Å kaste mat man har lagt sin sjel i kan oppleves som en direkte påkjenning for de som jobber i matbransjen – i tillegg til å være en unødvendig miljøbelastning. Den populære restaurantkjeden Sabrura Sticks & Sushi opprettet derfor sin profil i Too Good To Go-appen i januar 2020 for å ta grep. Etter å ha reddet 8710 måltider kan Sabruras markedssjef Emilia Kolbjørnsen se seg ganske fornøyd med hvordan svinn-regnskapet har utviklet seg. 

– Å fylle forundringsposer med overskuddsmat når det er mat til overs og legge dem ut for salg i Too Good To Go har nå blitt en fast rutine for de ansatte i Sabrura, sier Kolbjørnsen

En sushibit av gangen

Mot slutten av arbeidsdagen legger Sabrura-ansatte maten som ikke ble solgt, men fortsatt er god, i Too Good To Go-poser, også kalt forundringsposer. Posene blir hentet av kunder som bruker appen innenfor hentetiden Sabrura selv har valgt. Antallet poser kan restauranten selv justere – de eneste kravene er at innholdet må være spiselig og legges ut til en tredjedel av den ordinære prisen. 

Sabrura er kjent for sine fargerike buffeer fylt med sushi, sticks, varme og kalde småretter. Sånt blir det populære forundringsposer av, så de som ønsker å sikre seg en pose i appen må være kjapt ute. Sammen med kundene deres redder de mat, sparer penger og miljø – en sushibit av gangen.

Sabrura er en favoritt blant sushiglade nordmenn. Foto: Sabrura.

Actionfylt hverdag med god samvittighet

Sabrura Sticks & Sushi har siden 2012 servert det norske folk sushi og asiatiske retter med en norsk vri, laget av lokale råvarer. 

– Hverdagen vår er preget av action, humor og glede, dedikasjon til matfaget og ikke minst en stolthet over å få til noe stort ­sammen, sier markedssjefen

I dag finnes det 22 Sabrura-restauranter i Norge, og antallet vokser. Restaurantkjedens mål er å gjøre sushi til rimelig hverdagskost for folk flest. Kolbjørnsen forteller at Sabrura, som matbedrift, syns det er viktig å ta ansvar og redusere sitt matsvinn der de kan. Da var det naturlig for dem å registrere seg hos Too Good To Go. 

– Våre gjester er opptatt av god kvalitet på maten, til gode priser. De vi møter gjennom Too Good To Go er også matglade sjeler som er opptatt av mindre matsvinn og samtidig gjøre en god deal. For oss i restauranten er det motiverende å redde mat, og maten i forundringsposene er uansett overskudd, sier Kolbjørnsen.

Markedssjef Emilia Kolbjørnsen synes det er viktig at restaurantkjeden tar ansvar og reduserer svinn. Foto: Privat.

Det handler om mer enn bare økonomiske gevinster

– Det å vite at vi reduserer matsvinn og er en del av Too Good To Go gir oss så mye. For oss handler det om så mye mer enn bare økonomiske gevinster, forteller hun.

– Vi er veldig glade for å samarbeide med Too Good To Go. Det krever en stor del arbeid og råvarer for å lage sticks & sushi. Vi investerer mye i toppmoderne kjøkkenutstyr som hjelper redusere matsvinn, men det er fortsatt mye av maten som må kastes ved slutten av arbeidsdagen. 

Det er imidlertid umulig å eliminere alt avfall, så vi er utrolig glade for at mesteparten av overskuddsmaten kommer i hendene på sushielskere via Too Good To Go-appen, sier Emilia.

I dag har Too Good To Go over 1,4 millioner registrerte brukere av appen som gjør det enkelt for bedrifter å selge overskuddsmat til nærmiljøet. Sabrura er én av over 3000 matbedrifter som i dag redder mat fra svinn med Too Good To Go.

Les om Nøtterø Bakeri og hvordan de bruker matredder-appen.

Fargerike sushibuffeer er et av Sabruras kjennemerker. Foto: Sabrura.

Populære forundringsposer

Emilia forteller at de ansatte allerede i starten var motiverte og positive til å være med på løsninger for å redde miljøet.

Hvordan var det å komme i gang? 

– Det har vært svært enkelt! Med hjelp fra vår dedikerte kontakt i Too Good To Go fikk vi all den informasjonen vi trengte. I begynnelsen hadde vi noen små utfordringer med å porsjonere forundringsposene riktig, men vi har nå prøvd å standardisere de fleste av dem, slik at alle de som henter poser hos oss får omtrent det samme som de andre, sier Emilia. 

– Hva slags mat redder dere mest av? 

Vi redder mye makiruller, nigiri med laks, vårruller og fish sticks. Men en forundringspose er en forundringspose, en vet aldri hva man får – annet enn en god smaksopplevelse.

Kunne dette vært noe for din bedrift? Slik fungerer det:

  1. Registrer deg på Too Good To Go sin hjemmeside.
  2. Få tilsendt Too Good To Go-poser, fyll de opp og reserver tid for henting i appen.
  3. Selg overskuddsmaten, tjen penger og spar miljøet!
Toppbilde, Foto: Sabrura.