Om du elsker filmer som Love Actually, When Harry Met Sally eller Knocked Up er det et spørsmål du må ha stilt deg selv: Hvor har det egentlig blitt alle de gode, romantiske komediene? Hvor har det blitt av den fine, varme følelsen i magen?

Forbered deg på at den er på vei tilbake. Med The Big Sick gjør den moderne, romantiske komedien endelig comeback – og i USA har filmen vært en av årets største og mest uventede publikumsvinnere:

–  The Big Sick er kanskje den mest genuine og varme indiefilmen du kommer til å se i hele år. Renner nærmest over av sjarm, skriver også Filmmagasinets anmelder, som gir den terningkast seks.

En vimsete forelskelse

Gutt møter jente. De forelsker seg på svimlende og vimsete vis. Så blir det skikkelig knute på tråden. 

Det høres ut som standardoppskriften på en romantisk komedie. Likevel er det mer ved denne kjærlighetshistorien enn som så.

Vi møter den lett naive, pakistanskfødte Kumail (Nanjiani) i Chicago. Han er både Uber-sjåfør og standup-komiker, men sliter med å kombinere sin pakistansk-muslimske bakgrunn med det moderne vestlige livet.

En kveld på standup-scenen blir han «heklet» av publikummer Emily (Zoe Kazan), og de hooker opp etter showet.

Men det som skulle være en engangsgreie, blir fort til sofakos, søte meldinger på telefonsvareren og visninger av hverandres favorittfilmer. Et forhold, med andre ord.

Når (eks-)kjæresten havner i koma …

Det er bare ett problem. Kumail er ikke direkte gira på å introdusere Emily til familien sin. Årsaken er at de neppe ville akseptert hans nye kjæreste – særlig moren er nemlig opptatt av å finne en muslimsk jente til sønnen.

Familien er på ingen måte monstre: De er både omsorgsfulle og morsomme, men arrangerte ekteskap er nå engang normen.

Flere av de morsomste scenene i The Big Sick foregår rundt middagsbordet til familien Nanjiani. 

Når Emily får nyss i Kumail har ekteskapstilbud fra flere titalls jenter, blir det naturlig nok tårer og slenging med dører.

Og som om forholdet ikke var komplisert nok fra før, er det i ferd med å bli enda verre:

Emily får en mystisk sykdom, og havner i koma. Plutselig tvinges Kumail til å takle den medisinske krisen sammen med Emilys foreldre (fantastiske Holly Hunter og Ray Romano) på sykehuset. Samtidig presser familien på for å gifte ham bort.

Dilemmaet er komisk, men også hjerteskjærende: Skal han velge bort Emily – eller sin egen familie?

– Smart om kulturkræsj og tvangsekteskap

Det blir rimelig klamt på venterommet når Kumail må konversere med foreldrene til Emily, som ikke er videre begeistret for at han er der.

The Big Sick sjarmerte både publikum og anmelderne i senk da den gikk på amerikanske kinoer i sommer, og har i skrivende stund en kritikerscore på 98 prosent på Rotten Tomatoes.

Kritikerne trekker spesielt frem filmens evne til å vitse om kulturelle stereotypier og konflikter – uten å være verken fordummende eller hjerteløs. Fra standup-scenen harselerer muslimske Kumail kløktig med både terrorfrykt og medlemskap i IS.

Samtidig er han ufrivillig morsom når han midt i en heftig krangel roper ut:

– Vet du hva vi kaller tvangsekteskap i Pakistan, Emily?  – Ekteskap!

Basert på en sann historie

The big Sick med og av komiker Kumail Nanjiani (Silicon Valley) og Emily (Zoe Kazan).

Som The New York Times skriver: Den lune humoren i The Big Sick føles alltid velplassert og genuin. Det har trolig noe å gjøre med at filmen er basert på en sann historie.

Uten å røpe for mye, kan vi nemlig avsløre at historien nemlig er hentet fra livet til manusforfatter og hovedrolleinnehaver Kumail Nanjiani – som altså spiller seg selv.

Og ja: Den ekte Emily havnet faktisk i koma hun også. Om hun noen gang våknet opp igjen, og hvordan det gikk med de to, får du se selv.

The Big Sick har norsk kinopremiere 22.september.