4. august oppsto det en katastrofal eksplosjon i Beirut. Libanon var allerede i en kritisk situasjon med stor arbeidsledighet og økende fattigdom, noe koronaviruset bare forverret. Da 2750 tonn med ammoniumnitrat eksploderte i hovedstaden sendte det landet inn i en ekstraordinær krise.

Prosjektleder Eliane Abikheir i ADRA Libanon har bodd i Beirut hele livet, og opplevd to kriger på kroppen. Hun mener likevel landet aldri har vært i en dypere krise enn nå.

Aldri opplevd noe lignende

Bilder fra en by i ruiner gir et post-apokalyptisk inntrykk. Så langt er om lag 135 mennesker bekreftet døde og over 5000 såret, og det er antatt at tallene bare vil stige, ifølge ADRA. ADRA er Adventistkirkens globale utviklings- og nødhjelpsorganisasjon, som bistår både i bærekraftige utviklingsprosjekter og i katastrofesituasjoner, slik som denne. De gjør nå det de kan i et kaotisk Beirut.

Eliane Abikheir var på kontoret da det smalt. Foto: ADRA

Sykehuskapasiteten i hovedstaden var allerede nær bristepunktet på grunn av koronaviruset og økonomiske problemer, og byen var derfor på ingen måte rustet for at noe slikt skulle inntreffe. Havneområdet hvor tusenvis av tonn med kunstgjødsel gikk i lufta var sentralt for hele landets import, blant annet av viktig medisinsk utstyr.

– Eksplosjonen ødela to av de største og viktigste sykehusene i hele landet. Vi befant oss allerede i en situasjon hvor helsepersonell manglet utstyr og medisiner, og kapasiteten på sykehusene var nær bristepunktet. Nå har vi heller ingen hovedhavn til å ta imot nytt utstyr, forteller Abikheir.

Da eksplosjonen inntraff var hun på ADRAs kontor med kollegaen Jacqueline og jobbet sent. Hun trodde først det var et jordskjelv.

– Jeg er 65 år gammel og har opplevd mange eksplosjoner i mitt liv. Men da vi hørte den første eksplosjonen kunne jeg ikke forstå hva det var. Det måtte være et jordskjelv, tenkte jeg. Noen sekunder senere kom det et mye kraftigere smell, glass knuste rundt oss og vi kastet oss under en pult. Jacqueline fikk panikk og jeg ba til Gud. Aldri før har jeg opplevd noe lignende, sier prosjektlederen.

Det gikk heldigvis bra med både Abikheir og hennes kollega, men hun forteller at hun har mistet flere nære til eksplosjonen.

– Jeg pleide å bo ved havneområdet og har mange gode venner og tidligere naboer der som nå er borte. Det er utrolig trist.

Vil du bidra til at flere får den hjelpen de trenger i denne krisen? Les mer om ADRAs arbeid og doner en frivillig sum her!

– Vi er i en krise, og denne gangen trenger vi hjelp

Libanon har nå erklært en to ukers krisesituasjon i hele landet. Allerede før eksplosjonen inntraff, som trolig har gjort om lag 300.000 mennesker hjemløse, levde nesten halvparten av befolkningen under fattigdomsgrensa.

At landet gikk i lockdown som følge av pandemien bidro ikke til løsningen, heller ikke at 30 prosent av befolkningen var arbeidsledige. Uten penger, jobb eller husly vil enorme menneskemengder trenge umiddelbar bistand.

Abikheir beskriver situasjonen som verre enn borgerkrigen landet opplevde på 70- og 80-tallet.

– Vi har aldri vært så langt nede som nå, både økonomisk, politisk og humanitært. Men når jeg går rundt i gatene ser jeg likevel folk som vil hjelpe hverandre, som deler ut vann og mat og som prøver å bygge opp hus igjen, ikke bare for seg selv men også for andre. Det eneste positive med denne krisen er å se hvor mange som ønsker å hjelpe. Det hjelper å vite at vi ikke er alene.

En av ADRA Libanons arbeidere foran havneområdet i ruiner. Foto: ADRA

Selv jobber Abikheir med å hjelpe til der hun kan. ADRA Libanon er nå ute i felten i Beirut og bistår med vann og kritisk utstyr til brannvesen og sivilarbeidere. Organisasjonen bistår også med sengeplasser og lysgeneratorer, siden byen er uten elektrisitet i større deler av byen. Flere av ADRAs team jobber nå på spreng for å bistå overlevende barn og familier med vann, drikke og et sted å sove.

– Vi er i en krise, og denne gangen trenger vi hjelp. Folk trenger både helt grunnleggende ting som mat og vann, men også midler til å kunne gjenoppbygge hus og komme seg i ly. De fleste her har ikke gitt opp, men de klarer det ikke alene. Det er en ekstraordinær situasjon, understreker Abikheir.

ADRA samarbeider med frivillige, lokale myndigheter og partnere i Beirut om å sikre nødhjelp. Ønsker du å bidra til at flere mennesker får den akutthjelpen de trenger? Gi en frivillig sum her!