Da koronakrisen nådde Norge, bestemte byggentreprenøren BRG Entreprenør seg for å gjøre alt de kunne for å opprettholde all produksjon. Det er ikke bare enkelt i en bransje som handler om fysisk arbeid, samhandling og møtevirksomhet.  

– Å holde hjulene i gang har egentlig vært mantraet vårt siden dette brøt ut. Per dags dato har vi ingen permitterte, sier Petter Blomkvist i BRG. 

Hvordan? Utnytting av digitale løsninger. Som alle andre har de nærmest over natten blitt tvunget til å stressteste alle digitale plattformer. Blomkvist forteller at det fungerer over all forventing.

– Nå som vi blir satt på prøve er det rått å se alle mulighetene, sier Petter Blomkvist i BRG. (Foto: privat)

 Noe av det første de merket var møtevirksomheten. Der hvor de tidligere samlet alle i et rom, gjør de nå alle møter over Microsoft Teams. Blomkvist regner med at de fremover ikke kommer til å kreve at ansatte skal møtes fysisk på samme måte som tidligere:

– Oppi all elendigheten synes jeg det er motiverende å se hvordan vi klarer å ta i bruk ny teknologi for å opprettholde produksjonen. Vi har 15 prosjekter gående, og de ansatte har tatt den omstillingen på en særdeles god måte. Det er veldig inspirerende å se at det funker! 

Sparing av tid og fleksibilitet er nøkkelord i lederens teknologioptimisme. Det er nemlig ikke bare digitale møtevirksomhet som holder hjulene i gang. Blomkvist peker på totaliteten i den digitale infrastrukturen som utslagsgivende for at produksjonen opprettholdes. 

Blant annet gjør det automatiske timeføringssystemet Proplan Time det enkelt og effektivt for byggentreprenøren å ha oversikt over timefangsten blant ansatte. 

– Proplan Time har en veldig god kobling til systemet vi bruker. Tallene vi får inn der går automatisk ut til fakturastrømmen og kobles opp mot lønnssystemet, nevner Blomkvist.

I over 10 år har Proplan utviklet programvare for alle bransjer som gjør ansatte mer effektive og som spiller på lag med bedriftens øvrige systemer. (Foto: Unsplash)

Dette resulterer i lettleselige og målbare data som i sanntid gir gode svar på hvordan det går i bedriften din. Slike tall er gull verdt i byggebransjen. Spesielt i disse tider, hvor situasjonen endrer seg såpass raskt.

– Erfaringen så langt er at det fungerer utrolig bra. Jeg vil våge å påstå at vi har mer effektive dager. Det er egentlig veldig frustrerende å tenke på at vi har hatt teknologien liggende rett foran nesa på oss i mange år, ler han. 

At tannhjulene i maskineriet er upåvirket av virussituasjonen, gjør at de slipper å bekymre seg over at noe skal stoppe opp, sier Blomkvist: 

– Det at vi har jobbet aktivt for å begrense manuelle prosesser, er jo noe vi får igjen for i dag, både i trygghet, stabilitet og i effektivitet. 

Les: Nå er digitalisering av bedrifter viktigere enn noensinne. Få tips fra tre eksperter i dette gratis-webinaret fra Proplan om hvorfor, hvordan og hvilke digitale løsninger som finnes. 

Krukke med godbiter 

Blomkvist mener at det digitale fokuset under krisen har bidratt til å akselerere bedriftens utvikling med ett par år. Fordi erfaringene med å jobbe digitalt har vært såpass gode den siste tiden, har BRG bestemt seg for å teste ut et nytt pilotprosjekt – nemlig Proplan.net Personal

Kort fortalt er det et HR-system som samler og ivaretar informasjon om medarbeidere i henhold til nye personopplysningslover. Systemet legger til rette for oppfølging av medarbeidere, gir oversikt over kompetanse og roller samt tilgang til viktig informasjon på ett sted for den ansatte.

– Det har vært en terskel for mange å ta i bruk ny teknologi, for det er en omstilling, og potensielt en helt ny måte å jobbe på. Men når man først gjør det er min opplevelse at det funker. Og nå som vi blir satt på prøve er det rått å se alle mulighetene, sier Blomkvist. 

Målet, forteller han, er å samle alle prosesser i en stor digital hub, eller nav om du vil. Der er Proplan.net Personal ett stort skritt på veien: 

– Det er der du finner informasjon, registrerer hms-avvik og fører timer. Så snart er det ikke lenger noen unnskyldning for å ikke vite hvor man skal finne informasjon. Alt skal ligge i systemet.

Fremover kommer dermed BRG til å fokusere på hvordan de kan ta enda større skritt, og digitalisere ytterligere: 

– Nå har vi fått åpna en krukke med godbiter, så nå må vi jobbe med å finne en god IT-strategi fremover, avslutter han. 

Proplan har siden 1991 gjort bedrifter og organisasjoner mer effektive, ved å automatisere og digitalisere manuelle prosesser. Her er gründer og administrerende direktør Odd Ingve Garpestad. (Foto: Proplan)

Proplan er også, i tillegg til å være en av landets ledende Visma ERP-forhandlere, utvikler av egen programvare som muliggjør automatisering av kundenes timeføring og personalprosesser. I over 10 år har de utviklet programvare som gjør ansatte mer effektive og som spiller på lag med bedriftens øvrige systemer.

Ønsker du å få en enkel oversikt over hvilke grep din bedrift kan gjøre for å bli mer effektive og hvilke systemer som best passer dere? Ta kontakt med Proplan her.