Fra Dante, Boccaccio, Chaucer, Voltaire og Twain, til stand up-komikere, karikaturtegnere, The Simpsons og Family Guy: Religion har utvilsomt vært en populær gjenganger for spott og spe gjennom alle tider – til både glede og frustrasjon.

For hva er vel verre enn religionshumor når det ikke fungerer, og hva er vel morsommere enn når det faktisk gjør det?

Det er mye som tyder på at den amerikanske komikeren David Javerbaum føyer seg i rekken av såkalt vellykkede refsere med religionskomedien An Act of God fra 2015. Stykket førte til stormende suksess i USA med Sean Hayes og Jim Parsons i rollene som den eneveldige, og på West End i England med Zoe Lyons tolkning av Gud som kvinne.17

Når Broadway-suksessen An Act of God settes opp på legendariske Chat Noir fem år senere, i regi av Jostein Kirkeby-Garstad, vil følgende spørsmål besvares: Er amerikansk religionssatire like morsomt for oss nordmenn? Og kan Gud få selv den strengeste ateist til å trekke på smilebåndet?

Bestill billetter til forestillingen her.

Simen Solli Schøien og Henrik Thodesen i rollene som Guds engler. Alle foto: May Langhelle

Gud som drittsekk

Når Gud entrer scenen 27. februar, er det med selveste Frank Kjosås i hovedrollen. Han har stått bak Det Norske Teatrets mange store musikalsuksesser i roller som Jesus, Judas, Peter Pan, Hitler og ivrig mormoner-predikant i The Book Of Mormon. Sistnevnte ble spilt hele 300 ganger, og sikret dermed det beste året i teaterets historie.

I løpet av en drøyt halvannen times forestilling skal Kjosås oppklare en hel del spørsmål som har plaget menneskeheten siden Adam og Eva spiste av den forbudte frukt. Men han har et aldri så lite problem. Den allmektige innrømmer allerede innledningsvis at han har et attitudeproblem: «Jeg skapte menneskeheten i mitt bilde. Men jeg er en drittsekk”.

I et intervju med New York Times forteller Javerbaum at han lenge har latt seg fascinere av Gud som komisk skikkelse. Suksessen med Twitter-kontoen @TheTweetOfGod, med godt over seks millioner følgere, førte til at han til slutt konverterte kontoen til et Broadway-skuespill – som den aller første i verden.–  Jeg syntes det var veldig, veldig morsomt – i hjertet er det en komedie, men som med mange av de beste komediene, er det noe gripende ved det, forteller Javerbaum i samme intervju.

Ifølge komikeren vekker Gud trolig gapskratten i oss på grunn av hans unike egenskaper.

– Hva er morsommere enn et allvitende, alltid tilstedeværende, mektig vesen som setter seg ned for en koselig liten samtale? Hos Gud har jeg snublet over en som organisk kan ha noe å si om hva som helst.

Hva Gud egentlig mente med de ti bud og spørsmål som “hvorfor skjer fæle ting med gode mennesker?”, “hva mener Gud om homofili?”, “hvorfor dreper mennesker hverandre?” og “blir bønnene våre hørt?” besvares én gang for alle. Blant bibelske historier (les: misforståelser) som oppklares, er den familievennlige og riktig så koselige «Noahs ark».

– Historien om fartøyet som Noah bygde på Guds befaling, er barnas favoritt, men tidenes største massemord. Det er kanskje hyggelig å lese Noahs ark før leggetid fordi alle dyra får være med på båten – men menneskeheten gir vi blanke faen i, sier Kjosås i et intervju med P3.

Aktualisering for nordmenn

Litt aktualisering må allikevel til når det amerikanske stykket skal presenteres på norsk jord. For det er et faktum at religiøs tro danner grunnlaget for den amerikanske politikk i langt større grad enn i Norge. Troen på Amerika som et utvalgt land er ikke ny, og nå har den sin renessanse med president Trump i førersetet.

Det positive i denne sammenheng er at frisk religionssatire lever i beste velgående.

– “An Act of God” er et veldig amerikansk stykke, og amerikanernes forhold til Gud er større enn her i Norge. Bare se på dollarseddelen innprentet med “In God we trust”. Det er et veldig fokus på Gud hvor enn du befinner deg, sier Kjosås i samme intervju.

Gud (Frank Kjosås) er kanskje ikke så sympatisk som man skulle tro.

Hva må strykes for å gjøre det mer aktuelt for norske teaterentusiaster anno 2020? Å legge hånden på en bibel i en rettssak – utpreget amerikansk – må for eksempel kuttes. Til gjengjeld har det kunstneriske teamet jobbet mye med vitsene, humoren og karakterene. Det er også blitt lagt til et par roller i den opprinnelige monologen.

– Vi har jo med oss Adam, han har noen replikker. «Slængen» i Paradis er fra Rogaland, og Abraham kommer fra det gode Sørrrrrrrrrland. Det er sånne ting som måtte legges til, forteller Kjosås.

De ti bud derimot – levereglene som ligger til grunn for den vestlige sivilisasjon – får nok av plass i oppsetningen. Når De ti bud 2.0 med nikk til Steve Jobs blir presentert, er det ikke grenser for hva slags harselas de nye og forbedrede kommandoene utsettes for.

Nå ser Kjosås frem til å presentere religionssatire for publikum – og holder en knapp på at det blir mer flir enn furt. Bestill billetter til årets happening!