En ny generasjon science fiction-filmer er på gang. Fjorårets «Arrival», åtte ganger Oscar-nominert, er bare ett eksempel på en film med en sobrere, mer realistisk tilnærming til den gode, gamle hva-skjer-når-romvesenene-kommer-filmklisjeen.

Og nå kommer «Life» – en stjernespekket affære, med folk som Ryan Reynolds, Rebecca Ferguson og Jake Gyllenhaal i hovedrollene.

Men vel så spennende – og ikke minst skremmende – er en liten, slimete ondklump ved navn Calvin.

 

Gjør hva den kan

Eller – er den egentlig ond?

Som Ryan Reynolds selv sier om (u)vesenet:

– Det denne livsformen gjør, er simpelthen å gjøre hva den enn kan for å overleve.

Han mener mye av filmens styrke ligger i hvordan den i liten grad tar stilling til hvorvidt romvesenet er ondt eller godt.

– Den lar i stedet en gråsone hvile over hele ondt/godt-, lyst/mørkt-problematikken, hvilket gjør filmen mer interessant. Og når det er sagt, hva er farligere for vår egen planet enn menneskene selv …

 

Ondartet celle-prøve

Den banebrytende oppdagelsen av livsformen finner sted på en romstasjon i nær fremtid, og på den befinner det seg seks forskere – og snart en slags marsboer, eller mer presist: En sample som astronautene om bord har fått tak i fra den røde planeten.

Vesenet blir først oppdaget mens den er en uskyldig celle, og får kjælenavnet Calvin av en av astronautene.

Snart viser det seg imidlertid at organismen har potensial i seg til å lage mer baluba for menneskeheten enn Alien, ET og The Thing til sammen.

Lille Calvin utvikler seg nemlig raskt under sine nye livsbetingelser til en slimete jævel som snart skal overgå astronautene i både styrke, bevegelighet, spredning og intelligens.

 

Konstant vektløs

Ryan Reynolds har tidligere jobbet med manusforfatterne til «Life» i superheltsuksessen «Deadpool». Også regissør Daniel Espinosa har han arbeidet tett med da han hadde hovedrollen i actionthrilleren «Safe House».

Reynolds berømmer særlig sistnevnte for nå å ha laget en  realistisk, vitenskapelig orientert romfilm.

– Han lar publikum bli med om bord og oppdage hendelsesforløpet underveis, og forklarer lite. Publikum er så å si med på ferden, snarere enn å se på den fra utsiden.

Følelsen av å være til stede i romskipet forsterkes av at man nærmest føler seg vektløs selv gjennom hele filmen. I likhet med skuespillerne, som faktisk spilte hele sulamitten utenfor tyngdelovens begrensninger.

– Jeg kan ikke komme på spesielt mange filmer som skuespillerne har gjort i vektløs tilstand fra begynnelse til slutt, men dette er definitivt en av dem, konstaterer Reynolds.

Og vektløs-maratonen tok på, skal vi tro Reynolds:

– Det føltes som å spille inn en hel film mens du står i plankeposisjon, så jeg var ganske mørbanket etter hver dag på settet.

 

Ekstremt moralsk dilemma

I en annen av hovedrollene i «Life» finner vi den svenske skuespillerkometen Rebecca Ferguson.

Ferguson spiller Miranda North, legen om bord, som ikke bare skal holde astronautene friske, men fremfor alt sørge for at Jordens befolkning ikke utsettes for smittefare eller andre risker i møtet med eventuelle utenomjordiske organismer.

Legen må hele tiden vekte menneskehetens sikkerhet opp mot astronautenes. Og da sier det kanskje seg selv at dette i en tenkt konfliktsituasjon ikke kan gå i kollegenes – eller hennes egen – favør.

– Rollefiguren hennes dealer med denne tunge konflikten, og jeg vil si at i hennes rolletolkning, finner vi hele filmen puls. Det var litt av en byrde hun fikk på skuldrene sine der, sier Ryan Reynolds.

 

Fra Bergens-smug til ytre rom

Svenske Ferguson har også vært i litt mer hjemlige trakter i det siste, nærmere bestemt i Norge. Hun spiller som kjent en av hovedrollene i filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen», som har premiere i oktober i år.

Her spiller hun Katrine Bratt, en ung politibetjent fra Bergen som blir Harry Holes kollega. Harry Hole selv gestaltes som kjent av Michael Fassbender, mens Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer, J.K Simmons, Jamie Clayton og vår egen Jakob Oftebro blir å se i andre roller.

Men for å ta det hele litt opp fra jorda igjen – det er tross alt mer mellom himmel og jord enn brutale krimgåter filmet i Rjukan, Bergen og Oslo:

For eksempel «Life». Og – har vi riktig uflaks – finnes det kanskje en overivrig encellet organisme à la Calvin der ute, som våre beste kvinner og menn der ute i rymden kan oppdage – og kanskje finne på å vekke til live – når som helst …

 

«Life» har premiere fredag 24. mars