Det forteller rektor på Holmen skole, Tor Tangen. Skolen opplever at det er stor forskjell på lesenivået til elever som har lest bøker gjennom sommeren og de som ikke har gjort det. Derfor har rektoren flere tips til hvordan du kan sikre at barna opprettholder leseferdighetene gjennom ferien!

Spesielt viktig for barn som akkurat har knekt lesekoden

Tangen har vært rektor på Holmen siden skolen åpnet dørene i 2018. Han er lærer i bunn, men har de siste 15 årene jobbet som rektor. Tangen forteller at Holmen skole er en av de første til å ta i bruk lese-og lydbokappen Pickatale i undervisningen.

Rektor Tor Tangen er også glad i sommerlesning. Foto: Privat

– Appen tilbyr et bredt utvalg bøker og lydbøker som skal skape leselyst hos barn. Det er viktig for oss, og siden vi allerede er en skole som bruker nettbrett i undervisningen var det naturlig å teste ut et abonnement som gir elevene tilgang til over 2000 digitale bøker.

Elevene benytter seg både av bøker, lydbøker og tilhørende quizer i appen, noe skolen opplever som vellykket.

– Det er viktig for oss at elevene har tilgang på et rikelig tilfang av bøker, og det får de gjennom Pickatale. Appen tillater flere funksjoner som hjelper barna i lesingen, blant annet gjennom at de kan få tekst lest opp for seg og at den tilbyr en interaktivitet mellom bok og leser, sier Tangen.

Nå som sommerferien er i gang venter mange uker med velfortjent fri for store og små. Likevel er det viktig å ikke la vanene skli helt ut, skal vi tro rektoren.

– Det er gjort en del forskning på hvilke faktorer som virker negativt inn på barns læringsutbytte, og her er ferier faktisk en hovedfaktor. Det å opprettholde leseferdighetene gjennom en lang sommerferie er derfor veldig viktig, spesielt for de yngre barna som akkurat har knekt koden.

– Både leseforståelse og hastighet må trenes på selv om det er fri, legger han til.

Høres dette ut som noe for deg og barna? Send SMS med PICKATALE2 til 2186 eller klikk her for teste appen gratis i to uker!

Arrangerer lesekonkurranse

Merker dere at sommerferien påvirker elevenes leseferdigheter? 

– Ja, vi kartlegger alltid barnas leseutvikling med noen enkle tester etter ferien, og der ser vi stor forskjell på de som har lest bøker og de som ikke har gjort det. Spesielt for de yngre barna ser vi at de som ikke har opprettholdt lesingen gjennom sommeren ikke er på nivået de var før ferien.

Dette er selvfølgelig noe skolen ønsker å gjøre noe med, og derfor startet Holmen i fjor en årlig lesekonkurranse.

Lesestund! Foto: @Ingridsvenske

– Vi kaller konkurransen Sommerles, hvor målet er at alle elevene leser minst fem bøker gjennom sommeren, som de noterer inn i et skjema foreldrene signerer. Når alle er tilbake trekker vi ut en vinner på hvert trinn som får velge seg ut en bokpremie, forteller rektoren.

Men nøyaktig hvilke bøker barna leser er ikke så viktig, så lenge de når målet. Det spiller ingen rolle om bøkene er digitale eller fysiske. Det viktigste er å motivere barna til lesing!

Dette blir altså det andre året Holmen skole gjennomfører Sommerles på alle trinn. Tangen kan fortelle at de i fjor opplevde enorm entusiasme fra elevene og høy deltakelse.

Har du noen tips til foreldre som ønsker å øke leselysten hos barna i sommer?

– Det hjelper ofte med en kombinasjon av at foreldre leser høyt for barna og at de leser selv. Bla gjennom biblioteket sammen og la barna velge hva de har lyst til å lese.

For de yngre tror Tangen det er spesielt viktig at en voksen kan fungere som bindeleddet mellom barnet og boka.

– Snakk rundt bildene og handlingen og still dem spørsmål. Lokk og lek de inn i bokas verden. Ellers er barn alltid veldig glad i konkurranser og man kan fint lage egne lesekonkurranser. Har man Pickatale-appen kan også quizfunksjonen være et godt supplement, hvor barna svarer på spørsmål om det de nettopp har lest.

Vil du teste appen med familien i sommer? Send SMS med PICKATALE2 til 2186 eller klikk her for teste appen gratis i to uker!