Til tross for både opp- og nedturer i markedet har familien Langaard besmykket kvalitetsbevisste nordmenn med de gjeveste stener i over tre tiår.

Og hemmeligheten? Et trent øye for de beste diamantene.

– Jeg er fagmannen. Conrad jr. formidler følelsene. Et smykke markerer jo følelser, sier Conrad Langaard sr.

Det har gått 35 år siden han tok steget, og startet Juvelér Langaard. Butikken som skulle vise seg å bli hans livsverk, fylt med oppturer og nedturer, svette, glede og ikke minst; familie. Det er sønnen, Conrad jr. han snakker om.

Conrad Langaard jr. og Conrad Langaard sr. ved Juvelér Langaard.

Sønnen som i sin fars fotspor har realisert sin lidenskap for smykker, stener og edelstener. Sammen har de bygget opp familiebedriften som den er i dag.

Med tysk nøyaktighet i fingrene

Helt siden Langaard sr. var liten har han alltid elsket å gjøre ting med hendene. Derfor ville han egentlig bli tannlege, men som praktisk anlagt strakk ikke karakterkortet til. I dag er han lykkelig for at han isteden valgte de tyske gullsmedstudiene, der han fikk utfordret fingerferdigheten og i tillegg oppdaget sin særegne lidenskap for stener og diamanter.

På skolen i Tyskland fikk de flinkeste elevene ekstra kurs på fritiden, utenfor undervisningen. Her fikk de unge voksne tålmodigheten satt på prøve, da de kuttet, slipte og pusset materialer ned til den minste vinkel og detalj. Om og om igjen.

Det holdt ikke med ett perfekt resultat – det måtte være perfekt hver gang. Kanskje dette er grunnen til at Langaard klarer å lage smykkene av den kvaliteten han gjør.

To generasjoner Langaard inspiserer diamantene nøye.

– I starten trodde jeg at lærerne var gale, men skjønte etterhvert at all terpingen var for å tvinge oss til å jobbe nøyaktig. Noe mindre enn hundre prosent korrekt ble ikke godkjent. Det er jo tross alt det som kjennetegner et ordentlig smykke. Mange tenker kanskje det er gammeldags, men dette håndverket er nedarvet i mange hundre år, forteller han.

Se flere fantastiske edelstener og spesialdesignede smykker fra  Juvelér Langaard her.

Verden rundt på diamantjakt

Nøyaktigheten og den høye standarden for kvalitet tok han med seg fra Tyskland og hjem til Norge. Etter å ha arbeidet flere år for en tysk diamanthandler, og reist verden rundt for å kjøpe de aller beste diamantene, hadde Langaard sr. opparbeidet seg en helt egen sans for edelstener og diamanter. Og ved åpningen av gullsmedbutikken i Oslo var intet mindre godt nok.

Han forteller at han, som de fleste andre i bransjen, kunne nøyet seg med å kjøpe billigere stener. I stedet gjorde han noe som mange mente var risikofylt. Han satset på unike smykker, av høy kvalitet, med de mest sjeldne edelstener.

– Mange gullsmeder gikk jo sammen i kjeder og kjøpte inn rimelige stener og masseproduserte smykker. Jeg gikk min egen vei og kjøpte inn det jeg mente vi skulle ha. De aller fineste diamantene, sier han. Med sin internasjonale erfaring var det målet bare oppnåelig ved å stå alene. I gullsmedfaget er volum nemlig ikke ensbetydende med gode priser, men kunnskap og gode nettverk nærmest kilden.

Langaard sr. er opptatt av å tilby de lekreste diamantene.

Slik har han fortsatt i 35 år, og nå er sønnen også med på laget. Sammen reiser de til steder som Antwerpen, New York og Hong Kong for å få tak i de gjeveste stenene. Og kun det beste er godt nok. Langaard jr. forteller at ved hjelp av nettverket sitt, får de tilgang til diamanter andre ikke en gang vet at eksisterer.

– Vi reiser ned til de største, og har på forhånd sagt i fra hva vi ser etter. De må ha satt av de fineste stenene, ellers handler vi ikke, sier han.

Ser du etter et alternativ til disse lekre edelstenene? SPEAR by Langaard er en nydelig kolleksjon til både hverdags og fest.

Håndlaget eleganse

Dersom far og sønn finner det de leter etter, blir stenene sendt hjem til Norge. Vel på plass er det på tide å designe for kundene. De kjøper alltid med en spesiell kunde eller idé i tankene.

For Langaard jr. handler alt om menneskelig kontakt, og om å kunne glede dem rundt seg ved å ikke bare gi kunden det hun eller han ønsker seg, men som virkelig belyser hvem personen er.

– Vi bruker tid på å finne ut hva slags person som til slutt skal få smykket, øredobbene, ringen eller armbåndet. Hva slags stil har dette mennesket? Har personen en aktiv eller stillesittende jobb, eller hvordan kommer kunden til å bruke smykkene sine? sier han.

Langaard ønsker å tilpasse edelstenene og smykkene til personen.

Deretter kommer designet. I verkstedet over butikken sitter noen av verdens fremste smykkedesignere og gullsmeder, og lager smykkene for hånd. Før smykkene lages, tegner de skisser. Ofte sammen med kundene, slik at de vet akkurat hvordan resultatet skal bli.

Tilliten mellom kundene og Langaard-herrene er det aller viktigste, og derfor er intet annet enn et perfekt resultat godkjent.

– Ved å skisse smykkene så visualiserer vi noe som enda ikke eksisterer, sier Langaard jr.

Langaard jr. forteller at håndverket er nøkkelen til de eksklusive smykkene, og at kvaliteten skiller dem fra resten.

– Når vi tar bilder av smykkene våre så går vi helt innpå diamantene. Det er til og med polert bak diamanten, der du ikke normalt kan se. Men det er her en av forskjellene ligger, vi bruker ikke støpte fatninger, på verkstedet blir alt håndlaget, sier han.

Juvelér Langaard lager unike og spesialdesignede smykker. Her kan du lese og se flere av deres lekre kolleksjoner.

Med troen på diamantene og hverandre

– Vi kjøper inn stenene vi har troen på. Det er lidenskap, forteller Langaard jr. energisk.

Og det er nettopp troen på kvalitet og lidenskapen rundt håndverket som har fått dem begge dit de er i dag. Men aller viktigst er kanskje samarbeidet mellom de to. Langaard sr. legger stor vekt på at han nok ikke hadde klart å komme så langt uten hjelp fra sønnen. Det er ingen andre han heller vil ha på laget.

– Conrad jr. er inspirerende å jobbe med, har alltid godt humør og tenker kanskje litt mer nytt enn meg, smiler han.

Sammen utfyller de hverandre. Far og sønn, med tre internasjonale gemmologieksamener. To generasjoner Langaard, med et felles hjerte for diamanter og kvalitet.

Juvelér Langaard holder til i Stortingsgata i Oslo. Klikk her for å se mer av SPEAR by Langaard eller utvalget av smykker og edelstener.