Enten vi vil det eller ei, skjer det fysiologiske forandringer i kroppen i takt med at alderen øker. Enkelte ting merker man godt, mens andre ting ikke er like lette å legge merke til.

Synsendringer er blant det som ikke nødvendigvis er så enkelt å fange opp, ettersom synet gjerne forandrer seg gradvis.

Synet blir svakere med alderen, og de aller fleste vil komme til å trenge lese- eller PC-briller fra 40-årsalderen.

Da inntreffer nemlig det som kalles alderslangsynthet – som i praksis betyr at linsen i øyet blir stivere, og at det blir vanskeligere å fokusere på det som er rett foran øynene.

Tidligere håndballspiller Gro Hammerseng-Edin tror at mange ikke er klar over dette, og som Specsavers’ nye ambassadør ønsker hun å sette fokus på øyehelse.

– Det er sikkert mange som kjenner seg igjen i at man er god til å gå til tannlegen og frisøren. Det er liksom ting som ligger i rutinen. Men det er også veldig, veldig viktig å gå til optikeren for å få sjekket synet sitt – gjerne hvert halvannet år, sier hun.

– Og nå som jeg nærmer meg 40, så vet jeg at det er ekstra viktig. Det skjer ting med kroppen, og kanskje også med synet mitt.

Se Gro snakke om dette i videoen nedenfor.

Ikke redd for å bli gammel

38-åringen ser imidlertid ingen tegn til at den såkalte 40-årskrisa vil komme snikende på.

– Jeg har ikke tenkt noe spesielt på det at jeg nærmer meg 40, og synes egentlig ikke det er så skummelt å bli gammel. Jeg synes jeg er i en fin alder, og liker hvordan livet mitt er, sier Gro, som nylig ble mor for andre gang.

– Jeg skal riktig nok innrømme at jeg godt kunne vært foruten de kroppslige endringene som følger med det å bli eldre, legger hun til.

– Men jeg har i alle fall lovet meg selv at jeg skal være flink til å ta vare på synet mitt. Jeg skal komme inn i en god rutine hvor jeg går til jevnlige kontroller hos Specsaver for å passe på at jeg til enhver tid har de passende brillene og linsene – og det oppfordrer jeg alle andre i min alder å gjøre også!

Lurer du på om du kan være rammet av alderslangsynthet? Dette er tegnene du bør se etter!