Det er mildt sagt en god del remakes i loopen om dagen. Disney er i høysetet når det gjelder å gjenopplive kjente og kjære barneklassikere, men også andre aktører har kastet seg på bølgen om å lage nytt gull av eksisterende klassikere. Ikke alle er like heldige, men en som har fått det til er Greta Gerwigs Oscar-nominerte Little Women.

Fra opera til anime

Dette er ikke første gangen Little Women er på alles lepper. Historien, som originalt er en roman av amerikanske Louisa May Alcott fra 1868, har blitt filmatisert i mange runder gjennom de siste hundre årene. Og ikke bare det: Oppveksthistorien om fire søstre under borgerkrigen i USA er en såpass populær fortelling at den også er satt opp som TV-serie, opera, ballett, Broadway-musikal og som japansk animeserie (!).

Som film kom den første adaptasjonen allerede i 1917, som stumfilm, tett oppfulgt av en ny stumfilm året etter. Den første Little Women-filmen med lyd kom i 1933 med Katharine Hepburn i hovedrollen, etterfulgt av en ny filmatisering i 1949. Den de fleste av oss kanskje husker best er nok den fra 1994, med blant annet Winona Ryder, Kirsten Dunst, Claire Danes og Susan Sarandon. 

Med så mange vellykkede filmatiseringer kan man spørre seg om det vi trengte på lerretet nå var nettopp en ny runde med Little Women. Ser man på de seks Oscar-nominasjonene er det tydelig at svaret er et rungende ja!

Se traileren under!

Imponerende rollebesetning

Little Women har vært en storfavoritt hos kvinner i en god stund nå. Fortellingen tar opp familiebånd, det å bryte med kjønnsroller, samfunnets forventninger til kvinner, samt en god dose kjærlighet og det å bli eldre. Vi blir med March-søstrene i de små og store øyeblikkene som former dem og knytter dem sammen. Selv om historien er satt til kjølvannet av den amerikanske borgerkrigen er flere av temaene vel så relevante i dag.

I likhet med forrige filmatisering fra ‘94 er også 2019-versjonen proppet med de virkelig store stjernene.

I hovedrollen som den mest ikoniske av søstrene, den karismatiske forfatteren Jo March, får vi Saoirse Ronan, kjent fra Ladybird og The Grand Budapest Hotel. Emma Watson, bedre kjent som Hermine fra Harry Potter, spiller den eldste søsteren Meg March, mens Florence Pugh fra Midsommar spiller yngstesøster Amy March (som er blitt omtalt som den verste av March-søstrene). Beth spilles av Eliza Scanlen, som virkelig gjorde sitt inntog med HBO-miniserien Sharp Objects.

Ronan og Chalamet er nok en gang en viktig del av Greta Gerwigs univers. Foto: Sony Pictures / SF Studios

I tillegg spiller også Hollywoods store gullgutt Timothée Chalamet fra Call me by your name rollen som nabogutten Laurie, legende Meryl Streep er i rollen som sure Aunt March og Laura Dern fra Big Little Lies spiller den varme og omtenksomme moren.

Når det attpåtil er skuespiller, manusforfatter og regissør Greta Gerwig som står for regi lå det i kortene at filmen ville skape stor oppmerksomhet, til tross for å være en historie som til stadighet blir gjenopptatt. Gerwig gjorde seg spesielt kjent som manusforfatter og regissør med Ladybird i 2017, hvor både Ronan og Chalamet var med på laget.

Høythengende nominasjoner

Mye tyder på at også 2019-versjonen av Little Women vil bidra til å gjøre den girl power-ladede oppveksthistorien til en enda større klassiker. Da årets Oscar-nominasjoner ble lansert ble det klart at filmen er nominert i hele seks kategorier.

Little Women er nominert til den gjeveste prisen av dem alle; nemlig beste film. Gerwig er nominert for beste manus, Jacqueline Durran for beste kostymedesign og Alexandre Desplat for beste originalmusikk. I tillegg er Ronan nominert til beste kvinnelige hovedrolle og Pugh som beste kvinnelige birolle. 

Little Women imponerer Oscarjuryen helt ned til kostymedesignet. Foto: Sony Pictures / SF Studios

Det er jo ofte sånn at remakes er kjedelige hvis de ikke tilfører historien de forteller noe nytt. I Gerwigs versjon gir spesielt Ronan og Pugh nytt liv til gamle karakterer, noe nominasjonene også tilsier. Som en kvinne anno 2020 er det forfriskende å kunne kjenne seg så igjen i karaktertrekk hos begge disse søstrene, både på godt og vondt.

Uavhengig av utfallet ser det ut til at også denne remaken faller i smak hos publikum, og kanskje gir en ny generasjon kvinner en litt ekstra rak holdning i det de forlater kinosalen.

Little Women har premiere 31. januar. Kjøp billetter her!