For de fleste av oss er det friheten som gjør tanken på å være rik forlokkende. Friheten ved å ikke ha gjeld, å kunne reise jorda rundt og å ha sikret familien økonomisk.

Men hva skjer hvis du blir styrtrik? Ikke bare Norges rikeste, liksom, eller verdens rikeste – men en av verdenshistoriens rikeste?

Da blir stadig mer penger fort et altoppslukende mål i seg selv. Slik det ble for J. Paul Getty– en av verdens første dollarmilliardærer, og en legendarisk gjerrigknark.

Da barnebarnet hans ble kidnappet, nektet han å bla opp – tross at løsepengene kun var peanøtter i den store sammenhengen. Nå er dramaet fra virkeligheten blitt til en ny storfilm kalt «All the Money in the World» – regissert av Ridley Scott og med Michelle Williams, Mark Wahlberg og Christoffer Plummer i hovedrollene.

Kastet i en grotte

Barnebarnet John Paul Getty III, som hadde fått kallenavnet «the golden hippie» takket være sin utsvevende livsstil og kjente etternavn, hadde droppet ut av skolen for å satse på en karriere som kunstner – men var best kjent for å feste med kjendiser og ta oppdrag som nakenmodell.

En varm sommerkveld 10. juli 1973 fikk imidlertid den bohemske tilværelsen en brå slutt, da Paul ble overfalt i Roma, kastet inn i en varebil, og ført til en hule sør i Italia.

To dager senere fikk moren hans, Gail Harries (i filmen spilt av Michelle Williams) en telefon: «Vi har sønnen din. Gi oss 17 millioner dollar, og vi setter ham fri.»

Harries, som ikke var noen velstående kvinne, fikk tydelig beskjed:

«Spør bestefaren hans. Han vil betale».

En ekte Onkel Skrue

Bestefar Jean Paul Getty, derimot, nektet imidlertid å punge ut en eneste krone.

Begrunnelsen ga mening for en rendyrket kapitalist: Om han betalte, ville han skape et marked for kidnappinger av også de andre barnebarna hans.

I tillegg  var den gamle Getty kjent for å være en ekte Onkel Skrue, som voktet pengebingen sin med stor aktsomhet. Blant annet installerte han en betalingstelefon i huset sitt, i tilfelle gjester skulle spørre om å låne telefonen.

– Kidnappingen skulle være enkel å løse. Men datidas rikeste mann klarte ikke å gjøre offeret, på grunn av et shakespearsk forhold til penger, sier manusforfatter David Scarpa til The Hollywood Reporter.

Brutal post

I tiden etter kidnappingen gjorde Pauls mor Gail alt hun kunne for å samle inn penger for å få sønnen frigitt. Men tiden gikk og pengene uteble.

Etter tre måneder mottok den italienske avisen II Messaggero en pakke. Den inneholdt en hårtust og Pauls høyre øre – kuttet av med et sylskarpt knivblad.

«Dette er Pauls øre. Hvis vi ikke får pengene innen ti dager, sender vi det andre øret. Han vil med andre ord komme hjem i småbiter», sto det i brevet.

Like etterpå mottok avisen også bilder av en utmattet Paul – og ganske riktig manglet øret på den høyre siden av hodet hans. Det var ikke lenger noen tvil, nå måtte det handles.

Tragisk skjebne

Nøyaktig hvordan denne historien ender skal vi ikke avsløre her, men fortellingen om gutten som mistet øret, og bestefaren som tilsynelatende ikke foretok seg noe, har brent seg inn i minnet til mange som vokste opp på 70- og 80-tallet.

Filmen er blitt en spennende thriller, men også noe mer skriver New York Times:

– «All the Money in the World» starter praktfullt, som en thriller. Men selv om kidnappingen er filmens viktigste hendelse, tar historien en vending og blir også en simpel, desperat og fortvilet tragedie om penger, skriver avisen.

På mange måter markerte kidnappingsepisoden også starten på slutten for Getty-imperiets dominans. J. Paul Getty døde i 1976, og på 80-tallet ble familiens oljevirksomhet solgt til Texaco.

I dag føres familienavnet videre blant annet gjennom storslåtte The J. Paul Getty Museum og The Getty Villa i Los Angeles. Pauls sønn, Balthazar Getty, gjør også suksess som skuespiller, blant annet i tv-serien «Brothers and Sisters».

Nå tror mange at «All the Money in the World» er en het kandidat til å hente flere Oscar-priser. Både Michelle Williams og Christopher Plummer ble også Golden Globe-nominert for sin innsats, mens Ridley Scott var blant de nominerte til regiprisen.

«All the Money in the World» har norgespremiere 26. januar.