Surfing, bratte fjellturer, social eating og tapas, Europas tredje største filmfestival, berømt cider-meny og flere Michelin-stjerner per innbygger enn noe annet sted i verden. Oppdag hemmelighetene til Baskerlands fremste turistmål, San Sebastian.

San Sebastian, eller Donostia som baskerne selv kaller byen, ligger i regionen Baskerland i Nord-Spania, og innerst i Biscayabukten. Den majestetiske kystbyen rommer byggverk fra Belle Epoque, og er en feriefavoritt blant velstående familier fra begynnelsen av det 20. århundre.

Den elegante kystbyen er ikke bare anerkjent for sin gastronomiske stamtavle. Byen er også et mekka for deg som foretrekker en aktiv ferie med et spennende terreng å utforske. Gjennom hele året går en mengde utstillinger, konserter og populære festivaler av stabelen, for eksempel den årlige Cider-uken og den mye omtalte Gastronomika-festivalen. Denne matfestivalen er én av verdens mest anerkjente matfestivaler hvor velrenommerte kokker presenterer kommende mattrender.

Årets festival har allerede gått av stabelen, heldigitalt. Med over 20.000 deltakere blir Gastronomika 2020 beskrevet som en stor suksess og et pionerprosjekt i internasjonal sammenheng. Her kan du lese mer om matfestivalen.

Postkort fra stranden i San Sebastian. Foto: San Sebastián Turismoa

Bli med på en rundreise i San Sebastian – og oppdag baskernes egne hemmeligheter!

Lei en sykkel

Innbyggerne i San Sebastian er kjent for å være over gjennomsnittet aktive, og du møter dem gjerne løpende langs promenaden med et surfebrett under armen eller på sykkel! Spanjolene tar seg nemlig rundt på bysykkel – og med god grunn. Du kan faktisk sykle deg gjennom de forskjellige bydelene på en liten halvtime. Hva med å leie en sykkel for å få maksimalt ut av ferien?

Morgenbad på stranden La Concha

Tre av de viktigste strendene i San Sebastian er La Zurriola i øst, La Ondarreta i vest og La Concha i sentrum. Stranden La Concha er en vakker bukt, og regnes for å være kronjuvelen av byens strender. Ta med kaffen og nyt soloppgangen fra de berømte rekkverkene langs strandpromenaden eller ta deg en forfriskende morgendukkert.

Fra Ondarreta-stranden kan du enkelt ta turen opp til toppen av Monte Igueldo med taubanen, og herfra kan du nyte panoramautsikten over byen, bukten og øya Isla de Santa Clara som omringer den. På vei ned anbefaler vi å se nærmere på den kjente skulpturen «El Peine del Viento» (Vindens kam).

Her kan du lese mer om Monte Igueldo.

Detalj fra installasjonen Vindens kam av den baskiske skulptøren Luis Peña Ganchegui. Foto: Turespaña

Få med deg et historisk hesteløp

San Sebastian er vert for flere internasjonale sportsbegivenheter på toppnivå ( fra maraton og regatta til hesteveddeløp og sjakkturneringen San Sebastian International Chess Open), i tillegg til alle slags tradisjonelle konkurranser. Men lite slår de storslåtte hesteløpene som har blitt arrangert i byen siden 1916.

Travbanen ble bygget på kun tre måneder som en konsekvens av at franskmennene syntes det var smakløst å drive i hesteløp i sitt eget land etter den blodige krigen. De trengte et nøytralt sted og det ble San Sebastian. 

Over hundre år har passert og kjærligheten for hesteløp er like sterk. Faktisk markerte de 103-årsjubileet i 2019 ved å oppfordre alle til å kle seg i ekte Belle Epoque-ånd. Opplevelsen er like nostalgisk som den er magisk!

Les mer om de historiske hesteløpene.

Acaibowl og surf i den trendy bydelen Groos

Ti minutter unna på sykkel finner du San Sebastians trendy bydel, Groos, mellom byen og nabolandsbyen Pasajes hvor kysten er enda råere og villere. Stikkord er surfing, kule kaffebarer og freshe acai-bowls. Ta med deg frokosten ut i det fri, før du leier et surfebrett på én av de mange surfeskolene. De fleste tilbyr også drop-in kurs.

Pasajes byr på ypperlige surfemuligheter for de som liker å jage bølger. Foto: San Sebastián Turismoa

Besøk et av de mange museene

San Sebastian ble i 2016 kåret til europeisk kulturhovedstad, mye på grunn av sitt mangfoldige kulturliv, og er utvilsomt et reisemål for den kulturinteresserte. Byen har et variert utvalg av en lang rekke utstillinger, forestillinger og konserter gjennom hele året, og arrangerer dessuten én av Europas største jazzfestivaler Jazzaldia. Det er Spanias eldste jazzfestival og i år arrangeres den for 55. gang, og hvert år fylles byen med smektende toner og rytmer.

Start festen på et ciderhus

…. Eller sidrerías, som de er kjent lokalt.

Historien om baskernes berømte ciderhus går flere århundrer tilbake. Baskiske familier har siden 1100-tallet besøkt husene for å nyte det beste av to verdener – for eksempel en gigantisk biff ledsaget av en forfriskende drink. De sosiale møteplassene er viktige for lokalbefolkningen. Istedenfor å invitere hverandre hjem, møtes man i et ciderhus – eller på en av de mange bodegaene for å spise, drikke og prate i endeløse timer.

Merk at med høsting og tapping om høsten, er de mest autentiske ciderhusene kun åpne fra midten av januar til slutten av april. Men frykt ikke. Det finnes drøssevis av fantastiske ciderhus som er åpne året rundt.

…. eller meld deg på et pintxo-verksted!

Den beste måten å lære det baskiske kjøkkenet å kjenne, er gjennom praksis. I San Sebastián finner du noen av verdens beste kokker, og dermed også uendelige muligheter for å kaste deg ut i alle slags mataktiviteter. Det er ikke uten grunn at hovedsetet til det baskiske kulinariske senteret ligger i San Sebastian, hvor fremtidens stjernekokker læres opp.

Nyt en sen middag i spennende omgivelser. Foto: Basquetour

Les mer om de mange alternativene!

Tapas i gamlebyen

Til tross for at San Sebastian kan smykke seg med flere Michelin-stjerner per innbygger enn noe annet sted i verden, er det lite som kan konkurrere med de lokale, små bodegaene som står tett i tett. Sett av noen timer til å spise og drikke deg gjennom gågaten! De spektakulære miniatyrrettene som venter er uten sidestykke.

Mens gamlebyen absolutt har sin sjarm, er det andre nabolag i San Sebastian som også fortjener et besøk. En lokal favoritt er Amara-nabolaget rett sør for sentrum. Dette komfortable, moderne distriktet har ikke mange severdigheter, men oser til gjengjeld av lokal varme. Smak på de regionale spesialitetene som pintxos – den baskiske varianten av tapas – og et glass Rioja eller Txakolí-hvitvin.

Her finner du en oversikt over de beste pinxto-barene i San Sebastian.

Mat er en viktig del av kulturen i San Sebastian. Tapasbarer er nærmest obligatorisk om du besøker byen! Foto: San Sebastian Turismoa

Unn deg en Michelin-middag

Det er kun Tokyo som har like stor tetthet av Michelinstjerner som det San Sebastian har. Innenfor en ti-minutters kjøretur finner du hele 18 Michelin-stjerner! Er du en av dem som synes det er deilig å unne seg fancy og grensesprengende mat? Vi også. I San Sebastian har du muligheten til å velge og vrake i Michelin-restauranter – her er noe for enhver smak!

På flere steder er det langt rimeligere å spise lunsj enn middag. Og da får man en fantastisk opplevelse til en overkommelig pris. En favoritt er Arzak, som ikke bare tilbyr en av San Sebastians beste gastronomiske opplevelser, men også er kåret til å være blant de 50 beste restaurantene i verden! 

Les mer om de beste Michelin-restaurantene i området her.

San Sebastian har noe for enhver smak, hele året. God tur!

Hovedbilde: San Sebastián Turismoa