I Brennpunkt-dokumentaren «Muldvarpen» tar en uføretrygdet, dansk kokk oss inn i en verden vi vanligvis aldri ville fått innblikk i. I ti år lever Ulrich Larsen et dobbeltliv for å avsløre det brutale regimet i Nord-Korea. Med skjult mikrofon og kamera dokumenterer han blant annet planlegging av våpenfabrikk, narkotikaproduksjon og ulovlig frakt av olje til det lukkede regimet.

Men er den journalistiske metoden pålitelig nok til å bli vist på riksdekkende TV? Har vi egentlig noen garanti for at arbeidet bak er stuerent?

Gjengen i Tut & Mediekjør stiller spørsmålstegn ved hvordan en alminnelig mann plutselig dedikerer ti år av sitt liv på å avsløre noe som etterretningstjenester ikke får til. Spesielt når «Muldvarpen» er en dokumentar som er produsert av et eksternt produksjonsselskap.

– De fleste av oss er lamslått over hvor uvirkelig prosjektetet «Muldvarpen» fremstår, sier podkaster Eva Sannum.

Et uvirkelig prosjekt

I podkasten intervjues produsent Bjarte Tveit fra produksjonsselskapet Piraya Film i Stavanger, som har fulgt produksjonen lenge før NRK, SVT, DR og BBC kom på banen.

Tveit forteller hvordan dansken ble del av den nordkoreanske venneforeningen i Danmark. På kort tid ble han foreningens sosiale medier-ressurs, der han filmet og dokumenterte det som foregikk for å lage innhold til deres kanaler.

Sannum er fast del av panelet til podkasten og har lang erfaring med presseetikk gjennom sine 14 år i Pressens faglige utvalg (PFU).

– Mange har stilt spørsmål ved arbeidsmetodene i prosjektet, og noen mener at det som skjer virker urealistisk. Så da måtte vi jo finne ut av hvordan dette har gått for seg. Det er nettopp det podkasten Tut & Mediekjør handler om. Er det mer bak journalistikken enn det vi forstår? Spør Sannum.

Hør hele episoden her: 

– Lokket frem lugubre foretningsmenn

«Muldvarpen» tar i bruk en rekke problematiske journalistiske metoder som falsk identitet, skjult kamera og mikrofoner. Ifølge Vær Varsom-plakaten er dette grep som kun skal brukes i unntakstilfeller der det er eneste utvei for å avdekke forhold som er til nytte for samfunnet.

– Er det greit å hyre inn en eks-kriminell «skuespiller» som har sonet en narkodom for å lokke lugubre forretningsmenn frem fra mørke kjellere? Spør programleder Christian Marstrander.

Podkast-trioen i Tut & Mediekjør.

I løpet av sin ti år lange undercover-aksjon spredte Ulrich Larsen også diktator Kim Jong-uns propaganda på sin Facebook-profil for å bygge tillit til de høyere oppe i systemet. Ikke engang hans egen kone visste om dobbeltlivet han førte.

Infiltrasjonen i den dansk-nordkoreanske venneforeningen hadde pågått i seks år før NRK ble involvert. En prosess som gjorde at etikken bak prosjektet hadde null føringer fra NRK i starten av reisen.

I gråsonen av Vær Varsom-plakaten

Larsen har ikke telling på hvor mange ganger han har hatt skjult mikrofon på kroppen i et rom fullt av skjulte kameraer. Også i teboksen og bak bøker i hylla venter det kameraer for å avsløre venneforeningens skalkeskjul for kriminalitet.

Oslos gater er fulle av liv, intetanende om hva som foregår under et hemmelig møte på et hotellrom i Barcode. Det blir lagt frem et tilbud om ulovlig handel med våpen og narkotika, i strid med internasjonale regler og FNs sanksjoner. Endelig hadde Larsen noe fellende på dem, fanget på film. Men undercover-journalistikk befinner seg alltid i en gråsone.

– Mediehusene måtte hyre inn en «djevelens advokat» for å sørge for at alt hadde gått ordentlig for seg, metodemessig. Ellers hadde ikke NRK kunnet publisere et slikt program, som opererer så til de grader på kanten av presseetikk, forteller Tveit i podkasten.

For å dobbeltsjekke at selve dokumentaren ikke ble vinklet bort fra realiteten ble det leid inn en etikkredaktør som gikk gjennom alt av materiale, korrespondanse og dokumentasjon.

Alle som ble anklaget under dokumentaren «Muldvarpen» fikk mulighet til å svare for seg. Noe som er et krav i presseetikken.

– Fikk Kim Jong-un samtidig imøtegåelse? Spør Svein Tore Bergestuen.

Hør mer om den utrolige historien bak «Muldvarpen» i podkast-episoden til Tut & Mediekjør her.

Tut & Mediekjør publiserer en ny episode hver lørdag. Du finner podkasten på alle vanlige lytteplattformer!