Var du en av de som lot deg sjarmere til tårer av De Urørlige? Da har vi en gladnyhet til deg! Finn frem kleenexen, for nå er den franske regissørduoen tilbake med en feelgood-film basert på en sann historie om ekte hverdagshelter.

Barna ingen ville ta vare på

Olivier Nakache og Éric Toledano gjorde enorm suksess med De Urørlige i 2011, en film om et usedvanlig vennskap mellom en eldre mann i rullestol og hans nye hjelpepleier. I sin nyeste film holder de seg i samme landskapet.

De Usedvanlige baserer seg på en sann historie om to franskmenn som har skapt noen ganske spesielle avlastningshjem og tjenester for barn med tunge autismediagnoser som slet med å få hjelp av statlige organer og institusjoner. De to mennene hjelper både unge og deres pårørende, og jobber utrettelig for å gi de som ikke blir sett et nytt håp. Men som ulisensiert organisasjon kan det fort bli vanskelig selv om intensjonen er god.

Vi møter jødiske Bruno, som driver et døgnåpent tilbud for barn og unge med autisme, uavhengig av bakgrunn og vanskelighetsgrad. Han lever og ånder for jobben og er en uselvisk mann med mange baller i luften. En klassisk ja-person som tenker med hjertet, men ofte uten å tenke konsekvenser. Etterspørselen etter hjelp er stor, og de sliter med penger. I tillegg er han under etterforskning fordi han leverer et tilbud med pleiere uten fagbrev og et hjem som ikke er lisensiert av noen statlig instans.

Se traileren under!

Hans gode venn, muslimen Malik, driver en lignende hjelpeorganisasjon som gir ungdommer uten retning i livet muligheten til å bli hjelpepleiere for svært vanskeligstilte barn. Ofte trener Malik opp ungdommene, som senere blir ansatt hos Bruno.

De Usedvanlige følger dag-til-dag livene til Bruno, Malik, de unge hjelpepleierne, pårørende og ikke minst alle barna. I bakgrunnen ulmer granskningen av Bruno og spørsmålet om avlastningshjemmet må legges ned. Hvem skal ta vare på alle barna da?

Gir 5 prosent til de ekte institusjonene

De Usedvanlige er basert på en dokumentar Nakache og Toledano lagde i 2015. I den 26 minutter lange We Should Make a Film About It… får vi innblikk i arbeidet til Stephane Benhamou og Daoud Tatou. De er grunnleggerne av døgnet-rundt-tjenestene Les Silence des Justes og Les Relais IDF, to organisasjoner som hjelper nettopp barn og ungdommer med sterk autisme uansett bakgrunn eller vanskelighetsgrad.

Toledano har selv et familiemedlem med autisme som fikk hjelp av Stephane, noe som er bakgrunnen for duoens ønske om å lage en film om to menn med spesielt store hjerter.

Joseph og Bruno har et nært vennskap i De Usedvanlige. Foto: Norsk Filmdistribusjon

Selv om mange elementer i filmen er fiktive, er handlingen tatt fra virkeligheten. Regissørene har blant annet søkt en troverdig fremstilling av barna og ungdommene gjennom at de fleste skuespillerne som spiller autister faktisk er autister selv, med mange av de samme utfordringene de portretterer.

En av disse er Benjamin Lesieur, som spiller autistiske Joseph. Han ønsker å finne seg en jobb, men sliter med å ta metroen uten å trykke på nødstoppet.

I filmen er Joseph selve grunnen til at Bruno starter sin egen hjelpeorganisasjon, etter at han tar imot Joseph på sommerleir for å gi foreldrene en pause. Lesieur er selv autist, og spiller en versjon av seg selv i filmen. For denne rollen er han nominert til César, den franske Oscar-ekvivalenten, i kategorien beste nykommer.

Det indikeres også i rulleteksten at 5 prosent av filmens inntekter vil gå direkte til de to eksisterende organisasjonene. Hvis ikke det rører deg litt i hjertet vil ingenting gjøre det.

Håver inn nominasjoner

Allerede før filmen har nådd det norske lerretet har den hentet inn gjeve nominasjoner. I “hjemlandet” er De Usedvanlige sett av over to millioner franskmenn, og er César-nominert i åtte kategorier, som inkluderer beste film, beste regi og beste manus. Den var avslutningsfilmen på Filmfestivalen i Cannes i fjor, og vant også publikumsprisen på Filmfestivalen i San Sebastian samme år.

I tillegg er både Vincent Cassel og Reda Kateb nominert til beste skuespiller for tolkningene deres av Bruno og Malik.

Malik og Bruno prøver å gi unge Valentin en ny opplevelse. Foto: Norsk Filmdistribusjon

For et internasjonalt publikum er nok Cassel mest kjent som danselæreren i Black Swan og som François Toulour i Ocean’s Twelve og Thirteen. Men han har også utmerket seg i den svært kontroversielle Gaspar Noé-filmen Irreversible, hvor han spiller mot sin daværende kone, Monica Bellucci. Snart vil du også kunne se Cassel som skurk i sesong tre av Westworld, som trolig er en ganske annen rolle enn Bruno.

Kateb er nok mer ukjent for et norsk publikum, men er en veletablert skuespiller i Frankrike. Internasjonalt er han mest kjent for sin portrettering av Django Reinhardt og thrilleren Submergence. Sammen blir Cassel og Kateb en uslåelig duo på lerretet!

De Usedvanlige har premiere over hele landet 21. februar. Kjøp billetter her!