På tide å selge bilen? Ved første øyekast kan det virke som en no-brainer å sløyfe forhandler-biten og ta saken i egne hender. Det er imidlertid kanskje ikke så lønnsomt som først antatt, skal vi tro ekspertene. Her er de skjulte kostnadene du bør være obs på både før, og etter bilsalget!

Tid er penger

Ifølge privatøkonom Hallgeir Kvadsheim tar enhver salgsprosess lengre tid enn de fleste er klar over. Dette kan føre til store verditap.

– Det er kanskje en klisjé, men tid er penger. Bruker du for lang tid på å vurdere å selge bilen din, øker verdifallet på den. Dette er en salgssum du kunne anvendt på en langt bedre måte, forteller Kvadsheim.

Kvadsheim forteller at feilprising er den vanligste årsaken til at bilsalg tar lengre tid enn nødvendig. Feilprising kan i verste fall resultere i at selgeren får et tilbud som er lavere enn bilens egentlige verdi.

– I Luksusfellen ser vi en tendens til at samtlige legger seg på en alt for høy pris, og nekter å justere seg underveis. Dette kan blant annet skyldes at man har et billån som er like høyt som prislappen man setter. Dessverre kan denne taktikken føre til at det går måneder før man får solgt bilen, forteller Kvadsheim.

Hallgeir Kvadsheim, ekspert i Luksusfellen på TV3. Foto: Rune Bendiksen/TV3

Dette kan Anders Espelund i Nettbil skrive under på.

– Priser du bilen for høyt, blir den liggende for lenge. Det er rett og slett ugunstig. Psykologisk tror jeg at kjøperen tenker at det må være noe galt med bilen om den ligger annonsert for lenge, og forventer at selgeren vil sette bilen ned i pris. Lar man annonsen ligge 60 dager på Finn, har bilens verdi falt dramatisk i løpet av den tiden. Dette fordi man priset den feil i utgangspunktet, forteller Espelund.

Selg bilen din hos Nettbil du og! Registrer bilen på nettbil.no og få informasjon om hva den er verdt.

Forventningsavklaring

Men hva er grunnen til at vi så ofte feilpriser bilene våre? I følge Kvadsheim skyldes det urealistiske forventninger til salget.

– Det er lett å glemme at man konkurrerer i et marked med profesjonelle bilforhandlere. En ting du bør unngå når du priser bilen er å legge deg på samme nivå som en forhandler. La oss si at du vurderer å prisgi bilen din mellom 60 og 80.000 kroner, for så å oppdage at en forhandler har lagt ut en lik modell til 80.000. Legger du deg på samme nivå som dem, gjør du en stor tabbe. Som privatperson kan du ikke tilby den samme tryggheten og profesjonaliteten som profesjonelle aktører.

Hva er grunnen til at mange har urealistiske forventninger til bilsalget?

–  Det som ofte slår inn er nok “eie-effekten”. Enkelt og greit betyr det at vi verdsetter våre eiendeler høyere enn det de egentlig er verdt. Derfor er det viktig å legge følelsene til side, forteller Espelund.

“Usynlige” kostnader

I tillegg til verditap følger det mange faste (og uforutsette) utgifter med enhver bil. Dette kan for eksempel være vask av bil, lånekostnader, forsikringskostnader og annonsekostnad. I tillegg bør man også ta en tilstandsrapport på bilen. Prisen man annonserer til på FINN er dessuten inkludert omregistreringsavgift som går til Staten. Dette er kostnader som fort kan gå i glemmeboka, skal vi tro Kvadsheim.

Jo mer man vet om bilens skjulte kostnader, jo enklere er det for bileier å ta et opplyst og riktig valg, legger Espelund til.

– Du fikk kanskje solgt bilen din for 100.000  etter forhandlinger med kjøper, men siden annonsering av bilen har du kanskje betalt et par tusen i forsikring, og må trekke fra det på den faktiske summen du sitter igjen med. I tillegg har du kanskje betalt 1500 kroner for annonsen på Finn, vasket bilen et par ganger og til og med polert den for at den skal fremstå ekstra fin. Det er enkelt å se seg blind på salgsprisen.

Ikke minst er det enkelt å overse alle kostnadene ved å eie en bil.

– Man tenker over det hver gang man passerer bomringen eller må fylle drivstoff, og det er sannsynligvis også derfor de er så upopulære. Dette er ikke abstrakte, men konkrete kostnader. Bompenger og drivstoff utgjør imidlertid bare en liten del av det totale bildet. Den store kostnaden når det gjelder bil er faste utgifter, som bilforsikring, årsavgift og det generelt sett store verditapet, forteller Kvadsheim.

– Dette er summer man ikke legger merke til, og som i sin tur fører til at man glemmer hvor dyrt det er å eie bil.

Det er enkelt å se seg blind på salgsprisen, forteller Anders Espelund i Nettbil.

Selg i dag, ikke i morgen

Timing har også avgjørende betydning for bilsalget. Det siste året har verdien på flere bilmerker sunket drastisk, delvis på grunn av endringer i  prioritering i det politiske klimaet, forteller Espelund.

– Noen biler blir gunstige, mens andre taper seg. Elbiler med kortere rekkevidde er ikke folk så interessert i lengre, og verdien på disse har sunket drastisk det siste året.

Hvilke konsekvenser har dette for bileierne?

– Hvilke biler som øker og synker i verdi kan selvsagt endre seg, men sannsynligvis blir det viktigere å få solgt bilen raskt. Jo fortere den synker i verdi, jo viktigere er det å kvitte seg med bilen i dag, og ikke i morgen, råder Espelund.

Stort nettverk av forhandlere

Er du blant dem som ønsker å kvitte seg med bil nummer to, og kunne tenke deg litt hjelp på veien? Da kan Nettbil være den perfekte løsningen, som fikser salget for deg, fra a til å.

Nettbil fungerer på sett og vis som en sammenligningstjeneste med stort nettverk av forhandlere som sikrer kundene en fornuftig markedspris.

–  Nettbil har om lag 1000 registrerte forhandlere over hele landet. Jo flere som har mulighet til å by, dess større sannsynlighet for å sikre seg den beste prisen. Det er også verdt å nevne at de geografiske forskjellene på hva bilene er verdt hvor viskes noe bort når forhandlere fra hele landet kan kjøpe bilen din. Det er altså mulig at en bil fra Oslo blir kjøpt av en forhandler på Vestlandet, hvor denne bilen er mer aktuell, forteller Espelund.

Også Kvadsheim vurderte tjenesten da han skulle flytte til Aberdeen for noen måneder.

– Jeg vurderte mulighetene for å få unna et raskt salg av vår gamle bil like før vi flyttet i høst, og da var Nettbil et alternativ. De gjør kort prosess av salget, og tid er en viktig faktor for de fleste av oss. Vi utsatte imidlertid salget da vi hadde behov for bilen til våren. Har du god tid, bør du helt klart sjekke hva du kan få for bilen på Finn.no før du vurderer andre alternativer. Er du en god selger og tar gode bilder, kan gjør-selv-løsningen lønne seg.

Espelund støtter Kvadsheims råd.

– Privatsalg er helt klart riktig for mange bilselgere, men ønsker man et lettvint og risikofritt bilsalg så er Nettbil verdt å sjekke ut.

Slik fungerer Nettbil:

1. Gratis verdivurdering

Registrer bilen din, så blir du ringt med et estimat på hva du kan forvente å få for bilen din ved et raskt salg.

2. Lever bilen

Hos NAF eller Viking gjennomføres en uavhengig vurdering av bilens tilstand slik at du får en fair pris for bilen.

3. Følg budrunden

Bilen din annonseres for mer enn 1000 forhandlere som kjemper om å få kjøpe den. Om de får kjøpe den er opp til deg.

4. Bilen solgt og penger på konto

Bilen din er solgt på dagen og du mottar penger på konto kort tid etterpå.

Selg bilen din hos Nettbil du og! Registrer bilen på nettbil.no og få informasjon om hva den er verdt.