The Shining, eller Ondskapens Hotell som den heter på norsk, har skremt folk i generasjoner. Blodbadet i gangen, Jack med øksa, de døde tvillingene og den gamle dama i badekaret har brent seg fast på samtlige 80-tallsbarns netthinner. Filmen har blitt en klassiker omspunnet av mystikk og syke konspirasjonsteorier. 

Likevel sitter man igjen med et spørsmål. Hva er egentlig the shine, evnen som gjør at Danny kan kommunisere uten ord og se døde mennesker? Det kan oppfølgeren Doctor Sleep svare på, og kanskje slå ihjel noen godt etablerte myter i samme slengen. 

Se trailer under!

Nytt møte med Danny, Dick og Wendy

Etter flere tiår bestemte horrorlegenden Stephen King seg for å lage en oppfølger til The Shining. I 2013 utga han Doctor Sleep, og 15. november har filmatiseringen premiere i Norge. 

Den voksne utgaven av redrum-barnet Danny spilles av Ewan McGregor, kanskje best kjent fra Trainspotting, Moulin Rouge! og som Obi-Wan Kenobi i tre Star Wars-filmer. 

Andre skuespillere det er verdt å merke seg er Rebecca Ferguson fra The Greatest Showman som spiller den onde Rose the hat, og Grandpa Flick, spilt av Carel Struycken – best kjent for sin urovekkende rolle som Giant i Twin Peaks og som butleren Lurch i Addams Family. Carl Lumbly er Dick Hallorann og Alexandra Essoe spiller ikoniske Wendy Torrance. 

Danny og Dick kan fortsatt kommunisere med hverandre uten ord. Foto: Warner Bros/ SF Studios

Tilbake til Overlook Hotel

Doctor Sleep tar oss med på Dannys reise etter de forferdelige månedene på Overlook Hotel og over i voksen alder. Faren er nedfryst, han og moren er traumatisert. Men Danny og Wendy får det til å funke, på et vis, og starter et nytt liv i Florida. De har inngått en pakt om at de aldri skal se snø igjen. 

Men det er flere skikkelser som har blitt med Danny ut av hotellet. Han har fortsatt et nært forhold til Dick Hallorann, som ble økset til døde på Overlook, men han får også besøk av andre, velkjente karakterer. Har du savnet tvillingene i blå kjoler og den døde dama i badekaret? 

Generelt byr oppfølgeren på mange gjensyn, og det er ingen hemmelighet at vi også får et nytt besøk på hotellet. Samtidig følger vi ikke bare Dannys historie, vi følger flere med “the shine” og de som lever av å fortære denne kraften. 

Vi får et mye større innblikk enn i forgjengeren i hva “the shine” kan føre med seg. Du kan for eksempel lese tanker og bruke det til din fordel – men du kan også bli drept sakte, og få kraften din sugd ut. Jo reddere du er og jo mer smerte du er i, jo bedre smaker du nemlig. 

Helvete, Holocaust og Frozen

Stanley Kubricks klassiker fra 1980 har høstet mye ros opp gjennom årene. Men med stor suksess kommer også de helt sjuke konspirasjonsteoriene. Kan noen av disse parkeres av oppfølgeren? 

En storfavoritt er at hele filmen er Kubricks unnskyldning for å ha deltatt i å forfalske månelandingen i 1969. Det har lenge gått gjetord om at Kubrick jobbet med den amerikanske staten om å iscenesettes landingen til Apollo 11. Teorien baserer seg på åpenbare ting, som at Danny går med en Apollo 11-genser, til det mye mer konspiratoriske, som at “All” i Jacks ikoniske setning ser mer ut som A11. Nuvel. 

En annen er at The Shining – basert på diverse tall i filmen – egentlig handler om Holocaust. Eller hva med at hotellet er helvete og Jack er djevelen, eller kanskje er du mer tilhenger av at Frozen egentlig bare er en animert barneversjon av The Shining

Redrum er fortsatt med oss i oppfølgeren. Foto: Warner Bros/ SF Studios

Det er vel bare Stephen King som egentlig kan bryte disse mytene, men to konspirasjonsteorier som får svært lite grobunn etter Doctor Sleep er disse: Den nette forklaringen “Alt er bare en drøm” og den mer erkekonsipratoriske “Den handler om at CIA styrer tankene dine”. 

Hadde alt bare vært en drøm ville det vært en sabla lang en. Med oppfølgerhistorien om Dannys videre liv kan det én gang for alle parkeres at hele sammenbruddet til Jack bare er hans eget mareritt. På samme måte kan man utelukke at Jack er en forsøkskanin for CIA, som gradvis gjør han galere og galere. Det er nemlig tingen med oppfølgerhistorier som drar det hele videre – det er ingen tvil om at det faktisk har skjedd. 

Ja, den er skummel

Ved første øyekast kan plottet til Doctor Sleep kanskje oppfattes som mer overnaturlig enn det er skummelt, men tror du at noe som er knyttet til The Shining ikke inneholder en god dose horror? Selvfølgelig.  

For deg som tenker tilbake på 80-tallsklassikeren med en nostalgisk frykt er du garantert mange gamle kjenninger og en lignende følelse av at ondskapen dirrer i veggene. 

Doctor Sleep har Norgespremiere 15. november. Kjøp billett her