En øde, islandsk bygd bestående hovedsakelig av bønder høres harmonisk ut – men i denne lille dalen er det alt annet enn harmoni. Bli med melkebonden Inga når hun tar opp kampen mot bondemafiaen som holder melkemonopol og tyr til vold om de må. Hvem vinner Melkekrigen?

Kampen om det hvite gullet

Melkekrigen gir oss et usedvanlig morsomt innblikk i en verden som ikke er så ukjent for mange nordmenn. Jo mindre bygda er, jo mer drama følger med. Den lille islandske dalen, som alltid har vært hjemmet til melkebøndene Inga og Reynir, er intet unntak.

Felleskjøpet, den islandske ekvivalenten til Coop i Norge, styrer hele sjappa. Det som i sin tid ble opprettet som et felleslag som skulle verne om verdiene i dalen, har etterhvert utviklet seg til å bli en mafiavirksomhet for bønder.

Stort sett alle vi møter jobber som bønder og produserer varer og tjenester som Felleskjøpet kjøper opp og distribuerer. I retur må alle i den lille dalen kun kjøpe det de trenger fra Felleskjøpet, det være seg mat, gjødsel eller maling. Alt skal gjennom dem. Men når prisene fra Felleskjøpet bare stiger, ønsker flere bønder å bryte ut av avtalen, som trekker frem den virkelige mafiaoppførselen.

Når mannen til Inga dør får hun nok av monopolet og kampen om det hvite gullet (melk) er i gang. Det er på tide å gjøre opprør.

Se trailer under!

Det er livat på bygda

Det er mye som gjør at Grímur Hákonarsons nyeste spillefilm skiller seg ut i mengden. Filmer om bønder og melkeproduksjon er ikke akkurat hverdagskost og bønder på landsbygda er ikke et tema vi ser mye i dagens filmlandskap.

Enda sjeldnere ser vi en film om mafiavirksomhet på bygda, eller i Island generelt. Når du topper dette med en middelaldrende enke som selve driveren i filmen, og legger til en god dose svart humor, får du en helt unik film. Hvor ofte får du se et truende mafiaoverhode komme ridende på en islandshest?

For oss nordmenn vil nok Melkekrigen falle spesielt i smak fordi det er så mange gjenkjennbare elementer. Mektig landskap, ruvende daler, fjøs og hjemmestrikka gensere er en minst like stor del av vår kulturarv, som våre islandske venner. Det er nesten rart at vi, med vår stolte meieriproduksjon, solide bondekultur og nasjonalromantiske forhold til daler, ikke har laget noe lignende selv. Er ikke bønder sexy nok i Norge? Det gjør i hvert fall Melkekrigen noe med, for bygda kan virkelig være livat.

Har du sett trusler bli levert i islandsgenser før? Foto: Norsk Filmdistribusjon

Samtidig er det gøy å se opprøret mot Felleskjøpet og tenke seg at det like gjerne kunne vært Coop. Hele tanken med kooperativer blir satt på spissen på en humoristisk måte i Melkekrigen, og det er alltid gøy å se noen ta kampen mot de store monopol-herrene.

Enda morsommere er det når det er nettopp Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir) som gjør det. Samtidig som vi er med på en reise for å bryte med gamle tradisjoner, er vi også med på hennes reise fra stille kone til en badass opprører som ikke er redd for å ta kampen mot truende menn i dress, helt alene. Det er rett og slett en vill reise å være med på!

Internasjonal suksess om svart sauekomedie

Dette er ikke første gang regissør Hákonarson bruker det kaldblå, øde landskapet i Island som setting, med lavmælte bønder i hovedrollen og en god dose gårdsdyr.

Han er best kjent for Stabukker fra 2015, som omtales som en svart sauekomedie. Filmen fikk den gang stor ros fra blant annet Erlend Loe, som mente Hákonarson “ser forbi de umiddelbare klisjeene og velger en befriende uironisk tilnærming som løfter filmen forbi humre-komedien og inn i noe intenst og fint som også gjør oss myke om hjerteroten”.

Du kødder ikke med melkebonden Inga. Foto: Norsk Filmdistribusjon

Denne beskrivelsen kan også passe fint til Hákonarsons nyeste perle, som mynter seg på mange av de samme elementene som gjorde Stabukker til en internasjonal suksess. Finn frem ullgenseren og popcornet, for Melkekrigen er en film du kan sette pris på enten du er vokst opp på gård eller bare er kjent med konseptet gjennom Jakten på kjærligheten!

Melkekrigen har premiere over hele landet 5. juni. Bestill billetter her!