Skulle du få lyst på et avbrekk, er spennende opplevelser bare en svipptur unna i høst – enten du er ute etter eventyr av den kulturelle, friske eller kulinariske sorten.

Tromsø og Bodø kan nemlig friste med en rekke tilbud på denne tiden av året – både for dere som reiser på helgetur og for forretningsreisende som har et time eller tre til overs.

Med Widerøe’s direkteruter fra Bergen til Bodø og Tromsø er det allerede enkelt å komme seg nordover.  Fra april 2018 utvides rutetilbudet ytterligere med nye jetfly.

Bestill reise fra Bergen til Bodø og Tromsø her.

Her er 7 grunner til at du bør ta turen!

1. Se lyset!

Foto: Yngve Olsen Sæbbe/www.nordnorge.com

Du har sikkert både hørt om og sett bilder av nordlys – naturfenomenet som oppstår når ladde partikler fra sola treffer jordas atmosfære og skaper et lys som glir som et slør over polarhimmelen på mørke vinternetter.

Et av de beste stedene for å betrakte nordlyset i virkeligheten, er i Tromsø. Om natten befinner nemlig nordlysovalen (som er det området i atmosfæren der nordlyset forekommer) seg rett over Nord-Norge, og med et klima som byr på mange kalde, skyfrie dager og god sikt er Tromsø et ypperlig sted for å observere fenomenet.

Selv om nordlyset forekommer nesten hver kveld i Nord-Norge, er det uforutsigbart om, når og hvor man kan se det. For å øke sjansen, bør du følge Visit Tromsøs tips, eller delta på en organisert nordlystur, der erfarne guider lærer dere mer om det spektakulære fenomenet og tar deg med til de beste områdene for å se lyset.

Flere operatører tilbyr nordlysturer (deriblant The Northern Lights Hunter), og det finnes både effektive og mer omfattende turer – avhengig av hvor god tid du har.

Er du ute etter en opplevelse helt utenom det vanlige, kan du ta en tur med Nordlysflyet – som tar deg med på nordlyssafari over skyene!

2. … Eller ta en stemningsfull reise inn i mørket

Foto: Ernst Furuhatt/www.nordnorge.com

Det er ikke mange naturopplevelser som er helt uavhengig av vær, vind og årstid, men «grotting» er en av dem. Rett utenfor Bodø finner du Norges største forekomst av spennende grotter, og flere aktører arrangerer guidede turer i dem året rundt.

Utstyrt med hodelykter og gode sko trer dere inn i en verden hvor stillheten regjerer, og møter kunstneriske dryppsteinsformasjoner, underjordiske elver, fosser og små innsjøer med fisk som aldri har sett dagslys.

Er det første gang du skal prøve deg på «grotting», er Svarthammarhola det beste alternativet. Den er Skandinavias største grotte, og her kan du selv velge om du foretrekker å oppholde deg i de store romslige hallene, eller om du våger å krype inn i smale ganger og små rom.

3. Gøy for ganen

Foto: Bardus.no

I Tromsø er det ingen grunn til å spise kjedelig mat.

I tillegg til sin gode tilgang på fersk fisk og andre delikatesser fra havet, kan byen nemlig friste med spennende smaker og konsepter som ikke er hverdagskost.

Bardus Bistro elsker de å tilfredsstille og overraske, med mat laget på lokale råvarer – med en vri. (Tidligere har de blant annet hatt hest på menyen!) Legg til at måltidene serveres i et avslappet og stemningsfullt bistro-miljø, og kvelden er fullkommen.

Er du en burger- og musikkentusiast, er det til Blårock Cafe du bør dra. Her er alle burgerne på menyen oppkalt etter rockeband, og da stedet relanserte burgermenyen tidligere i år, dedikerte Tromsø-bandet The Modern Times en egen låt til burgermenyen – med komiker Atle Antonsen som burgerspisende hovedrolleinnehaver i musikkvideoen.

Skulle magen begynne å rumle på nattestid, får du det som omtales som byens beste pannekaker på det kule gatekjøkkenet Torghuken. Pannekakene fylles med blåbærsyltetøy og bacon, og serveres helt til morgengry.

4. Verdens nordligste botaniske hage

Foto: Bård Løken/www.nordnorge.com

Klarblå valmuesøsteren fra Himalaya, tøfler fra Falklandsøyene, aprikosfargede lewisiera fra Rocky Mountain og greske puteplanter i sterke farger:

I Tromsø arktiske-apline botaniske hage kan du se blomstrende skjønnheter og plantearter fra hele verden! Plantene
kommer fra polarstrøk eller fra høyfjellet, og trives dårlig i de milde strøkene der de fleste botaniske hager finnes. Blant de 25 temasamlingene finner du blant annet en egen Afrika-samling som imponerende nok overlever
byens kalde vintre.

Hagen har gratis inngang og er åpen hele året, og om høsten byr den på høstblomstrende søtearter og rognearter med hvite og rosa bær, som står i fin kontrast til røde og oransje høstblader.

5. Bodøs kuleste kulturhus

Foto: Dama-di.no

Har du en ledig kveld i Bodø, bør du ta turen til Dama di – Kunst, kaos & bar. Her skjer det nemlig mye gøy mellom 20.00 og 03.00 hver eneste dag, hele året!

Stedet er kjent for å ha et variert og spennende program der alle tenkelige kunstuttrykk presenteres. Hver torsdag kan du for eksempel få med deg en livekonsert for en femtilapp, og forøvrig arrangeres alt fra bokbad og dukketeater til paneldebatter og søndagsmarked her.

Sjekk ut programmet for å finne ut hva som står på plakaten mens du er i byen!

6. En leskende historie

Foto: Konrad Konieczny/www.nordnorge.com

Enten du er interessert i øl eller historie – eller begge deler, er Ølhallen i Tromsø verdt et besøk.

Ølhallen er byens eldste pub, og har siden åpningen i 1928 vært en institusjon for både tilreisende og fastboende. Her serveres kvalitetsøl fra Nord-Norges største bryggeri, Mack, og andre norske bryggerier – fra 67 ulike tappekraner.

Legger du turen hit en fredags ettermiddag, kan du trolig bli vitne til at halve Tromsø avslutter arbeidsuka si med skravling og en skål her.

Ønsker du å dykke dypere ned i Macks historie, kan du dessuten delta på både omvisning og ølsmaking i det historiske bygget.

7. Gå i trapper laget av sherpaer i Nepal og få Bodøs beste utsikt

Foto: Guri Dahl/www.nordnorge.com

Søker du opp #keiservarden på Instagram, kommer det garantert til å krible i fingrene etter å hoppe på flyet til Bodø, ta beina fatt og tråkke deg opp til himmels.

Keiservarden byr nemlig på 360 graders nydelig panoramautsikt over Bodø by, Landegode, Børvasstindene, Lofoten og Suliskongen.

Det storslåtte skuet og det faktum at toppen er lett tilgjengelig, har ført til at Keiservarden er en av landets mest besøkte fjelltopper. Turen tar bare mellom 1-2 timer, og du beveger deg både på grusvei, sti og i trapper laget av sherpaer fra Nepal.

Keiserstien var en gave til byens 200-årsjubileum i fjor, og består av 500 trappetrinn bygget av naturstein fra området.

Bestill reise fra Bergen til Bodø og Tromsø her.

God tur!

 

Toppbilde: Ernst Furuhatt/www.nordnorge.com