– Da jeg var småbarnsfar fantaserte jeg i små glimt om hva som ville skjedd om jeg pælma ungen ut av vinduet, eller la babyen i stekeovnen. Det er selvfølgelig grusomme tanker, som man angrer på umiddelbart. Men samtidig er det ganske normalt.

Kristoffer Joner flirer.

I den nye filmen «Hjertestart» spiller han Kjetil, en helt vanlig offshorearbeider som sliter med noe langt mer alvorlig enn flyktige fantasier om å kvitte seg med barnet sitt.

Han er nemlig overbevist om at han ikke egner seg som far for sin adoptivsønn, seksåringen Daniel.

Kjetil er i sorg over konas død, og sliter med å gi nødvendig omsorg, kjærlighet og trygghet.

– Med null tro på egne evner som forelder bestemmer Kjetil seg for å ta et drastisk skritt. Han tar med Daniel til fødelandet Colombia, forteller Joner.

Det blir begynnelsen på en opplevelsesrik reise for dem begge.

Brukte egne erfaringer

«Hjertestart» er den nye filmen til regissør Arild Andresen («Kompani Orheim», «Keeper’n til Liverpool»), og han er svært opptatt av de allmenngyldige spørsmålene filmen stiller:

– Hvordan gir man kjærlighet til et barn? Og hva skjer rent emosjonelt hvis man føler at man kommer til kort – om man er fjern eller lite kompetent i omsorgsrollen?, spør regissøren.

Både Andresen og Kristoffer Joner hentet erfaring fra egne farskap i arbeidet med filmen.

– Disse små barna er jo ikke så lette å ha med å gjøre alltid. De er selvsentrerte. De har sin egen oppfatning av tid. De tar og tar, uten å gi noe igjen.

– Samtidig skal det bare et smil til for å tilgi alt. Om man virkelig elsker barnet sitt, sier Joner.

Kontroversielle valg

Fraværet av kjærlighet, derimot, er en destruktiv og tabubelagt kraft i forholdet mellom en forelder og et barn. I Kjetil og Daniels tilfelle ender altfor mange hverdagssituasjoner i opprivende konflikter.

Kjetil ser at gutten ikke har det bra, men han klarer ikke å gjøre noe med det – og klandrer seg selv enda mer.

Det er sjelden kost å se en slik type far på film, og Kjetil gjør mange kontroversielle valg.

Kristoffer Joner føler imidlertid et sterkt behov for å forsvare rollefiguren sin:

– Hvis man ikke elsker barnet sitt, hva gjør man da? Kjetil forsøker å hente hjelp, men de vil ikke høre på ham. Han skamslår jo ikke ungen, liksom. Men det er også psykisk terror for et barn å leve med en pappa som ikke klarer å elske deg, mener Joner.

Nyansert og smart

«Hjertestart» er en tankevekkende og sterk film, men langt fra bare trist – og reisen til Colombia representerer også et vendepunkt i fortellingen

Bogotá syder av liv, folk og trafikk, og Kjetil og Daniel kommer under de omsorgsfulle vingene til drosjesjåføren Tavo (Marlon Moreno) og hans familie.

Likevel: Enkle svar og store følelser er ikke på filmskapernes agenda.

Joner mener «Hjertestart» gir ham en følelse lik den han fikk av danske filmer i gullalderen på 90-tallet – hverken historien eller diskusjonene om filmen slutter egentlig idet rulleteksten kommer.

– Det ville vært innmari lett å pushe tungt på følelser, og dytte publikums tanker i én bestemt retning. Heldigvis er Arild mye mer nyansert og intelligent, sier Joner.

Jobbet tett

Og regissør Arild Andresen gjengjelder gjerne komplimentet.

– Kristoffer er veldig analytisk, vi diskuterte masse hele tiden. Samtidig: Når kamera går, handler han på intuisjon, og han har et ansikt man kan lese veldig mye følelser inn i.

Det var også avgjørende at Joner fant tonen med sin sju år gamle motspiller Kristoffer Bech.

– Voksne motspillere kan man ta med på bar for å bli kjent, men det er jo ikke lett med barn.

– Men Kristoffer og jeg kunne ikke ta snarveier. Om vi skulle spille inn en scene der vi nærmest slåss uten at han ble utrygg, var det helt avgjørende at jeg hadde tilliten hans, forteller Joner.

«Hjertestart» har kinopremiere 24. februar.