Med 300 soldager i året byr det kanariske kjøkkenet på et fargerikt spekter av velsmakende retter og lokale råvarer. Frukt og grønnsaker får sitt særpreg av det rike vulkanske jordsmonnet, Atlanterhavet myldrer av lokale fiskeslag, og kanariske bønder produserer vin og ost på tradisjonelle metoder med egen opprinnelsesmerking.

Hver enkelt øy har en egen vri på de forskjellige rettene, og en kulinarisk rundtur på øyene byr på mange spennende overraskelser. På Gran Canaria kan du for eksempel smake på Kanariøyenes berømte rom laget av sukkerrør, på Fuerteventura hamstre inn den verdensberømte geitosten Queso Majorero, og på Lanzarote finne ut av hvorfor vindruen Malvasía sin tid ble omtalt “som Gudenes nektar”.

Bli med på mat – og vinhopping på Kanariøyene

Stopp 1: Kontrastfylte Tenerife

Et naturlig startpunkt på din kulinariske rundreise er Tenerife – den største av alle Kanariøyene. Ettersom Tenerife består av to klimasoner (tørt og solrikt i sør, grønt og frodig i nord) vil du oppleve et stort spenn i øyas lokale råvarer.

Fisk og sjømat har en fremtredende plass på restaurantene langs kysten. Sjømatsutvalget på Tenerife er like imponerende som variert, og Vieja (papegøyefisk) er en populær favoritt hos de lokale innbyggerne. Den frityrstekes og serveres vanligvis med noen sitronskiver. Cherne (vrakfisk) og Dorada (brasme) er også typiske råvarer på mange menyer og er ofte filetert og enten pannestekt eller grillet, mens Calamares a la romana (panert og fritert akkar) er blant de mest tilgjengelige rettene.

Foto: sitriel

Mange restauranter serverer spanske klassikere som tapas og paella, men bare et fåtall serverer den lokale spesialiteten kjøttgryte av kanin. Hovedrettene serveres med Papas arrugadas – små poteter kokt med skall i vann og grovt salt ( “saltere enn havet” heter det i en lokal kokebok) og sausen Mojo, der grønn (verde) mojosaus er en mild variant laget av koriander og hvitløk, mens rød (rojo) er en sterk laget av grillet paprika.

Papas Arrugadas

Prøv gjerne Tenerifes egen kaffedrink Barraquito i glass bestående av kaffe, melk, kanel, sitronsaft og likør, eller en café leche leche – en enkel eller dobbel espresso i et lite glass der bunnen er fylt med kondensert melk som har en søt og kremete konsistens.

Ta med deg hjem: Øyas mest berømte ost Queso Montesdeoca. Prøv den sammen med Tenerife-honningen spesielt kjent for stor variasjon i farge, type og smak, noe som gjenspeiler variasjonen i økosystemet på øya

Stopp 2: Tradisjonelle kjøttretter og verdensberømt rom på Gran Canaria

Foruten et stort utvalg fisk og skalldyr, er Gran Canaria kjent for kjøttretter som Cochino en adobo (marinert gris), Mi Baifito (ung geit), Ropa Vieja (Kanariøyenes svar på vår pytt-i-panne) Rancho Canario (kjøttstuing) og Carne con papas (stuing laget av kjøtt, grønnsaker og poteter).

Kjøtt og kylling får du tak i overalt på øya, mens hare, geit og ovnsstekt fårekjøtt serveres på de eldre, tradisjonelle restaurantene, spesielt de oppe i fjellene. Du kan også smake lokal vin fra fjellområdet Monte Lentiscal.

For osteelskeren er Gran Canarias verdenskjente oster verdt besøket alene. Ostene har vunnet en rekke priser nasjonalt og internasjonalt, og er laget av geitemelk, kumelk eller sauemelk. Geografisk deles osteproduksjonen inn i fire klimasoner, hver med sin egenart: sør og øst, fjellene, nord og de indre delene av Gran Canaria. Øyas mest berømte ord er Queso de Flor fra Guía. Den lages av kumelk og sauemelk iblandet en blå tistelblomst på et flettverk av bambusrør i grotter med lav fuktighet.

Fritert ost på Fuerteventura

I byen Teror på Gran Canaria finner du også Kanariøyenes eldste marked. Hver søndag stiller 140 boder og en rekke butikker med alt fra håndverk, tekstiler og lokale råvarer som kaffebønner, søte appelsiner, mandler, bakverk og den berømte chorizo-pølsen.

Ta med deg hjem: En flaske Ron Miel eller to. Ron Miel er Kanariøyenes nasjonale likør, og noen av de lokale varmer seg gjerne på en Ron Miel til deres morgenkaffe før solen står opp. I Arucas, på Gran Canarias nord-østre del, ligger romfabrikken Arehucas, som ble grunnlagt i 1884. Her kan du prøvesmake på rommen, merke deg alle autografene på et eikefat fra kjente personer som har vært innom, og ikke minst skaffe deg en flaske eller to av den mest populære likøren i Spania.

Interessert i å utforske mer av Gran Canaria på egenhånd? Her får du flere insider-tips over hvilke råvarer som er desidert best i de ulike områdene på øya. Hva med å sjekke ut matmarkedet i Vega de San Mateo, med over 500 smaker fra hele verden?

Stopp 3: Geit til alt i Fuerteventura

Fuerteventura er den geologisk eldste, nest største og lengste øya og består av milelange, hvite strender og turkisblått hav. Det blir hevdet at enkelte badescener i Bond-filmen «Thunderball» ble filmet her fordi strendene var finere enn dem man fant på de vestindiske øyer. Sjømat er naturligvis det som står øverst på menyene ved kysten, og den er fersk og god. Pejines, en type salt fisk, er en av spesialitetene.

Vil du bli kjent med Fuerteventuras sjel, må du imidlertid innenlands. Det finnes dobbelt så mange geiter som mennesker på øya, og derfor er de høyt elsket. Geitosten Queso Majorero er en av de mest kjente på hele Kanariøyene, og utpekt i mange anledninger som én av verdens beste. Du kjenner den igjen på den paprikarøde fargen på ytterlaget, og for den karakteristiske sursøte smaken.

Queso Majorero!

Geitekjøtt brukes forøvrig mye i Fuerteventura, i alle varianter og i de fleste måltider. Besøk den idylliske byen Betancuria for et utvalg lokale retter, eller dra innom en av øyas ostefabrikker for å lære mer om hvordan de produserer sin verdensberømte ost.

Ta med deg hjem: Lokal vin laget av druen Jable, Ron Miel, mørk rom med sirup og honning eller byens stolthet: Queso Majorero.

Stopp 4: Lanzarote – et vinparadis

Neste stopp er en av verdens fremste vinprodusenter: Lanzarote.

Det har blitt dyrket druer på Lanzarotes vulkanske skråninger i over 500 år, og både landskapet og dyrkemetoden er unik i verden. Øyas mest kjente drue, Malvasía, ble i sin tid omtalt som “Gudenes nektar” og servert til Europas adelige. Selv William Shakespeare var fra seg av begeistring over Malvasía-druen og skrev om den i sine verker.

Den beste måten å oppleve Lanzarotes vinkultur på, er å følge veien mellom San Bartolomé og Playa Blanca. Mange av produsentene tilbyr mat ved siden av vinen, undervisning i produksjonsprosessen, smaksprøver og kanskje også et rom eller to for overnattingsgjester.

Her får du en oversikt over de 10 beste vingårdene på øya!

Den eldste og mest ikoniske bodegaen på Lanzarote, Bodega El Grifo, har produsert vin helt siden slutten av 1700-tallet. Vinprodusenten er en liten familiedrevet vinmark med vulkansk jordsmonn der innhøstingen skjer for hånd. De har også et eget vinbibliotek, som poeten José Hierro innviet i 1998. Her oppbevares det mer enn fem tusen litterære verk om vinproduksjon.

Les mer om vinprodusenten og vinmuseet.

Ta med deg hjem: Havsalt med helseeffekt. Flor de Sal Volcánica fra Lanzarote er det første saltet som blir solgt i apoteker i Spania på grunn av sine helsemessige gevinster. Saltet er veldig rent, og inneholder lite væske – kun 5,2 gram per 100 gram. Årets julegave?

Foto: 35007 Saltslette på Lanzarote

Stopp 5: Besøk en bananplantasje i La Palma

La Palma har, med sine imponerende vulkaner, dype skoger, koselige strender og stjernefylte netter, fått tilnavnet «den vakre øya». Jordbruket er La Palmas viktigste inntektskilde, og øya er særlig kjent for å produsere smakfulle råvarer som mandler og tomater og kanariske bananer – Plátano canario.

Sistnevnte er berømt over hele verden, og omtales som den sunneste og mest smakfulle frukten i verden. På La Palma kan du besøke flere av plátanos-plantasjene for å lære mer om produksjonen av den søte frukten. Visste du for eksempel at planten deles inn tre forskjellige klaser – bestemor, mor og datter?

Bananer er en selvskreven ingrediens i mange retter på La Palma


Les mer om bananplantasjene her.

Ta med deg hjem: Lokale søtsaker som Quesos de almendras (mandelost), mandler og honning.

Stopp 6: Paté og palmehonning i La Gomera

På Kanariøya La Gomera finner du svarte strender, stupbratte fjellsider, brede skogsveier i nasjonalparker – og et kontrastfylt kjøkken.

I San Sebastián, La Gomeras hovedby og marina, har Casa del Mar øyas største utvalg av fisk og sjømat. De serverer blant annet den kanarisk klassikeren grillet tunfisk og Cazuela – en urtetung fiskestuing som serveres med ulike typer “gofio” som består av ristet og malt mais eller hvete.

I innlandet er det kylling, geit eller hare som danner grunnlaget for de fleste hovedretter, for eksempel rancho canario, en tykk lapskaus.

En klassisk forrett i La Gomera er Almogrote, en grov paté laget av hard ost, pepper, olivenolje og hvitløk. Dens sterke smak er atypisk for de kanariske innbyggerne som normalt ikke har sterkt krydret mat på menyen. Patéen serveres til brød eller toast.

Ta med deg hjem: På La Gomera er de særlig kjent for sin søte og tyktflytende Palmesirup, eller palmehonning, som det kalles lokalt. Palmesirup blir kun fremstilt på La Gomero, og er idag en uunnværlig ingrediens i både desserter og lokal likør over hele landet.

Flambert banan med palmesirup

Stopp 7: La Graciosa – en stillhetens oase

La Graciosa er den mest ukjente av Kanariøyene, men vil garantert forbløffe deg. Her finnes ikke asfaltveier, bare hvite hus, fiskebåter og strender så langt øyet kan se. Etter en hektisk mat – og vinhopping, er dette øya du reiser til for å senke skuldrene. Den største delen av øya består av to byer: La Caleta del Sebo (hovedstaden) og Pedro Barba, hvor mye av befolkningen på øya er konsentrert. Øya er så liten at du kan komme deg rundt til fots ved å følge de mange turstiene. Og finnes det noe bedre måte å lade batteriene på enn å smake på den deilige, ferske fisken som er så typisk for Caleta de Sebo?

Fiske er lokalbefolkningens viktigste inntektskilde, og skjærgården utgjør en av de største akvatiske reserver i hele EU, med nesten 700 km ² av særegne sjøliv, som forgylt hodeskall, havabbor og kanarisk hummer.

Ta med deg hjem: Et fotografi av fiskemåltidet, slik at du aldri glemmer ditt livs måltid i La Graciosa.

Foto: Ross Helen – Utsikt over La Graciosa

Stopp 8: El Hierro – en dramatisk og søt avslutning

Hva passer vel bedre enn å avslutte mat- og vinhoppingen på øya El Hierro – “verdens ende”?

Da jorda ble ansett som flat var El Hierro den vestligste flekken du kunne seile til uten å fare over kanten. Den dramatiske øya er den minste av de syv store kanariøyene, men gir en virkelig følelsen av å befinne seg helt på ytterkanten av verden.

Blant vingårder, bananplantasjer, vandrestier, kanariske furuskoger, bondegårder, geitefarmer, lavalandskap og mer enn 500 åpne vulkankrater, er El Hierro særlig kjent for sine søtsaker. Prøv øyas lokale dessert Quesadilla, laget med ost og anis som hovedingredienser.

Quesadilla-bakeri på El Hierro

Ta med deg hjem: Den berømte konditorforretningen Mamá Mari i Valverde byr på alt fra tradisjonelle smultringer til lokale småkaker og designerkonfekt. Unn deg en søt avslutning på din kulinariske rundtur – eller ta med hjem som reisens beste minne.