Helle (38), Nicholai (38), Lotte (6) og Lars (3) er en av mange familier som nå holder seg hjemme. Selvfølgelig er det hyggelig med ekstra familietid, men det skulle ikke mer enn et par dager til før kombinasjonen av rastløse barn og hjemmekontor gikk fra idyllisk til frustrerende. For familien på fire er lese- og lydbokappen Pickatale blitt løsningen – for både aktivisering og kos!

Et hjemmekontor til besvær

Familien bor i et treetasjes hus i Oslo. Helle er digitalsjef i et mediebyrå og Nicholai er nordisk sjef for Xbox. Begge har hatt pålagt hjemmekontor siden onsdag, og er forberedt på at det vil vare i lang tid fremover. Lars og Lotte går til vanlig i barnehage, men har også vært hjemme siden onsdag.

– Vi prøver å utnytte at vi har flere etasjer og spre oss litt utover huset, men barna er såpass små at en av oss må være sammen med de hele tiden. Akkurat nå prøver vi å få til å levere det vi skal på jobbene våre og samtidig sørge for at det ikke blir blodbad mellom ungene, sier Helle og ler.

I den ekstraordinære situasjonen familien befinner seg i, prøver de nå å etablere noen rutiner for dagen.

– På morgenen prøver vi å følge vanlige rutiner med frokost, påkledning og lignende. Så har vi måttet sette ungene foran TVen for å få mest mulig jobb unnagjort på formiddagen. Det har vært litt anarki frem til middagstider, men vi prøver å få til en tur ut hver dag så de får luftet seg og brukt kroppen, forteller hun.

Hvordan går det med hjemmekontoret så langt, synes dere? 

Helle ler.

– Vel, det har vært helt bonanza på jobb for både Nicholai og meg, og vi har ekstra mye å gjøre nå. Det er mange digitale møter hver dag og begge har behov for ro og tid til å tenke, men det er ikke lett å få til med barna hjemme.

Lottes lydbok-favoritt er selvfølgelig Frost! Foto: Privat

– Det er utfordrende med to stykker som maser og krever oppmerksomhet hele tiden. Det er ikke så gøy når du sitter i videomøte med ledergruppen at Lars kommer inn naken og spør om vi kan leke.

Situasjonen er med andre ord ikke helt ideell, verken for foreldre eller barn. Helle og Nicholai prøver stadig å finne nye løsninger som kan gjøre situasjonen bedre for alle fire.

– Vi prøver å flytte litt på møter så en av oss alltid kan være sammen med barna og ta de med ut. Men når vi begynner å nærme oss klokka 12 er de veldig rastløse og sure og bare krangler med hverandre. Vi er derfor på leting etter nye ting å stimulere dem med.

Send PICKATALE2 til 2186 for å teste appen gratis i 14 dager!

Noe for både Lotte og Lars

Etter bare et par dager innså foreldrene at de trengte noe annet enn TVen som underholdning for barna når det sto på som verst med jobb. Noe som har vist seg å fungere godt er appen Pickatale, en interaktiv lydbok-app for barn. Helle beskriver det som en redning i en vanskelig situasjon.

– Vi er helt avhengige av å finne andre løsninger enn TV. Barna har ikke fått samme læring hjemme som i barnehagen. Spesielt for Lotte, som er i førskolealder og opptatt av å lære, er det kjempeviktig å ha produkter som faktisk lærer og aktiviserer henne. Hun kan ikke bare sitte og passivt ta innover seg TV i lange perioder. Nettopp derfor har Pickatale vært så utrolig kjekt å ha!

Hun forteller at datteren elsker å lese og høre på lydbøker. Da passer det bra at Pickatale har et bibliotek med over 2000 forskjellige bøker, og tilbyr en funksjon hvor man både kan lese og lytte samtidig, for så å få brukt hode med en quiz i etterkant.

– Jeg kjenner veldig på at det er viktig med aktivisering som stimulerer hodet. Vi må sikre at de i denne perioden får nok fysisk aktivitet og også får brukt fantasien og hjernen. Læring er en stor del av hverdagen i barnehagen og det prøver vi å opprettholde her hjemme også.

Pickatale har mange morsomme tegnebøker for de minste. Foto: Privat

Appen fungerer både som læring og kosestund for barna. Om de blir rastløse og lei av å høre eller lese bøker, finnes det flere interaktive artigheter de kan bryne seg på. For de større barna har appen et bredt utvalgt quizer, hvor de får testet kunnskapen sin på alt fra dyr til følelser. For de minste finnes det egne tegnebøker hvor du lærer å tegne søte dyr.

– Både Lotte og Lars finner ting de kan kose seg med i Pickatale. Vi bruker den også til kveldslesing for barna, og de liker veldig godt “lytt og les”-funksjonen. Lotte hører mye på lydbok på rommet på høyttaler når hun vil være litt alene.

I disse dager kan det bli mye skjermtid på barna, og også med Pickatale er skjerm en stor del av opplevelsen. Da er det fint at de har en spesiell ekstrafunksjon.

– Pickatale gir muligheten til å skru av det blå skjermlyset, slik at ungene ikke blir så mye utsatt for det. Da føler jeg meg bedre siden det fort kan bli ekstra med skjermtid fremover, sier Helle lurt.

Blir det mye hjemmekontor fremover? Test ut Pickatales digitale bibliotek gratis i 14 dager ved å sende PICKATALE2 til 2186.