Hovedbilde: ©GRÜNE LIGA Berlin /  Sebastian Hennigs |  Tysklands Nasjonale Turistkontors nettsider.

Berlin må være en av hovedstedene i verden med flest forventninger knyttet til seg. Det er ikke uten grunn at denne byen er kjent for sitt fantastiske kulturtilbud, en vond men viktig historie og et episk uteliv. Det finnes nok av nordmenn som reiser hit i håp om å oppleve noe du ikke kan hjemme, uansett hva du er på jakt etter.

Original Unverpackt. © visitBerlin / F: Katja Vogt

De stadig tydeligere klimautfordringene påvirker også noe av reiselysten vår, men betyr det at vi skal slutte å reise? Nei – men det er mulig å ta grønnere valg når vi først skal ut på tur. Hvordan jobber for eksempel Tysklands populære hovedstad med bærekraftig turisme? Vi har tatt tempen på den grønne siden av Berlin.

Men først, litt om oss. Vi er to nordmenn som har vært på elbiltur til Tyskland for å se hva dette fantastiske landet har å by på. Siden vi begge er opptatt av miljøvennlig reising valgte vi å gå for elbil på turen, som er overraskende smertefritt på tyske veier! Merk at det også er relativt enkelt å ta tog fra Norge til Berlin om du heller vil det. 

Vi besøkte andre steder enn Berlin også. Les mer om våre beste tips når du skal på biltur til Tyskland! 

Berlin har et godt utbygget nett for offentlig transport. © GNTB / F: Julia Nimke

Sosial bærekraft

Vi tror ikke det finnes en annen by i verden hvor følelsen av tilhørighet er sterkere enn i Berlin. Det famøse uttrykket til John F. Kennedy, “Ich bin ein Berliner” står seg fortsatt. Kanskje er det også grunnen til at byen begynner å bli ekstremt god på å skape møteplasser, restaurere nedlagte plasser og klarer å holde på kjernen i det byen er, og vil være.

Berlin inviterer rett og slett til en storbyferie litt utenom det vanlige. De store parkene har hver sin unike historie, som byens gamle hovedflyplass, Tempelhof. Området er gjort om til et multifunksjonelt uteområde, med minigolfbane laget fra gamle deler av flyplassen, rullebaner har blitt løpe- og sykkelbaner og selve flyplassen brukes til ulike arrangementer.

Par på Tempelhofer Feld i solnedgangen. ©GNTB / F: Julia Nimke

Det er umulig å skulle trekke frem alle de beste stedene i byen, men to parker vi virkelig satt pris på var Viktoriapark og Park am Gleisdreieck. Viktoriapark er med sin menneskeskapte foss og store, åpne gressplener en viktig bidragsyter til å holde temperaturene nede. Park am Gleiesdreieck var etter krigen, og til og med 2011, et forlatt område hvor flora og fauna kunne gro fritt.

Det førte til ønsket om å etablere dette som en egen park hvor artsmangfoldet også er godt bevart, i tillegg til alle aktiviteter du kan gjøre her. Du finner blant annet en lekeplass, en utegym og et kult co-working space med egen kafé, bygget fra en gammel container. Du må søke om en kontorplass, men kaféen er åpen for alle.

Fossen ved Viktoriaparken ligger midt i byen og fra toppen får du en fantastisk utsikt. © visumate / F: Sylvia Matzkowiak

Mellom alle aktivitetene trenger vi også en pust i bakken, den tar vi på hotellet. Hotel Almodóvar er det veganske hotellet vi bodde på under oppholdet. Med en egen spaavdeling, vegansk bistro og badstue med utsikt over hovedstaden var det ingen av oss som hadde noe å klage på etter turen var over.

Sykling er en fryd i Berlin

Én av våre dager i Berlin tilbrakte vi på sykkelsetet, og det anbefaler vi at du gjør også. Vi ble med Green Bike Tours Berlin på en rundtur i byen, med stopp ved Berlins mange bærekraftstiltak og grønne plasser. I tillegg til å få litt mosjon og en nydelig sykkeltur, lærte vi enormt mye om kulturen, planene og de nevnte tiltakene i byen.

På sykkeltur langs East Side Gallery i Berlin. © visitBerlin / F: Philip Koschel

I mange tyske byer har de etablert dedikerte veier for sykling og Berlin er intet unntak. Bergmannstraße i Kreuzberg er en slik gate, som også bugner over av yrende folkeliv, internasjonale butikker og spisesteder. Kun noen få minutter på sykkelen fra Viktoriapark og Berlin-Tempelhof, er Bergmannstraße virkelig verdt et besøk. Du bør i det minste sykle gjennom og kjenne på inntrykkene.

Om sykkelturen virker fristende finnes det utallige tilbydere av sykkelturer i byen. Du kan også sette opp din helt egen rute – lei en sykkel hos en av de lokale tilbyderne og tråkk i vei!

Feinkostladen, Restaurant Knofi, Berlin, Bergmannstraße. © visitBerlin / Pierre Adenis

Kulinariske opplevelser

Etter noen gode timer på sykkelsetet er det nødvendig med en matbit, og det mangler ikke på kulinariske opplevelser i Berlin. Vi endte opp på Kiez Vegan, like rundt hjørnet fra Bergmannstraße. Et lite, vegansk spisested som har det aller meste du kan ønske deg: smoothies, wraps, pizza og noen utrolige burgere.

Samhold og gleden av å plante og rote i jorda er også svært tilstede i Berlin, og et godt eksempel er de mange urbane hagene som tilsvarer norske parsellhager. Prinzessinnengärten er den eldste, men siden har det blomstret opp mange etter den samme modellen. Nabolag og andre miljøer planter og steller egne hager hvor de igjen deler på råvarene de dyrker frem. Flere av hagene har også bikuber for å ta vare på den skjøre biebestanden.

Husk å bestille bord i god tid om du vil en tur innom Nobelhart & Schmutzig! © www.markoseifert.com / F: Marko Seifert

Om du ønsker en unik kveld, kan Nobelhart & Schmutzig være stedet å dra. Du må nok bestille bord i forkant, for her er det fullbooket et stykke frem i tid, men det er absolutt verdt ventetiden. Restauranten har én Michelin-stjerne og baserer hele sitt konsept på lokale råvarer, helst fra Berlin. Menyen består alltid av 10 retter, som endres basert på det som er tilgjengelig den dagen. Da vi besøker dem får vi blant annet servert surdeigsbrød fra deres faste bonde og sorbét laget på melk med tilbehør laget av pollen.

Restauranten er nærmest et obligatorisk stoppested for deg som elsker mat og fine dining. © www.markoseifert.com / F: Marko Seifert

Berlin har noe for enhver smak, og skulle ikke noen av disse spisestedene være helt i din gate, kan for eksempel Katz Orange, restauranten med lokale råvarer med en Sør-Amerikansk vri være tingen for deg. Vegetarrestauranten Cookies Cream, eller Michelin-restauranten Einsunternull  kan være andre gode alternativer!

For å finne seg lettest til rette i utelivs-jungelen i Berlin, anbefaler vi å booke en tur med lifestyleguiden, BerlinAgenten. Å være på tur med de er som å være på byen med en kompis som kjenner til alle de beste stedene. En baropplevelse utenom det vanlige er Truffle Pig. Baren har hentet inspirasjon fra forbudstiden og kaller seg for en “speakeasy”, noe som i 2021 bør trigge interessen til de fleste som er interessert i barer og historie. Når du kommer til gateadressen er det eneste som møter deg en ganske ordinær bar med et helt annet navn – Kauz & Kiebitz. Det er først når du går inn at du forstår hva som foregår. Du følger sporene på bakken og trykker på brannalarmen innerst i lokalet. Bak speilet finner du nemlig Truffle Pig. En annen spennende adresse er Lost My Voice, en rolig cocktailbar med klassiske drinks med en tvist.

Frister det med en tur til Berlin? Sjekk ut tipsene våre for en litt grønnere kveld på byen! 

Fakta om Berlin

Berlin har jobbet aktivt med å nå FNs bærekraftmål og ble i 2021 rangert som nummer fem i “Metropol”-kategorien til Global Destination Sustainability Index.  Byen tar bærekraftig turisme alvorlig og har også egne ansatte som jobber kun med å se på hvordan byen kan jobbe med bærekraft.

Noen gode eksempler dere kan sjekke ut er de energieffektive leilighetene i LOK6 og innovasjonscampuset for fornybar energi, Euref.

Her kan dere lese mer om hvordan Berlin jobber med bærekraftig turisme.

Tips til turen:

Ha alltid med deg cash

I Tyskland er ikke bruken av kort like utbredt som i Norge, og barene er ingen unntak. De aller fleste vil nok akseptere kortbetaling, men skulle du møte på en som ikke gjør det, kan det være lurt å ha noen kontanter på innerlommen.

Parkeringsskive og parkeringshus

Har du, som oss, med deg bilen på tur kan parkering i Berlin være en utfordring. Ett tips er å parkere på hotellets parkering, men skulle ikke det være mulig er parkeringshus den beste løsningen. Parker bilen og bruk kollektivt, eller sykkelen, for å komme deg rundt.

Taxi og kollektivtrafikk

I Berlin er kollektivtilbudet ganske godt, og det er en fin måte å komme seg rundt på. Bruker du buss eller trikk vil du også få se noe av byen på veien. Berlin WelcomeCard kan anbefales siden det gir deg både gratis kollektivtransport for hele turen og opp til 50% rabatt på museer, opplevelser, butikker og turer. Dersom du ikke vil bruke tid på å sette deg inn i et helt nytt system er taxien også et godt alternativ. Engelskkunnskapene i Tyskland er varierende, og det kan være et tips å få hotellet til å bestille for deg.

Munnbind

Tyskland har lettet på nesten alle restriksjoner og flere lettelser er antydet. For øyeblikket er munnbind i Berlin kun et krav på offentlig transport. Sjekk de lokale tiltakene før din reise her. 

  • Denne kampanjen er en del av Tysklands Nasjonale Turistkontors bærekraftskampanje. Kampanjen har som mål og løfte frem Tyske byer som bærekraftige reisemål, og trekke frem tiltak gjort i tråd med FNs bærekraftsmål. 

Laget for Tysklands Nasjonale Turistkontor i samarbeid med visitBerlin, Visit Lübeck, 9 byer i Niedersachsen, Hamburg Tourism.