– Så hyggelig, var det første jeg tenkte. Deretter: Å herregud!

I oktober i fjor kunne norske medier fortelle at Jenny Skavlan ventet barn sammen med sin ektemann, Thomas «Finger’n» Gullestad. En superkoselig nyhet for paret og deres nærmeste, såklart.

Én mann innrømmer imidlertid at han ikke bare jublet uhemmet da nyheten sprakk: «Børning 2»-regissør Hallvard Bræin.

Det vil si, klart han var glad på Jennys vegne.

Men rent egoistisk?

Et kjempeproblem.

Jenny spiller Sylvia, kjæresten til Roy (Anders Baasmo Christiansen). Hun er noe av en drømmedame i «Børning»-filmene – og en svært viktig figur i dette universet. Da regissør Bræin fikk telefonen, var innspillingen av «Børning 2» bare noen få måneder unna.

Utfordringen var selvsagt at Bræin satt med et manus der det stod at Jenny skulle være med i løpet fra Fosnavåg til Murmansk – vi snakker med andre ord om verdens første bilfilm som foregår på snø og is, med noen oppriktig halsbrekkende scener.

Kanskje ikke helt optimalt for en som er gravid i sjuende måned?

jenny2

Utfordringen ble ytterligere understreket av et knalltøft tidsskjema. Innspillingen skulle starte 1. februar, og med kinopremiere allerede 12. oktober var det ikke tid til noen uforutsette hendelser.

– Vi hadde et krisemøte hjemme hos produsenten. På et tidspunkt vurderte vi faktisk å skrive Jenny mer eller mindre ut av filmen, forteller Bræin.

Løsningen ble imidlertid en hasteomskriving av manus, og mer fokus på en annen karakter – Marie Blokhus som Roys ekskone Ingrid Lykke.

En snerpete, snobbete og småhysterisk dame, som er den diametrale motsetning til Skavlans Sylvia.

jenny

En karikert utgave av ekskona fra helvete, selvfølgelig, som Roy på grunn av uforutsette hendelser blir tvunget til å ha ved sin side i mil etter mil – over isete innsjøer, opp slalåmbakker og over snøkledde vinterveier mot Murmansk.

– Å ha ekskona, som Roy hater, i bilen var en konflikt som jeg syns ble veldig, veldig kul, mener Bræin.

Etter omskrivningen ble Jennys karakter Sylvia gravid i filmen også, og ikke fullt så sentral i de mest voldsomme scenene …

Eller?

– Sylvia er liksom Erin Brockovich-figuren i dette universet, hun klarer seg selv og ser sjelden problemer i noen situasjoner. Vil du råkjøre mens jeg er høygravid, liksom? Helt kult, kjør i vei!, humrer regissøren.

jenny5

Ekskona Ingrid er derimot rasende på det hun oppfatter som Roys udugelighet, manglende dannelse og evne til å ta ansvar.

– Så kan man selvfølgelig si at Ingrid også har et poeng, man kan ikke holde på sånn som det råkjørerne i filmen gjør. Man kappkjører ikke til Murmansk når kjæresten kan føde når som helst, selv om Roy forsåvidt har en nobel grunn denne gangen. Men jeg tror publikum liker at «Børning» presenterer et litt skrudd univers. Det er ikke sånn det er i virkeligheten for de aller fleste av oss, sier Bræin.

«Børning 2» har kinopremiere 12. oktober. Kjøp billett her!

PS: Skavlan ble mor til en liten jente i april.