Langstrakte brosteinsgater med kafeer på hvert hjørne, fotturer i fjellet, lukten av hav og sjarmerende småbyer – til å være en liten øy gjør Mallorca det stort på opplevelser og aktiviteter. Catalina Pons fra Spanias turistråd deler sine tips til hva du bør få med seg i løpet av en helg i Mallorcas hovedstad.

På skattejakt gjennom Palmas gater

Palma er et eldorado for shoppingglade turister. Her kan du gå i trange, små gater mens du utforsker lokale småbutikker. Håndlagde sandaler, egenprodusert olivenolje og tradisjonelle smijernslamper er bare noen av tingene du kan finne her. Mallorca bugner over av produkter som virkelig fortjener å oppdages.

I gaten Costa de Sa Pols finner du noen av byens beste vintagebutikker. En av butikkene er UNICO New & vintage lab. Let gjennom de fulle stativene og sikre deg et par med Levi’s cut offs og pent brukte Vans før du tar turen videre. Er du ikke mettet på vintage så ta turen videre langs gaten og utforsk de små møbelbutikkene. Bruker du god tid kan du virkelig finne noen kupp!

Foto: Pixabay

Er du på leting etter lokale skatter vil et besøk til gaten Carrer de Sant Miquel være et must. Gaten er full av fargerike hus som inneholder alle slags butikker. Ta med deg en kaffe fra en av de mange gatekaféene og la deg imponere av det Mallorcanske håndverket. Her finner du ekte skinnsko og vesker som er laget på øya, Mallorcanske perler og et utvalg av håndlagde smykker. Selv om det kanskje frister å kjøpe dette til en billigere penge i bodene langs gaten så er vårt råd å holde seg til butikkene, legger Catalina til. Da er du sikret ekte varer og garantier.

En lokal smykkedesigner det virkelig er verdt å ta en titt innom er Isabel Guarch, sier Catalina. Les mer om hennes fantastiske smykker her.

For den designinteresserte vil nok hovedgaten Passeig de Born falle i smak. Gaten blir kalt “the golden mile” og blant koselige restauranter og høye trær finner du luksusmerker som Massimo Dutti, Zara og Uterqüe.

Passeig del Born Foto: iStock

Fantastisk arkitektur

Palmas pittoreske gamleby er absolutt verdt et besøk. Ta en pause fra de travle gatene for å beundre den majestetiske Le Seu-katedralen. Dette gotiske mesterverket ble påbegynt på 1300-tallet og de vakre hagene rundt katedralen er perfekte for en romantisk utflukt borte fra maset på utsiden.

Le Seu katedralen Foto: Yves Alarie

Noen kilometer utenfor byen finner du El Castillo de Bellver, et av Europas eneste runde slott. Ikke bare er turen opp nydelig i seg selv, men på toppen vil du få en fantastisk utsikt utover hele Palma. Ta turen opp på ettermiddagen, la mobilen ligge i lomma og å få med deg den vakreste solnedgangen på øya.

Castillo de Bellver. Foto: Islas Baleares Film Comission-Palma Film Office

Opplev det lokale kjøkkenet

Det mallorcanske kjøkkenet byr på mange kulinariske opplevelser og Palma er det perfekte stedet for matelskere fra hele verden. Med tilgang på ferske råvarer året rundt disker den lille øya opp med mange lokale spesialiteter.

Arroz Brut betyr skitten ris, men det har ikke noe med faktisk skitt å gjøre. Dette er en blanding av ris, grønnsaker og kjøtt og oppskriften endrer seg etter hva som er i sesong. Tradisjonelt ble denne retten laget av det man hadde igjen i kjøleskapet, men har nå blitt en favoritt for både turister og lokale.

Arroz Brut Foto: Chan Walrus

Sobrasada er en spekepølse av svin som spises som en pâté på bruschetta eller som en smakstilsetning til for eksempel pizza. Det finnes uendelig med oppskrifter og sobrasada finner du over hele øya.

Ensaimada er en søt kringle som kan dateres til 1700-tallet da den ble brukt til feiringer og selskaper. Nå er den en virkelig favoritt på øya og det er ikke uvanlig å se spanjoler på ferie fylle koffertene med disse før de reiser hjem.

Lokalbefolkningen dynker den gjerne i kaffe som frokost, men du kan like fullt nyte den i ro og mak på en koselig kafe utover ettermiddagen. Dette er noe du absolutt må smake på når du er i Palma, sier Catalina.

Ensaimada Foto: Fernando Sancho Sifre

En tur gjennom vinrankene

Du skal ikke langt ut av byen før du finner noen av Mallorcas største vinområder. Et av de mest kjente er Binissalem hvor det har blitt laget vin siden romerne introduserte kunsten for nesten 2000 år siden og vinene herfra vinner stadig priser. Tar du turen hit i september bør du få med deg den årlige vinfesten hvor du får smake på det beste Binissalem har å by på av både vin og mat.

Ønsker du vin rett fra kilden kan du bli med inn på en av de mange vingårdene. Det tilbys også en gourmettur med tog hvor du får muligheten til å smake på vin fra de forskjellige distriktene, inkludert fra Bodega Riba som er Mallorcas eldste vingård. Les mer om Gourmetturen her.

Vinsmaking Foto: Pexels

Det du absolutt må gjøre om du skal ut og utforske Mallorcas vinområder er å oppsøke vinbodegaene. De er ofte familiedrevet og noen av dem har vært i drift helt siden 1700-tallet.

Vins ca’n Novell er en av bodegaene du finner i Binissalem-området. Her har det blitt produsert vin i fire generasjoner og det er ikke uvanlig for private kunder å ha en stående bestilling herfra som går over 40 år tilbake i tid. De produserer omtrent 100,000 flasker vin i året og du er garantert en virkelig spesiell smaksopplevelse når du blir servert vin fra denne regionen.

Reisesiden The Culture Trip har laget en liste over de beste bodegaene og vingårdene du bør besøke om du utforsker på egenhånd. Listen finner du her.

Vinranker på Mallorca Foto: iStock

Utforsk øya utenfor byen

Er du av den aktive typen stiller Mallorca sterkt. Hva med å leie en sykkel og sykle kilometervis langs kysten? Eller gå opp i fjellene i Sierra de Tramuntana? Fjellkjeden er en kulturell skatt og havnet i 2011 på UNESCOs verdensarvliste. Ta turen inn til byen Valldemossa, som ligger en 15 minutters kjøretur fra Palma. Herfra kan du velge og vrake i flotte turstier i vakker natur. Pakk sekken og gå fra Valldemossa til Deià. Eller bestig Mallorcas høyeste fjelltopp, Puig Major, som ruver 1445 m.o.h.

Gate i Valldemossa Foto: Unsplash

Rett utenfor sentrum i Palma finner du toget til Sóller. Dette sjarmerende tretoget ble opprinnelig brukt til å frakte sitrusfrukt mellom byene, men er i dag en av Mallorcas største turistattraksjoner. Turen tar deg gjennom fantastisk natur, over gamle broer og gjennom 13 tunneler. Turen ender på Sóller’s Art Deco stasjon som også har et eget kunstgalleri. Toget går hele året, foruten januar. Da er det stengt for vedlikehold. Les mer om hva du kan se og oppleve i Sóller her.

Trikken i Sóller Foto: Pixabay

Ønsker du å oppleve alt Balearene har å tilby er øyhopping kanskje noe for deg. Øygruppen består av flere øyer enn Mallorca og det går ferger over til de største på daglig basis. Fergen til Menorca tar en drøy time, hvor du kan ta en padletur rundt øya, besøke Europas fineste strand på Formentera og oppleve den flotteste solnedgangen på Ibiza. Båtturene tar fra 30 minutter til to og en halv time, avhengig av hvor man reiser fra og til.

Den virkelig aktive turisten vil fint kunne klare å besøke de fire største øyene i løpet av en langhelg!

Mallorca Foto: Farid Askerov

Ikke undervurder Palma og Mallorca neste gang du skal planlegge en reise. Legg din neste helgetur til hit og opplev alt denne herlige middelhavsøyen har å by på. Alle flyplasser i Norge har direkteavganger hit og turen tar i underkant av fire timer.

God tur!