De siste årene har konseptet “matkasse” tatt nordmenn med storm. Over 65.000 ferdigtenkte menyer og råvarer leveres til norske husholdninger hver uke. Adams Matkasse, initiert av den tidligere landslagskokken Adam Bjerck, er blant aktørene som har fått flest tilhengere. Hva skyldes suksessen?

Et ungt, urbant og kresent par i slutten av tjue-årene har testet Adams Matkasse i en uke for å komme nærmere et svar.

Er råvarene så ferske som ryktene skal ha det til? Tilfredsstiller matkassen den strengeste kritiker? Og blir hverdagen enklere og bedre ved hjelp av en middagsplanlegger? Følg med.

Ferske råvarer levert på døren. Foto: Filter Media

Hva er Adams Matkasse?

Adams Matkasse er skapt for både familier og samboere som ønsker å løfte hverdagsmaten til et nytt nivå. Matkassen tar utgangspunkt i inspirerende middager laget av fantastiske råvarer, og lærer forbrukerne om råvarer, kvalitet og matlaging. Det finnes flere typer matkasser å velge i, med egne ukesmenyer.

Hvem er testpanelet?

Det unge, urbane og kresne paret er min kjæreste Martin og jeg. Bosatt i Oslo. Han er utvikler og jeg er skribent. Vi jobber begge i startups med lange og uforutsigbare arbeidstider. Vi er glade i god mat, og drar ofte på restaurant eller kjøper med oss take-away hjem. Vi er kvalitetsbevisste og nøler ikke med å utvide matbudsjettet i jakten på den gode smak. Den siste tiden har vi imidlertid innsett at vanene våre ikke er forenlige med økonomien. Dessuten savner vi å lage mat sammen. Men det er en hake: ingen av oss har hverken tid eller lyst til å planlegge ukens måltider. Vi skyr tanken på lange køer i butikken etter jobb, og mangler overskudd til å tenke ut spennende vrier som kan “pimpe” opp middagen. Vi har derfor konkludert med at vi trenger litt hjelp for å få endene til å møtes.

Les mer og prøv Adams Matkasse her.

Vårt møte med Adams

Mandag formiddag klokken 13 tikker det inn en sms fra Adams Matkasse om at vår første leveranse står utenfor døren. Idét jeg åpner esken og får øye på råvarene som ligger godt beskyttet i isposer, kan jeg formelig kjenne smaken av forsommer, grilla grønnsaker og pannestekt fisk som krøller seg opp i pannen. Råvarene er oppsiktsvekkende ferske – selv fisken er så blodfersk at den kunne vært hentet direkte fra båten på kaia noen kvartaler unna.

Her er fisk fra Snorre sjømat, friske grønnsaker fra Vang Gård på Toten, svinebiff og pølser fra Prima Jæren, nypoteter direkte Fra Jorda. Hvis dette er den nye standarden for matkasser, er jeg allerede overbevist.

Det gjenstår imidlertid å se om det smaker like godt som det ser ut. Matkassen vi har bestilt, har tilnavnet Ekspress inspirasjon  – en matkasse spesialdesignet for to personer med lite tid til overs. Rettene krever minimalt med forberedelser og tar om lag en halvtime å lage. Det sier seg selv at sausene, pureene og alt som krever tålmodighet må være laget på forhånd. Det kan få enhver kvalitetsbevisst ung kvinne i slutten av tjueårene til å rynke på brynene. Men er min skepsis berettiget?

Et lite utvalg av ukens matkasse. Foto: Filter Media

Jeg glemmer alt som har med ferdige sauser å gjøre når jeg får øye på det inspirerende oppskriftsheftet.  Ukens meny er intet mindre enn en fryd for øyet. Adams gjør seg flid med å presentere ukens meny og hvorfor den er satt sammen som den er gjort. Jeg lærer mer om både settepoteter og rødbeten – og ikke minst hvordan jeg fermenterer sistnevne.

En lovende start. Små, gjennomtenkte detaljer løfter helhetsinntrykket. Det følger for eksempel med et ekstra bilag med tips og triks til hvordan man kan ta grillingen til et nytt nivå. I tillegg har vi fått med oss en pakke “settepoteter” fra Folva, som i praksis betyr at vi kan dyrke våre egne poteter hjemme. Ifølge Adams en robust og anvendelig potet som kan brukes til mangt og meget.

Men nok fordypning i råvarer. Jeg har ikke tid. Putter råvarene inn i kjøleskapet, og fortsetter hjemmekontoret. Utpå ettermiddagen tikker det inn en sms fra kjæresten som ikke overraskende må jobbe overtid og sannsynligvis ikke er hjemme før utpå kvelden. I vårt tidligere liv hadde vi garantert møttes over sushi nede på hjørnet, men med Adams Matkasse i hus, kan jeg sende ham følgende gladmelding: Perfekt. Sees til middag klokken 19.30.

Nysgjerrig på å teste ut Adams? Finn matkassen til ditt behov her.

Alle forberedelser er gjort

Som nevnt tidligere, er hele poenget med Ekspress Inspirasjon at det skal gå kjapt. Fisken er renset og filetert, grønnsakene kuttet opp på forhånd, sausene tilsatt det de trenger av smør og buljong. Adams Matkasse har tatt hånd om alle forberedelsene, som ifølge enhver erfaren kokk er tilberedningens største tidstyv.

Når kjæresten min kommer hjem klokken 19, har jeg lagt frem alle råvarene som skal benyttes til tilberedningen av ukens første middag: Pannestekt lyr og spisskål med smør, småpoteter og gressløk. I følge oppskriften skal det ta mellom 15 og 20 minutter fra start til slutt. For moro skyld setter vi på nedtelling og setter i gang arbeidet.

Ferske råvarer. Foto: Filter Media

Vi legger fort merke til oppskriftens enkelthet. Det kreves minimalt med utstyr. Mens potetene er blitt satt på kok, salter jeg fisken og steker den i panna. Kjæresten min griller spisskål på høy varme. Sausen varmes opp i en liten kjele. That’s it. Tidsbruk: 23 minutter.

Stekeovnen her hjemme bruker tid på å bli ordentlig varm. Vi anretter fisken på tallerkener og presser saften fra sitronskiver og finhakket gressløk over. Sausen helles over nypotetene, og kålen er perfekt brent på kantene. Dette er forsommer på sitt beste, tenker vi. Naturen gjør alt arbeidet for deg, hvis råvarene er gode nok. Bjerck og teamet har virkelig gjort sitt ypperste for å handle råvarer i sesong direkte fra småskalaprodusenter, og ikke gjennom de store dagligvarekjedene. De samarbeider med lokale aktører og tilbyr råvarer man ikke får kjøpt i dagligvarehandel.

Høydepunkter

De fantastiske råvarene og de enkle menyene fortsetter å imponere oss de kommende dagene. Vi spiser marinert svinebiff med nydelig blomkål, potet- og selleripuré og kald ajvarsaus, pizza på Napolitansk vis og vidunderlig, kremet fiskesuppe med lyr. Alle oppskriftene er basert på samme prinsipp: spennende kombinasjoner, og kort gjennomføring.

Et stort høydepunkt denne uka er den ferdige pizzadeigen som hever seg som en ekte napolitansk pizza i ovnen: vi snakker det perfekte møtet mellom myk konsistens og sprø skorpe med brente kanter. Vi har aldri vært i nærheten av å lage en så vellykket pizza tidligere, og tenker at en margarita hadde holdt lenge. Men det skader ikke med ildrød, sterkt krydret chorizo, smørstekt champignon og finhakket sjalottløk som topping heller.

Perfekt bunn. Foto: Filter Media

– Hvis Roald & Umberto ligger på en tier, tenker jeg at denne pizzaen er en solid 8’er, konkluderer min kjæreste mens han forsyner seg av nok et pizzastykke. Hva er vitsen med å dra ut og spise middag, når resultatet er langt på vei like vellykket her hjemme?

En annen bonus denne uken er  “gourmetpakken” vi får servert ved første levering. Her er oliven, chutneys og deilig olivenolje som tar osten og skinken til nye høyder. Vi får lyst til å invitere venner på tapaskveld – og bestemmer oss for å gjøre det. Resultatet kan du se her:

Oliven og chutneys løftet tapasbordet. Foto: Filter Media

Til slutt: Det er lite svinn med Adams Matkasse. Porsjonene er akkurat passe, og vi blir alltid mette. Mer kan man ikke be om. Og rettene er varierte. Faktisk så varierte at du får lyst til å sende mail til Adams for å få mulighet til å lage denne retten en gang til.

Konseptet er så smart tenkt ut jeg må le av mine tidligere fordommer: Vi snakker en helt ny liga for segmentet. Og for Adams del, snakker vi en ny kunde.

Nysgjerrig på å teste ut Adams? Finn matkassen til ditt behov her.