Skal man la drømmen om å bli prest knuses av et aldri så lite rulleblad og opphold i ungdomsfengsel? Det er i hvert fall ikke nok til å stoppe Daniel, hovedrollen i den Oscar-nominerte filmen Corpus Christi. Ved hjelp av tilfeldigheter, andres naivitet og løgn klarer han å sno seg over i sin egen drøm – men ikke uten problemer.

Håver inn nominasjoner

Noe som gir Corpus Christi litt ekstra pondus er at den utrolige historien er basert på ekte hendelser. Vi møter unge Daniel, som oppholder seg i et særs kjipt ungdomsfengsel i Polen. Livet er grått og blir bare gråere når en to meter høy, skalla kar ved navn Bonus også blir innsatt i samme fengsel. Det ulmer en åpenbar konflikt mellom guttene, og Daniel blir derfor prøveløslatt for å jobbe ved et sagbruk i en liten, nitrist by på landet.

Men skjebnen (og Daniel selv) har andre planer. Plutselig er den skinna, tynne gutten med en forkjærlighet for sprit, kokain og techno en karismatisk katolsk prest både unge og gamle lener seg på for støtte. Han blir fort senter for et hav av underliggende konflikter og absurde situasjoner som selvfølgelig byr på problemer for løgnen han prøver å opprettholde.

Se trailer under!

Den overraskende sympatiske Daniel spilles av polske Bartosz Bielenia, en stigende stjerne i hjemlandet. For rollen som eksentrisk prest har Bielenia høstet mye internasjonal oppmerksomhet og flere gjeve priser. Han vant i kategorien “Beste skuespiller” både på Chicago International Film Festival og Stockholm International Film Festival, i tillegg til å være en del av Shooting Stars Award, hvor det listes opp de mest lovende og fremadstormende skuespillerne i Europa, intet mindre.

Det polske dramaet er regissert av Jan Komasa og skrevet av Mateusz Pacewicz. I tillegg til å være en av fem filmer som kjempet om Oscar for årets “Beste utenlandske film” i hard konkurranse med monsterhiten Parasitt, har den også høstet hele 10 priser på polske Gdynia Film Festival, deriblant for “Beste regi” og “Beste manus”, samt en rekke internasjonale nominasjoner. Filmen ble først vist på Filmfestivalen i Venezia i 2019 og har siden blitt satt opp under den prestisjetunge internasjonale filmfestivalen i Toronto.

Slik oppsummerer The Hollywood Reporter filmen etter premierevisningen: “Komasa regisserer med en imponerende strenghet som passer til emnet, og innlemmelsen av subtile kirkelige pyntegjenstander i fremstillingen bidrar til den imponerende høytideligheten. Det ulmende sentrum for det hele er Bielenias bemerkelsesverdige skuespill”.

Daniel tar den lille byen med storm som en prest litt utenom det vanlige. Foto: Fidalgo Filmdistribusjon

En mørkere, moderne The Apostle?

Gjennom handlingsløpet i Corpus Christi blir du utfordret på noen fundamentale spørsmål om religion og tilgivelse. Hvor tilgivende er faktisk Gud, og hvem har lov til å formidle hans budskap? Kan man tilgi selv de tyngste synder og bli frikjent?

Filmen utfordrer selve spørsmålet om hva som faktisk er rett og galt, og føyer seg inn i en rekke nyere filmer og TV-serier som stiller lignende spørsmål rundt religion og tro.

I Norge har både DISCO og Thelma tatt for seg spørsmål rundt tro og hva en tro kan romme. Både TV-serien The Path (med Aaron Paul fra Breaking Bad i hovedrollen) og den nye serien Messiah har religion, tro og tvil som gjennomgående temaer, og tilnærmer seg spørsmål rundt rett og galt fra flere innfallsvinkler.

Likevel er det Robert Duvalls The Apostle fra 1997 Corpus Christi først og fremst blir sammenlignet med. Mange har oppdaget flere likhetstrekk mellom den gamle klassikeren og den nye bransjefavoritten, selv om det er over 20 år mellom dem.

I The Apostle sliter hovedkarakteren, spilt av Duvall selv, men en mørk hendelse som gikk mye lenger enn planlagt. Den samme mørke forhistorien sliter Daniel med i 2019-filmen. Begge protagonistene flykter fra realiteten og bygger seg en ny identitet et annet sted, og klarer gjennom sin karisma og sjarm å få en stor følgerskare som vil høre dem forkynne Gud på en forfriskende måte.

Verken Komasa eller Pacewicz har nevnt The Apostle som en inspirasjonskilde, men om du er blant de som satte pris på 97’-filmen vil du neppe bli skuffet av Corpus Christi heller.

Å bytte identitet viser seg å by på noen problemer. Foto: Fidalgo Filmdistribusjon

Endelig på norsk kino

Med haugevis av nominasjoner, priser og stor internasjonal oppmerksomhet er det ingen tvil om at Corpus Christi har truffet en nerve. Bare i Polen har filmen blitt en stor kinosuksess, med over 1,5 millioner solgte billetter.

I Norge ble premieren satt på vent grunnet koronaviruset, men nå som kinoene åpner opp for visninger igjen får også vi endelig muligheten til å se denne ekstraordinære, polske godbiten på stort lerret!

Corpus Christi har premiere over hele landet 15. mai. Kjøp billetter her!