Ved å samle alle investeringene i et aksjeselskap, slipper profesjonelle investorer å betale løpende skatt når de tjener penger. Gevinsten blir først skattlagt når pengene tas ut av selskapet i form av utbytte. Fra 1. september kan alle investorer få den samme fordelen gjennom en aksjesparekonto.

Stortinget vedtok denne skattemessige konstruksjonen før jul i 2016 og endringen trår nå i kraft fra 1. september i år, hvis formål er at alle skal ha de samme fordelene og dermed spare mer i aksjemarkedet.

Utsatt skatt, mindre papirarbeid og en gunstig overgangsordning

På en aksjesparekonto kan du samle alle aksjeinvesteringer, som børsnoterte aksjer, egenkapitalbevis og aksjefond. Du kan kjøpe og selge akkurat når du vil, men skatten betales ikke før gevinsten tas ut fra aksjesparekontoen, akkurat som i et aksjeselskap.

Sturla Skogland, investeringsdirektør i Forvaltningshuset, kan fortelle at de har forberedt seg godt på den nye ordningen som starter 1. September. Han mener kundene bør åpne en aksjesparekonto så raskt som mulig for å utnytte friperioden frem til jul. Da opphører nemlig amnestiet for allerede opptjent gevinst.

– Vi er glade for at private investorer nå kan benytte seg av de samme fordelene som profesjonelle investorer. Helt fra forslaget ble stilt, har vi i Forvaltningshuset sett på hvordan kundene våre kunne ta denne ordningen i bruk.

– Myndighetene har bestemt at investorene kan flytte posisjoner med gevinster skattefritt inn på en aksjesparekonto frem til årsskiftet. Da opphører overgangsordningen. Jeg vil derfor anbefale at man oppretter en aksjesparekonto så raskt som mulig, slik at man ikke går glipp av denne friperioden.

Dersom man har opparbeidet en gevinst på kr 1.000.000 i aksjer eller aksjefond, vil det normalt utløse kr 297.600 (29,76 %) i gevinstbeskatning. Ved å flytte aksjene eller aksjefondene over til en aksjesparekonto før man selger de, vil man utsette gevinstbeskatningen til gevinsten tas helt ut av kontoen selv om man skulle selge med gevinst. Det betyr at du i følge eksempelet har fire måneder på å spare nærmere 300.000 kroner i skatt.

Skogland forteller også at det er enkelt å ta penger ut av aksjesparekontoen, og at man kan ta ut hele det opprinnelige innskuddet helt skattefritt når som helst.

– Det er først når opptjent gevinst skal tas ut av kontoen at man må betale skatt. Dersom man har satt inn kr 1.000.000 på aksjesparekontoen, og verdien stiger til kr 1.500.000, kan man ta ut inntil kr 1.000.000 før man kommer i en skatteposisjon.

En aksjesparekonto kan bare brukes på aksjer og fond som er registrert i EU/EØS. Dersom man har et globalt indeksfond som er registrert i Norge eller i en norsk bank kan du også benytte aksjesparekonto.

Ta kontakt for å åpne aksjesparekonto hos Forvaltningshuset.

Forvaltningshuset satser på aksjesparekonto

Forvaltningshuset er et frittstående norsk finanskonsern som tilbyr norske kunder tjenester tilknyttet kapitalforvaltning og finansiell rådgivning. Selskapet har mer enn 60 ansatte fordelt på syv kontorer i de største byene i Norge. I 11 år har selskapets formuesforvaltere bistått investorer og formuende privatpersoner med rådgivning og langsiktig kapitalforvaltning med gode resultater.

Som et uavhengig finanskonsern står Forvaltningshuset på samme side som kunden i mylderet av investeringsmuligheter. I stedet for å tilby egne fondsprodukter, hjelper de kundene sine med å identifisere noen av de beste investeringsmiljøene som finnes både i innland og utland, og tilpasser løsninger til hver enkelt kunde.

– Alle inntektene til Forvaltningshuset kommer direkte fra kundene, ikke tilbakebetaling fra leverandører. Det er derfor essensielt at kundene våre er fornøyde med våre tjenester. Gjennom personlig rådgivning og et erfarent analyseteam tilbyr vi skreddersydde løsninger som skal hjelpe kunden å oppnå sine sparemål, avslutter Skogland.

Fra 1. september vil Forvaltningshuset tilby aksjesparekonto til både eksisterende og nye kunder. Det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt om et møte, og du trenger kun en oversikt over dine aksjer og aksjefond for at de kan sette opp en aksjesparekonto for deg. Det er kostnadsfritt å etablere en aksjesparekonto hos Forvaltningshuset.

Kontakt Forvaltningshuset for en samtale om aksjer, aksjesparekonto og sparing allerede i dag

Om Aksjesparekonto:

  • Aksjesparekonto er endelig vedtatt og trer i kraft fra 1. september 2017.
  • Gunstig overgangsregel i 2017: Du kan flytte dine eksisterende aksjefond og enkeltaksjer inn på Aksjesparekonto uten at det utløser skatt
  • Inne i Aksjesparekontoen kan du kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å betale skatt på gevinsten
  • Du kan ta ut innbetalt beløp uten å skatte. Først når du tar ut gevinster fra Aksjesparekontoen, begynner du å skatte
  • Har du aksjer eller aksjefond med tap, er det ikke alltid gunstig å flytte disse inn i Aksjesparekontoen.
  • Utbytte omfattes ikke (beskattes løpende)

 

Forsidefoto: Rawpixel på Unsplash

Nederste foto: Helloquence på Unsplash