Ja takk til flere kvinnelige protagonister!

Vi har alle sett det før. Ung kvinne i lav posisjon møter høytstående, eldre mann. De innleder et forhold. Noen blir såret. Ofte kona, som vet at det skjer, men lever i fornektelse og skam. Men i denne affæren er ikke kvinnene passive. Tvert imot!

I høstens erotiske thriller, En Affære, får vi et friskt innsyn i ulovlig begjær mellom en lærerinne på 42 og en elev på 16.

Sterke kvinner

Noe av det som gjør filmen så forfriskende ubehagelig er at det kjente «ung dame dater gammel mann»-konseptet er snudd. I denne oppslukende thrilleren er det i stor grad kvinnene som drar hele filmen. Alt foregår fra hovedrolle Anitas (Andrea Bræin Hovig) perspektiv, og vi blir i mye større grad kjent med henne på et dyptgående nivå, enn vi blir med hennes unge flamme, Markus (Tarjei Sandvik Moe).

Der mange nok ville gitt den unge, mannlige eleven det største fokuset, gir regissør Henrik Martin Dahlsbakken Anita den overordnede hovedrollen. Dette blåser liv i en velkjent historie vi har sett så mange ganger før, der for eksempel klassikeren «American Beauty» er en av de største.

–Det var helt naturlig for meg å skrive manus med en kvinnelig hovedrolle. Det var en selvfølge at filmen skulle ses fra Anitas perspektiv. Hele filmen ble egentlig skapt rundt henne, med god hjelp fra skuespiller Andrea, forteller Dahlsbakken.

Se den offisielle traileren under!

Anita føyer seg inn i en voksende rekke av drivende kvinnelige protagonister. Dagsaktuelle serier som «Insecure», «Sharp Objects» og «Handmaid’s Tale» drives fremover nesten utelukkende av kvinner, med menn i biroller.

Med unntak av Markus er mennene ganske lite fremtredende. Vi får korte inntrykk av en ubehagelig kollega, en kald og distansert ektemann og Markus sin sinte og oppjagende far. Men alle disse mennene er i bakgrunnen av historien. Vi forstår rollen deres gjennom korte scener og replikker, men de er bare i utkanten av Anitas liv. Det er i stor grad Anita og hennes kompliserte følelsesregister som driver hele handlingen.

–Anita er definitivt en av de mest interessante karakterene jeg har jobbet med. Hun har en utvikling i løpet filmen som er veldig interessant, forteller Dahlsbakken smilende.

Det blir intenst mellom Markus og Anita i En Affære. Foto: SF Studios

Filmen har Norgespremiere 05.10.2018

Mye lurer under stålfasaden

Se for deg at du er 42 år gammel. Du sliter sosialt, er sjenert og har dårlig selvtillit. Du har få mennesker i livet ditt som faktisk bryr seg om deg, få til ingen venner, ingen barn, og en ektemann som alltid er på reisefot og som nesten ikke ser deg i øynene når han først er tilstede. Ingen ser deg. Du ser nesten ikke deg selv lenger. Plutselig oppdager noen deg. De begjærer deg. Gir du etter selv om du vet det er helt feil?

Dette er situasjonen Anita befinner seg i. Handlingen finner sted på Snarøya i Bærum. I klaustrofobiske, kliniske omgivelser bor Anita og ektemannen Hasse. Anita har nettopp fått jobb som gymlærer på Snarøya videregående, men blir også tvunget til å være vikarierende kontaktlærer for den nye førsteklassen. Dermed blir 16 år gamle, freidige Markus eleven hennes. Når han under presentasjonsrunden benytter anledningen til å erklære at han har “stor kuk” er stemningen satt.

Gjennom den en og en halv times lange filmen blir stadig flere aspekter ved Anita og livet hennes avdekket. Det er mye som gjemmer seg under den polerte stålfasaden av et hus hun og den danske advokatektemannen hennes bor i.

Mellom ektemannen Hasse og Anita er stemningen kjølig. Foto: SF Studios

Det er flere små grep i filmen som gjør at den stikker seg ut i mengden. Det at Anita er en 42 år gammel kvinne uten egne barn blir fremstilt som en selvfølge. Annet enn et spørsmål fra en av damene i en bokklubb er det null fokus på hennes barnløshet. Det er forfriskende å se en 42 årig kvinne som ikke bare er klassifisert som “mor”.

Moren til Markus (Anneke von der Lippe) er også en interessant kvinnelig karakter. Hun er en pådriver i handlingen og kanskje den mest sympatiske vi møter. Samspillet mellom moren og Anita legger en ekstra intens stemning over det hele.

Generelt får man følelsen av at det er mye som lurer under overflaten hos de fleste av karakterene. Vi får stadig små glimt av livene til bikarakterene som gir oss en spørrende følelse. Det er som små drypp av skjulte historier som murrer i bakgrunnen av Anitas liv. Regissør Dahlsbakken bekrefter dette.

–Det er meningen at alle karakterene har noe de mangler i livet sitt, som man såvidt får med seg.

Avslutningsvis kan det sies at man kan få seg en ubehagelig overraskelse der man sitter i kinosetet, for denne filmen byr på mer enn man er forberedt på.