«Gutt eller jente?» Spørsmålet er fortsatt det første du blir stilt når du forteller verden at du venter barn. I de fleste tilfeller er svaret helt ukomplisert. 

Men hva med barna som ikke føler seg hjemme i sin egen kropp – og med sitt eget kjønn? 

De finnes, og mange har veldig sterke meninger om dem. 

Den kinoaktuelle franske dokumentarfilmen «Lille jente» er unik fordi den dokumenterer et slikt barn fra barnets eget perspektiv – først gjennom år med forvirring, skam og utenforskap, og deretter – gradvis – gjennom aksept og støtte, både fra fagmiljøet og de delene av lokalmiljøet som betyr noe.

«Lille jente» får norsk kinopremiere 10. september. Kjøp billetter her

Familien mot verden 

I filmen følger vi åtteåringen Sasha, som ble født som gutt, men som helt fra treårsalderen har identifisert seg som jente. 

Denne tilstanden, som på fagspråket betegnes som kjønnsdysfori, er et felt innen kjønn og identitet det har blitt forsket stadig mer på i nyere tid. Men det betyr ikke at alle uten videre aksepterer den. 

I den franske småbyen der de bor møter familien motstand, særlig fra skolevesenet og voksenverdenen, og Sashas kamp for å få uttrykke seg slik hun ønsker utgjør en sentral drivkraft i dette portrettet.    

Likevel levner «Lille jente» liten tvil om at den unge hovedpersonen selv vet hvem hun vil være, og hvem hun er. Som moren Karine, Sashas viktigste støttespiller på veien mot  sier tidlig i filmen: 

– Sasha føler seg som… nei, Sasha er ei jente. 

Flue på veggen

Regissør Sébastien Lifshitz har gjennom en årrekke gjort seg bemerket som en av de ledende franske filmskaperne – særlig innen dokumentarsjangeren.  

Som regissør og manusforfatter har han fokusert på skeiv tematikk – ikke minst i dokumentaren «Bambi», som tar for seg livet til det transkjønnede danseikonet Marie-Pierre Pruvot.  

Lifshitz’ stil som dokumentarist er å trekke seg så langt tilbake i bakgrunnen som mulig, med minimal tilstedeværelse i fortellingen. 

Denne «flue på veggen»-estetikken gjør at selv de mest tilforlatelige scenene blir ladet med en stillferdig intimitet som røsker i hjerterota – som når Sasha, kledd i blått, kikker på jentene som danser ballett og forsiktig prøver å etterligne de elegante bevegelsene deres. 

– Liten jente, stor dokumentar

Til tross for at temaet er komplisert og kontroversielt, er ikke «Lille jente» noen eksplisitt politisk film. 

Historien om Sasha er først og fremst et lærerikt og rørende portrett av en personlig reise, ofte nøkternt beskrevet, men likevel umulig å ikke bli sterkt berørt av.  

Dette er derfor en film alle foreldre bør se, og som gir en viktig innsikt i et tema der diskusjoner altfor ofte ender med at man roper til hverandre i stedet for å samtale.

«Lille jente» har fått ros av verdens kritikere. «Liten jente, stor dokumentar», skriver The Hollywood Reporter i sin anmeldelse, mens Variety formulerer det slik:

– En transjente får vokse til å bli seg selv i denne nydelige, lysende dokumentaren. 

«Lille jente» får norsk kinopremiere 10. september. Kjøp billetter her