I en tid der alt du kan ønske deg er tilgjengelig via et tastetrykk, er det ikke alltid så enkelt å finne ut hva du skal gi dine kjære til jul. I stedet for å kjøpe noe som ender opp langt inne i et skap – hva med å gi en hjelpende hånd inn på boligmarkedet? 

Det er ingen tvil om at det kan være utfordrende å komme seg inn som førstegangskjøper i boligmarkedet. Med boliger som går langt over prisantydning, og strenge regler rundt finansiering av boligkjøp, er det ikke alltid så enkelt å få en fot innenfor. Dette fikk Bahar Darabi og Stian Alexander Schie erfare da de skulle kjøpe leilighet sammen for første gang.

– Vi bød på en leilighet vi trodde var i boks. Vi fikk den i en budrunde kl 22 på kvelden. Kl 07 neste morgen ble vi ringt opp, med beskjed om at et OBOS-medlem hadde brukt forkjøpsretten og at vi hadde mistet leiligheten. Jeg var helt knust og syntes det var så urettferdig. Vi hadde vært på utallige visninger og endelig funnet drømmeleiligheten, sier hun.

Som OBOS-medlem kan du snike i boligkøen, selv om en annen person har høyeste bud. Bahar understreker at selv om hun ble lei seg der og da, forsto hun at noen andre ville benytte seg av forkjøpsretten sin og sikre seg boligen.

Svigermor ble redningen

Etter nedturen med leiligheten som glapp rett foran nesen på dem, bestemte det unge paret seg for å endre strategien.

– Vi skjønte at vi måtte tenke annerledes. For å komme raskere frem i køen tilbød moren til Stian å gi bort sitt medlemskap til oss, forteller Bahar.

Dette endret gamet. Medlemskap i OBOS er bygget på ansiennitet, og jo lengre du har vært medlem – jo sterkere stiller du med forkjøpsretten din. Selv hadde Bahar aldri vært medlem. Kjæresten Stian hadde blitt medlem for lenge siden, men ikke betalt medlemsavgift på flere år. Heldigvis for paret hadde moren til Stian vært medlem siden 2001, og dette kom godt med.

– Etter dette snudde ting! Vi dro på en ny visning, og denne gangen sto vi på andre siden, forteller Bahar.

Høyeste bud ble gitt av noen uten medlemskap i OBOS, og nå fikk paret mulighet til å bruke forkjøpsretten.

– Vi kjøpte en totalrenovert, splitter ny leilighet. Vi rappa den rett og slett fra noen som ikke hadde medlemskap, hehe. Men det er virkelig en enorm fordel å ha den forkjøpsretten, du trenger ikke være med i budrunde engang. Det føltes godt å være på riktig side.

Da tenkte  jeg “herregud, dette må jo alle gjøre, disse fordelene er så verdifulle”, sier hun.

Bahar Darabi i hun og samboerens nye leilighet. Foto: Sara Magnusson

En trygghet fra start

Clarisse Aase Ovrum, leder for Medlemsavdelingen i OBOS, forteller at mange velger å gi OBOS-medlemskap i gave.

– Vi ser en økning i antall gavemedlemskap for hvert år – i fjor ble det gitt nærmere 7 000 medlemskap.

Jo tidligere du blir medlem, jo lengre ansiennitet får du. Derfor er det mange som velger å kjøpe medlemskap allerede i dåpsgave.

– Det er både foreldre, tanter, onkler, besteforeldre og venner som kjøper gavemedlemskap. Mange gir medlemskap til de aller yngste barna, ofte i forbindelse med dåp eller navnefest.
I tillegg blir det gitt medlemskap til mange i 2 til 3-årsalderen. Da har ofte barna alt de trenger og det virker riktig med en fornuftig gave. Også i forbindelse med skolestart ser vi at dette er populært. Når barna nærmer seg konfirmasjonsalder eller det planlegges for å flytte hjemmefra, er det også mange som ser viktigheten av å gi et OBOS-medlemskap, sier hun.

Det er imidlertid ikke slik at dersom du ikke har «fått OBOS inn med morsmelken» så er løpet kjørt. Bahar forteller at hun også ble medlem da kjæresten fikk morens medlemskap, og at de planlegger å føre tradisjonen videre.

– Vi skal gifte oss og få barn, da kommer vi til å overføre et av medlemskapene til det barnet. Dette er nok spesielt viktig i Oslo, sier hun.

Fordelene gjelder ikke bare boligkjøp

Et OBOS-medlemskap dekker ikke kun boligkjøp – det er også mange flere medlemsfordeler inkludert. Bahar forteller at dette har kommet godt med i etableringen av et nytt hjem.

– Vi bruker fordelene omtrent ukentlig. Blant annet har vi kjøpt flotte vinglass på Kitch’n, hvor vi har 20 prosent rabatt. Det samme har vi på Kid, hvor vi har investert i nytt sengetøy og gardiner. Vi tar også jevnlige turer til Operaen. Med 20 prosent rabatt er det mulig å unne seg det selv om vi er i en etableringsfase. Dette er jo fordeler de fleste ikke vet om, sier hun.

Clarisse Aase Ovrum i OBOS forteller at fordelene dekker mange aktiviteter og ting tilknyttet ulike faser i livet.

Foto: Nadia Frantsen

– OBOS-medlemmer har for eksempel ekstra gode betingelser på BSU-sparing, boliglån og forsikringer. Rabatt på konserter, teater, fotballkamper og i mange familieparker er også veldig populært – spesielt TusenFryd, der har vi også egne dager i parken som bare er for medlemmer. Ellers er det mange som bruker rabattene sine på interiør- og boligrelaterte tilbud, det er blant annet fast rabatt hos Kitch’n, Maxbo, Bohus og Flügger farve, sier hun.

Når julen ringes inn, og roen senker seg i julestuene er det kanskje nettopp OBOS-medlemskap som ligger under treet. Fra Bahar er oppfordringen klar.

– Hadde jeg visst om alle fordelene hadde jeg skaffet meg medlemskap for mange år siden. Det koster bare 200 i året, det tilsvarer prisen for to pils mot alle disse fordelene, avslutter hun.