«Norges Mark Zuckerberg». Slik ble det norske folk introdusert for 20 år gamle Waleed Ahmed fra Ytre Enebakk via en NRK-artikkel høsten 2011.

Det var starten på Ahmeds korte, men intense rolle som posterboy for nyskaping og entreprenørskap i Norge. Nå er filmen om ham, «Stol på meg», kinoklar.

Sammenligningen med Facebook-gründeren ble flittig brukt i møte med investorer og maktmennesker.

Omgikk samfunnseliten

Hele medie-Norge omfavnet historien om den fremadstormende unge mannen med innvandrerbakgrunn, og hans iPhone-etui med integrert solcellepanel.

Næringsminister Trond Giske tok imot ham på sitt kontor.Ungt Entreprenørskap sendte ham rundt på foredrag for å inspirere skoleelever. 14. august-komiteen, som bygger broer mellom nordmenn og norskpakistanere, ga ham sin Pride of Performance Award.

Wahleed Ahmed ble også invitert på middag til kronprinsparet, der han møtte mange notabiliteter. Foto/copyright: Norsk Filmdistribusjon/Motlys

Så raknet fasaden. Dagens Næringsliv kunne avsløre at solcelle-eventyret var rent oppspinn.

Solcelle-laderen var opprinnelig kjøpt på nettet og virket knapt. Eventyrlige salgstall og profittmarginer var nettopp det – eventyr.

Bieber-svindel og arrestasjon

Det ble stille fra Waleed Ahmed, inntil nyheten om hans arrestasjon av FBI på flyplassen i San Francisco i september 2012.

Da hadde han svindlet en amerikansk forretningsmann for en million dollar ved å hevde å sitte på rettighetene til å arrangere Justin Bieber-konserter i Skandinavia.

I dag sitter Ahmed i fengsel i USA på tiende året, etter å ha blitt idømt en straff for bedrageri som er usedvanlig streng selv i amerikansk målestokk.

Samtidig lanseres «Stol på meg», den norske helaftens kinodokumentar. Den internasjonalt prisvinnende regissøren Emil Trier har laget film om hans historie.

Gjennom spennende rekonstruksjoner, arkivklipp og unike dybdeintervjuer skapes et nytt og mangefasettert bilde av Waleed Ahmed. Såvel familiemedlemmer som tidligere skolelærere stiller opp for Triers kamera.

Det gjør også Trond Giske, Innovasjon Norge, journalistene som avslørte bløffen og FBI-agentene som etterforsket den.

– Det var viktig å få med alle de sentrale nøkkelpersonene når denne historien skulle lages, sier Emil Trier.

«Stol på meg» ble mer enn en historie om en bløffmaker med usedvanlige sosiale ferdigheter: Det er en visuelt gjennomført og utpreget filmatisk fortelling om oppvekst, utenforskap, identitet og forventningspress.

Wahleed Ahmed følte seg som en outsider i oppveksten. Foto/copyright: Norsk Filmdistribusjon/Motlys

Vil heller forstå enn å dømme

Dette er ikke et prosjekt der vi skal dømme hovedkarakteren, det har det amerikanske fengselssystemet gjort, her prøver vi heller å forstå hvordan det hele skjedde, sier Emil Trier.

Regissøren registrerte Waleed Ahmed allerede da han først dukket opp i nyhetsbildet.

– Jeg husker jeg ble fascinert over suksesshistorien om en ung entrepenør som hadde funnet opp en solcelle-lader for mobiltelefoner. og da det i etterkant kom frem at laderen tvert i mot opprinnelig var kjøpt fra den kinesiske netthandelen Alibaba tenkte jeg oi, for en story, sier han.

Før han ble avslørt, mottok Wahleed Ahmed utmerkelser for sitt entrepenørskap. Foto/copyright: Norsk Filmdistribusjon/Motlys

En coming of age-historie

– Waleed selv er en fascinerende karakter, og historien hans er full av tematisk interessante elementer. Han har et tydelig talent som gjør det hele komplekst, sier filmskaperen.

– Det handler ikke bare om en ung mann som blir tatt med inn i et mediesirkus med alle forventningene det skaper. Det er også en tydelig coming of age-historie om et ungt menneske full av ambisjoner og drømmer, sier Trier.

Har sittet inne i ti år

Et sted inne i det enorme, privateide fengselskomplekset North Lake Correctional Facility i Michigan svarer Waleed Ahmed selv på våre spørsmål via Messenger.

Her soner han sammen med rundt 1700 andre innsatte på høyt og middels sikkerhetsnivå, etter tidligere å ha sittet i fengsler i California, New Mexico, Oklahoma, Mississippi og Georgia.

Tross sin karakteristiske, optimistiske tone legger han ikke skjul på at det har vært ti tøffe år. Han har i perioder sittet i isolat og må i hverdagen forholde seg til hardbarkede kriminelle og rivaliserende gjenger.

– Her kontrollerer de innsatte alt. Det betyr for eksempel at man ikke får kommunisere med fengselsbetjenter alene. Det er også mye bruk av represalier i amerikanske fengsler. Du kan bli satt i isolat helt uten grunn, sier han.

Huskes av fengselsbetjentene

Neste år har Waleed sonet ferdig. Da ser han frem til å returnere til Norge og starte et nytt liv.

At han, på tross av ulovlighetene han har begått, er en ung mann som blir lagt merke til av alle han møter, illustreres godt av en scene midtveis i «Stol på meg».

Der intervjues fire fengselsbetjenter som var med på å passe på ham da han i en periode sonet i New Mexico.

– Av 1200 innsatte man har jobbet med, hvor mange husker man flere år etter? Bare de virkelig slemme. Og Waleed, sier den ene betjenten.