Enten han kommer under huden på nynazister, åpner opp kulissene i pornobransjen eller dykker ned i hatet til religiøse fundamentalister: Den prisbelønte filmskaperen Louis Theroux står for flere av de siste tjue årenes mest minneverdige dokumentarøyeblikk.

Nå er han tilbake med en splitter ny dokumentarserie på BBC Brit, med premiere torsdag 26. oktober kl. 22.00.

Her er det noen temmelig foruroligende sider av amerikansk virkelighet anno 2017 som utforskes.

Første film er viet det som faktisk har blitt den vanligste dødsårsaken blant amerikanere under 50 år – enda vanligere enn bilulykker: overdose på opiater.

Triste tilstander i TriState-området

Huntington, West Virginia blir i tiltagende grad kalt “den amerikanske heroinhovedstaden”, med 13 ganger flere overdosedødsfall enn det nasjonale gjennomsnittet i USA.

Ett av ti barn i TriState-områdets største by blir født med opiatabstinenser. Blant fjorårets fengselsinnsatte hadde tett på halvparten akutte abstinenser da de startet soningen, og 90 prosent av alle politisakene i Huntington dreier seg om narkotika.

– Opiatepidemien har pågått siden slutten av nittitallet, forteller Louis Theroux i en fersk episode av The Adam Buxton Podcast.

– Det startet med reseptbelagte medisiner. De store farmasøytiske selskapene lagde og markedsførte opiumsbaserte smertestillende tabletter. OxyContin er det mest kjente eksemplet.

Utsatt arbeiderklasse

Theroux utforsker hvordan enkelte deler av USA er spesielt hardt rammet av overdoser på grunn av demografi, industri og historie.

– Det ble en flom av avhengighet over hele Amerika, men særlig i Midtvesten og i deler av New England, og i aller høyeste grad i områdene rundt Appalachene. Det har noe med tungindustri å gjøre, med store grupper fra arbeiderklassen som skader seg på jobb.

Mickey Watson er en av dem som har kommet seg ut av heroinhelvete. Her viser han Louis teltleiren der han pleide å bo.

Etter en periode med liberal utskriving av resepter innså flertallet av amerikanske leger hvor avhengighetsskapende pillene faktisk var, og strammet kraftig inn. Da var mange av pasientene allerede hektet.

Heroin – ofte tilsatt det opp til 100 ganger sterkere opiatet fentanyl, som kan være livsfarlig i selv små doser – ble for mange det eneste reelle alternativet.

Sterke møter og skjebner

Flere amerikanske delstater har de siste årene gått til sak mot legemiddelindustrien for det de mener er manglende informasjon om de smertestillende medisinenes avhengighetsskapende effekter.

I Dark States: Heroin Town møter Louis Theroux de som må leve med omkostningene i hverdagen, fra narkolangeren Nate og datageniet Edwin til gravide Alisha og Katillia, som rives mellom tung heroinavhengighet og en voldelig dealerkjæreste.

Louis med heroinavhengige Katillia Martin, som ble avhengig av smertestillende som tenåring.

– Jeg ble sjokkert over hvor mange som var villige til å skyte heroin foran kamera, har Theroux uttalt til The Sun.

– Det er dokumentaristens paradoks: På den ene siden vil du gjøre en så god jobb som mulig, og da er ofte tanken: “Vi må se dette for å fortelle sannheten om det”. På den annen side er du klar over at det er opprivende og åpenbart veldig skadelig.

Gransker sexindustri og drap

Resultatet er et dokumentarisk snapshot fra dagens USA som vil etterlate få uberørt.

Og premieren blir altså  torsdag 26. oktober kl. 22.00.

De øvrige filmene i Theroux’ nye trilogi har fått undertitlene Trafficking Sex og Murder in Milwaukee, og tar for seg henholdsvis hallikvirksomhet i Houston og den eskalerende volden i Milwaukees gater.

Disse vises torsdag 2. og 9. november kl. 22.00.

Her finner du BBC Brit:

Canal Digital Kabel: kanal 24
Canal Digital Satelitt: kanal 41
GET: kanal 16
RiksTV: kanal 11
Altibox: Sjekk med din leverandør