Pickatale, lese- og lydbokappen for barn, har samlet et knippe av våre fremste forfattere til å gjenskape folkekjære eventyr.

Knut Nærums penn har gjort om Askeladden og de gode hjelperne til «Askhild og hjelperne», og Unni Lindell sender Rødhette på hyttetur. Historiene vi voksne kjenner så godt er nå skrevet om for en ny generasjon leseglade barn, med referanser, tematikk og språk som er aktuelle i deres verden.

Gjennom lese- og lydbokappen Pickatale skal det bli enklere og morsommere for barn å lese. Ipaden trenger ikke være den store, stygge ulven – den kan heller være løsningen for å knekke lesekoden og bedre barns språkforståelse.

Lesetrening skal være morsomt

I dag har lese- og lydbokappen over 2000 barnebøker i biblioteket. Disse er særlig egnet for barn i alderen 3-8 år. I appen finner barna et interaktivt dashbord der de kan ta quizer, se hvor mye de leser, motta belønninger for lesingen og avansere til nye nivåer. På denne måten holder barna seg motiverte til å utforske nye bøker og leseopplevelser som utvikler språkferdighetene.

Nå fyller Pickatale på med nye utgaver av kjente og kjære eventyr, skrevet av noen av landets største forfattere.

– Asbjørnsen og Moe trenger ikke min hjelp for at nye lesere skal oppsøke de gamle eventyrene. Derimot kan det være artig å vri på de kjente fortellingene. Det er sånn jeg har gått løs på dette; som en coverversjon av en klassisk låt. Som å spille “Smoke on the Water” på blokkfløyte, forteller Nærum til Pickatale.

Knut Nærums nyversjon av Askeladden.

Unni Lindell har omdiktet historien om Rødhette og Ulven. I denne versjonen er Rødhette en tøffing som neppe lar seg lure av ulvens triks.

– Små rødhetter finnes i hele verden. Jeg heier på dem alle. Mange er sårbare, andre er så tøffe at det kan bli farlig å være ulv, sier Lindell.

Unni Lindell har gjort en vri med historien om Rødhette.

De andre bidragsyterene er Tom Egeland, Simon Stanger, Sigurd Mostue og Iben Akerlie.

– Vi håper at disse nye eventyrene kan tenne den gnisten som trengs for å gi enda flere barn mer leseglede. Ikke bare er denne typen historier viktig for ordforråd, bokstavtrening og leseegenskaper. De gir også barna et referansepunkt til historier som fortelles i populærkulturen, sier Espen Viskjer i Pickatale.

Ønsker du å teste appen? Send SMS med PICKATALE2 til 2186 og velg mellom 2000 forskjellige bøker helt gratis i 30 dager.

Lek med språket er viktig

For at poden skal bli skikkelig god til å lese trenger du både mengdetrening og variasjon. Ifølge ekspertene krever det minst 15 minutter hver dag.

Leseferdigheter bygges allerede i barnehagealder, sier professor ved Institutt for spesialpedagogikk Monica Melby-Lervåg i denne artikkelen.

–  Vi vet at for barn som har utfordringer med språk, har det god effekt med godt språkarbeid. Det vil for eksempel si å bruke mulighetene i hverdagen til å snakke med barna om hva som skjer, stille spørsmål mens man leser en bok sammen, og leke med språket. Dette har effekt både på språkforståelsen til barna i barnehagen og leseforståelse senere, forklarer hun.

Pickatale har utviklet egne quizer til bøkene, hvor barna får testet hvor mye de fikk med seg av det de nettopp leste og quizene er storfavoritter i appen.

Hun sier videre at språket i bøker er mer variert enn hva barn blir eksponert for i dagligtale, TV eller film. Hun mener lesing gjør at barna lærer seg flere ord, og kan bygge opp og forstå mer komplekse setninger.

Les også: Ekspertens tips for å gi barna et godt ordforråd.

Dette er Pickatale:

  • Pickatale er en app for barn som kombinerer det beste fra bøker og lydbøker!
  • Med den får barna høre bøker opplest, samtidig som de kan følge teksten på skjermen. De kan også trykke på bildeelementer og få ordene lest opp.
  • Forskning viser at slike interaktive funksjoner gjør det lettere for barna å følge handlingen i bøkene.
  • Nå kan du selv teste Pickatale: Send SMS med PICKATALE2 til 2186 eller klikk her for teste appen gratis i 30 dager!