Klarer du å svare på dette spørsmålet? Kanskje ikke? Det klarte heller ikke mamma Tina Marie Tsiplakis da sønnen spurte om hun kunne vise ham hva en flyktning er.

– Jeg klarte ikke å formidle det på en god måte, og jeg fant heller ingenting på biblioteket eller nettet som kunne illustrere det, sier Tsiplakis, som er redaktør og altmuligkvinne i Mangfold Forlag.

I stedet for å trekke på skuldrene og la saken ligge, som kanskje de fleste av oss ville gjort, tok hun grep.

– Jeg bestemte meg for å lage en illustrert bok om det selv, hvor jeg kunne ta opp tematikken på en god og barnevennlig måte, som kan gi barn forståelse for temaet.

Sette livet på spill

Resultatet ble boka «Jeg gikk meg over sjø og land» som du nå kan kjøpe på jeggikkmegoversjoogland.no (gratis frakt). 

Boka handler om en flyktnings vei til Norge gjennom Europas mørke underverden og er skrevet sammen med Siddhant Rihel Kumar, Charlotte Håkonsen og gründer Aiman Shaqura. Sistnevnte kom selv som flyktning fra Palestina til Norge, og har bidratt til at historien har blitt så autentisk som mulig.

– Det er rart hvor hjelpeløs man kan føle seg, sier Tsiplakis og fortsetter:

– Å stå og se på folk man vet er i stor nød komme i land med båter fra en verden vi ikke kan forestille oss å være i – og som de vil sette livet på spill for å komme bort i fra. Det er utrolig vanskelig å forklare hvordan det føles, og ikke minst forklare barna sine hvorfor det er slik.

– Det er vanskelig å sette ord og bilder på en slik opplevelse, men jeg føler og at det er veldig viktig å gjøre det. Vi må opplyse våre barn om hvordan det er å være barn i helt andre deler av verden enn Norge, og hva mange av de må igjennom, sier hun.

De store flyktningestrømmene er et av vår tids største og vanskeligste temaer. Mediene er fulle av motstridende meldinger. På den ene siden leser vi om vårt ønske om å hjelpe de som er på flukt. Samtidig er noen redde for hva mange nye mennesker fra fremmede steder kan bety for oss her hjemme. I slike tilfeller kan litteraturen være til stor hjelp både for store og små.

– Jeg håper boken vil føre til at foreldre på en bedre måte kan snakke med barna sine om et av de mest aktuelle temaene i Norge og verden i dag. Den kan også gi foreldre et nytt syn på situasjonen, og vil forhåpentlig også føre til at barna våre ønsker å vite mer om flyktninghjelp, sier Tsiplakis.

Verktøy

Professor emeritus i barn og unges psykiske helse ved UiT, Willy-Tore Mørch, mener at «Jeg gikk meg over sjø og land» er et godt verktøy når vi skal prøve å besvare de store og vanskelige spørsmålene våre barn så mesterlig stiller.

– Språket er så enkelt og presist at det inviterer foreldre til dialog med barnet om hva som foregår i fortellingen. Foreldrene kan fylle ut historien med detaljer som er kommet fram i media om barn og familier på flukt, sier Mørch.

«Jeg gikk meg over sjø og land» får du kjøpt på https://jeggikkmegoversjoogland.no. Boken skal skape rom for følelser og engasjement, samt fungere som et verktøy for alle voksne, foreldre og barn, både flyktninger og ikke-flyktninger, flerkulturelle og enkulturelle. Den koster 289,-. Frakt er gratis.

Tina Marie Tsiplakis