som snor seg mellom strender skog og svaberg.

Du kan også ta en topptur til Stikkvannskollen der du, i godt vær, kan se helt inn til Oslo, og langt sørover i fjorden. Filtvet eller Svelvik kan være gode utgangspunkt for tur.

Foto: Morten Munch Olsen/Bilkollektivet

Tviholder du på vinteren og elsker å gå på ski kan en kjøretur til Ringkollen utenfor Hønefoss være noe for deg. Ca 600 m.o.h. er føret fortsatt solid og noe ganske annet enn det vi finner i de bynære delene av Nordmarka. Kjør opp så slipper du transportetapper med granbar i klisteret. Skiføret og snøforholdene kan du holde øye med på nettsidene til skiforeningen. Hundrevis av kilometer venter på deg.

Enda litt lengre

For en litt lengre kjøretur kan en fin destinasjon være Norges eldste industriby, Halden. Byen er kanskje mest kjent som en liten grenseby, men det er også hjemmet til Norges høyeste bygning, Nexanstårnet, og velkjente Fredriksten festning.

Festningen er Norges mest kjente forsvarsverk, men også en populær kulturarena, det er her “Allsang på Grensen” spilles inn. Haldenserne har sett festningen før så her skulle det være mulig å ferdes fritt uten å tenke på trengsel. Stopp gjerne innom Gullskår Helleristningsfelt i Fredrikstad på veien for litt ekstra kulturelt påfyll.

Det er mulig å oppdage nærområdet sammen med de man er glad i, så lenge du tar forholdsregler. Med Bilkollektivet har du et godt mobilitets-alternativ for å begrense smitterisiko. 

Les mer om hvordan du kan bli medlem av Bilkollektivet og priser her.